Patiëntenzorg Onderzoeken Hysteroscopie (diagnostisch en therapeutisch)

Wat is een hysteroscopie?

Bij een diagnostische hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de schede (vagina) naar de binnenkant van de baarmoeder. Voor grotere ingrepen is meestal therapeutische hysteroscopie nodig.

lees meer

Wat is een hysteroscopie?

Er zijn twee manieren om een hysteroscopie uit te voeren:

  • Diagnostische hysteroscopie: Het kan zijn dat er meer informatie nodig is over de baarmoederholte. Bijvoorbeeld in tijdens een fertiliteitstraject of bij verdenking op verklevingen. Dit noemen we een ‘diagnostische hysteroscopie’. De gynaecoloog kijkt met een kijkbuis (hysteroscoop) via de schede (vagina) naar de binnenkant van de baarmoeder. Met dit onderzoek kunnen we u bijvoorbeeld controleren op myomen of poliepen. 
  • Therapeutische hysteroscopie: Voor grotere ingrepen, zoals het weghalen van een vleesboom in de baarmoederholte, is meestal een therapeutische hysteroscopie nodig. Bij verklevingen proberen we deze los te maken met behulp van een zeer klein schaartje of tangetje (doorsnede 1 mm). Verklevingen hebben geen zenuwtakjes. Daarom is het verwijderen hiervan meestal niet pijnlijk. Ook in het geval van een spiraal waarvan de touwtjes niet meer te zien zijn, kan met behulp van deze hysteroscoop de spiraal worden verwijderd.  

Video-opname

Tijdens de ingreep worden er zo nodig opnamen gemaakt via de kijkbuis. Hierop bent u zelf niet herkenbaar. De beelden zijn onderdeel van uw medisch dossier.


Contact

Polikliniek Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Wanneer een therapeutische hysteroscopie?

Er zijn meerdere ingrepen mogelijk.

lees meer

Wanneer een therapeutische hysteroscopie?Voor het onderzoek

Het onderzoek kan krampen van de baarmoeder opwekken. U krijgt hier pijnstillers voor. Bij een poliklinische hysteroscopie hoeft u niet nuchter te zijn.

lees meer

Voor het onderzoek

Pijnstilling

Het onderzoek kan krampen van de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt menstruatiepijn. Om deze pijn te verminderen, krijgt u pijnstillende tabletten mee. U neemt 1 tablet in op de avond voor het onderzoek en 1 tablet ongeveer 1 uur voor het onderzoek. Voor eventuele krampen na het onderzoek krijgt u een extra tablet mee. Tabletten zijn alleen nodig bij een poliklinische behandeling.

Nuchter

Bij een poliklinische hysteroscopie hoeft u niet nuchter te zijn. U bent ongeveer 1 uur in het ziekenhuis. Als de ingreep onder zogenaamde procedurele sedatie (roesje) plaatsvindt, moet u wel nuchter zijn. U blijft dan ongeveer 2 uur in het ziekenhuis.

Operatiekamer

Als een hysteroscopie niet lukt op de polikliniek of als we baarmoederslijmvlies moeten verwijderen, dan doen we dat op de operatiekamer. U krijgt dan een ruggenprik of gaat u onder narcose. Dit gebeurt op de ‘Dagbehandeling’. U kunt meestal dezelfde dag weer naar huis. U wordt hier nuchter opgenomen. 

Op de operatiekamer gebruken we vaan een grotere hysteroscoop, waarvoor de baarmoedermond tijdelijk wordt opgerekt. 


Na het onderzoek

Als u poliklinisch onderzocht bent, kunt u vaak direct na het onderzoek naar huis. 2 tot 4 weken na de hysteroscopie komt u terug naar de polikliniek. Uw gynaecoloog bespreekt dan de resultaten van het onderzoek en het eventuele weefselonderzoek met u. lees meer

Na het onderzoek

Als we u opnemen (klinisch) in het ziekenhuis blijft u enkele dagen in het ziekenhuis. Als u poliklinisch onderzocht bent kunt u vaak direct na het onderzoek naar huis. U mag gewoon autorijden of per openbaar vervoer naar huis gaan. Toch adviseren wij u om iemand mee te nemen, die u naar huis kan brengen. Normaal gesproken kunt u de dag zelf of de volgende dag weer gaan werken.

U krijgt meestal direct na de hysteroscopie een voorlopige uitslag. 2 tot 4 weken na de hysteroscopie komt u terug naar de polikliniek. Uw gynaecoloog bespreekt dan de resultaten van het onderzoek en het eventuele weefselonderzoek met u.

Bij complicaties kunt u contact opnemen met de polikliniek Verloskunde & Gynaecologie.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 782

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 782

Polikliniek Verloskunde en Gynaecologie

Dagelijks bezoeken vrouwen van alle leeftijden de polikliniek Verloskunde en Gynaecologie. De spreekuren op de polikliniek zijn verdeeld over vier aandachtsgebieden. lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet