Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt meestal gesteld tijdens inwendig onderzoek. De huisarts of de gynaecoloog verricht een inwendig onderzoek om vast te stellen of uw baarmoeder vergroot is. Meestal wordt ook een echo via de buik of via de vagina gemaakt. Als vleesbomen klachten veroorzaken is de behandeling afhankelijk van de
grootte, de plaats waar ze voorkomen, en het aantal. Ook een kinderwens in de toekomst is van belang bij het maken van een behandelplan.
Patiëntenzorg Aandoeningen Vleesbomen (myomen)

Over vleesbomen (myomen)

Een vleesboom is een goedaardige verdikking van de spier van de baarmoeder. Het kan zijn dat de grootte en/of de plaats van vleesbomen klachten veroorzaakt.

lees meer

Over vleesbomen (myomen)

Een vleesboom is een goedaardige verdikking van de spier van de baarmoeder. Bij veel vrouwen komen vleesbomen voor. Deze hoeven geen klachten te veroorzaken. Maar het kan zijn dat de grootte en/of de plaats van vleesbomen wel klachten geeft. Zo kunnen grote vleesbomen drukken op de andere organen in de buik, bijvoorbeeld op uw blaas. In een aantal gevallen veroorzaken vleesbomen pijn onder in de buik. Soms is deze pijn te vergelijken met weeën. Met name als de vleesboom in de baarmoederholte zit.

Door vleesbomen kan de menstruatie zeer heftig zijn. Ook kunt u bloedstolsels verliezen. Daarnaast kunt u langere tijd bloedverlies hebben en kan de pijn tijdens de menstruatie toenemen. Als de vleesbomen deze klachten veroorzaken kunnen wij de vleesbomen door middel van een operatie verwijderen. Soms is het mogelijk om alleen de vleesbomen weg te halen, maar meestal moeten we de hele baarmoeder verwijderen. Uw behandelend arts geeft u hier meer informatie over.

Invloed van hormonen

Vleesbomen ontstaan onder invloed van de vrouwelijke hormonen. Daarom ontstaat een vleesboom nooit vóór de eerste menstruatie. Na de overgang worden ze meestal kleiner.

Tijdens de zwangerschap kan een vleesboom soms groeien door hormoonveranderingen. Na de zwangerschap worden ze weer kleiner. Een vleesboom kan ook groter worden bij sommige hormoonbehandelingen, zoals behandelingen tegen overgangsklachten.

Behandeling

Als een myoom zich in de baarmoederholte bevindt en niet te groot is, wordt meestal voor een hysteroscopische myoomresectie gekozen. Daarbij wordt een myoom via de vagina verwijderd met behulp van een kleine camera. Andere behandelmogelijkheden zijn: medicijnen, een hormoonspiraal, het verwijderen van
de baarmoeder- of het myoom via een kijk- of een buikoperatie, of door embolisatie van een myoom.


Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt meestal gesteld tijdens inwendig onderzoek. De huisarts of de gynaecoloog verricht een inwendig onderzoek om vast te stellen of uw baarmoeder vergroot is. Meestal wordt ook een echo via de buik of via de vagina gemaakt. lees meer

Behandelingen

  • Bij een hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de schede (vagina) naar de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens dit onderzoek zijn kleine ingrepen mogelijk.

    naar de behandeling


Complexe gynaecologie

We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet