Wat is myoom­enucleatie?

Myoomenucleatie is een manier op myomen (vleesbomen) te verwijderen. Hoe we de vleesboom verwijderen hangt af van de plaats van de vleesboom.

lees meer

Wat is myoom­enucleatie?

Myoomenucleatie is een manier op myomen (vleesbomen) te verwijderen. 

De baarmoeder zelf wordt bij deze ingreep niet verwijderd. Na een myoomenucleatie is het nog steeds mogelijk om kinderen te krijgen. Soms is het advies dan om niet vaginaal te bevallen, maar met een keizersnede vanwege littekens van de baarmoeder.

Voorbehandeling

U hoort van de arts of een voorbehandeling nodig is. Soms wordt voorbehandeling met GnRH analogen aangeraden. Hierdoor kunnen de vleesbomen kleiner worden, wat een operatie gemakkelijker kan maken. 


Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Behandelmogelijkheden


Hysteroscopie

Als de vleesboom vooral uitpuilt in de baarmoederholte, gebeurt de ingreep met een hysteroscopie.

meer informatie

Kijkoperatie in de buik laparoscopie

Als de vleesboom meer naar de buikholte toe groeit, gebeurt de ingreep met een kijkoperatie.

meer informatie

Buikoperatie laparotomie

Bij grote vleesbomen kan een buikoperatie nodig zijn. De arts brengt via een kleine snede onder de navel een kijkbuisje in en verwijdert de zichtbare vleesbomen in de buikholte. Met speciale apparatuur kunnen we grotere vleesbomen in stukjes knippen (morcelleren).


Vleesbomen (myomen)

Een vleesboom is een goedaardige verdikking van de spier van de baarmoeder. Deze hoeven geen klachten te veroorzaken. Maar het kan zijn dat de grootte en/of de plaats van vleesbomen wel aanleiding geeft tot klachten.

lees meer

Complexe gynaecologie

We onderzoeken en behandelen patiƫnten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet