Patiëntenzorg Behandelingen 6-Mercaptopurine (Purinethol) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend. Alle behandelingen met medicijnen richten zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. lees meer

Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend. Alle behandelingen met medicijnen richten zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Hierdoor nemen de klachten af en is de kans op problemen die bij de aandoeningen voorkomen kleiner. De ziekte is niet te genezen door de behandeling met medicijnen. Na het afbouwen van of stoppen met deze medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.
 

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Werking en gebruik

6-mercaptopurine hoort tot de groep van immunosuppressiva. Dit zijn medicijnen die de natuurlijke lichaamsafweer onderdrukken. U moet het vaak 2 tot 4 maanden gebruiken voordat u het effect merkt. U gebruikt 6-mercaptopurine in tabletvorm. lees meer

Werking en gebruik

Werking

6-mercaptopurine hoort tot de groep van immunosuppressiva. Dit zijn medicijnen die de natuurlijke lichaamsafweer onderdrukken. Bij inflammatoire darmziekten zet uw arts vaak eerst azathioprine (Imuran) in als medicijn. Ongeveer 10 tot 20% van de patiënten kan dit middel niet goed verdragen. Als vervanger kan uw arts 6-mercaptopurine voorschrijven. Soms start u ook direct met 6-mercaptopurine. Dit werkt op dezelfde manier als azathioprine. 6-mercaptopurine onderdrukt de zogenoemde ‘overactieve afweer’. Dit remt de activiteit van de chronische darmontsteking. In hoge dosering is 6-mercaptopurine een cytostaticum. Dit betekent dat het medicijn de groei van cellen remt en snelgroeiende, woekerende cellen doodt. De dosering van 6-mercaptopurine is bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa veel lager dan bij de behandeling van kwaadaardige aandoeningen. Hierdoor komen de bijwerkingen ook minder vaak voor en zijn ze milder. Dit is belangrijk om te weten, omdat de bijsluiter die u van uw apotheek krijgt misschien gericht is op mensen met kwaadaardige aandoeningen. Het is verder belangrijk dat u ook de bijsluiter van de apotheek goed doorleest.

Effect

6-mercaptopurine moet u vaak 6 tot 8 weken gebruiken voordat u het effect merkt. Als blijkt dat u goed op het middel reageert en er geen bijwerkingen optreden, kunt u 6-mercaptopurine langdurig gebruiken.

Gebruik

U gebruikt 6-mercaptopurine in tabletvorm. De dosis is afhankelijk van uw lichaamsgewicht en een aantal andere factoren. De dosering verschilt per persoon. Gebruik altijd de dosering die uw arts u heeft voorgeschreven en nooit meer of minder. Neem 6-mercaptopurine tijdens of direct na uw maaltijd in. U kunt de tabletten doorslikken met eten, water of melk. Het is belangrijk dat u ze niet breekt of kauwt, maar dat u ze in hun geheel doorslikt. Als u vergeten bent de tabletten in te nemen, neem ze dan op een later tijdstip nog dezelfde dag in. Als u er de volgende dag achter komt dat u ze vergeten bent, neemt u ze niet extra in. U neemt dan gewoon uw medicijnen in als altijd. Als u misselijk wordt van de 6-mercaptopurine, adviseren wij u de tabletten over de dag te verdelen, of ‘s avonds voor het slapen in te nemen.

Bijwerkingen

Tijdens de behandeling controleren we regelmatig uw bloed. Over het algemeen wordt 6-mercaptopurine goed verdragen. De meeste bijwerkingen ontstaan in de eerste weken na het starten van 6-mercaptopurine. lees meer

Bijwerkingen

6-mercaptopurine kan schadelijk zijn voor uw leverfunctie en voor de aanmaak van de bloedlichaampjes. Daarom nemen we voor de behandeling bloed bij u af om te controleren. Tijdens de behandeling controleren we regelmatig uw bloed. 

Bijwerkingen

Over het algemeen wordt 6-mercaptopurine goed verdragen. De meeste bijwerkingen ontstaan in de eerste weken na het starten van 6-mercaptopurine. U kunt in deze beginperiode last krijgen van een verminderde eetlust, misselijkheid, braken en diarree. Meestal verdwijnen deze klachten binnen 2 tot 3 weken. Een paar weken of maanden na de start met het gebruik van 6-Mercaptopurine kunt u last krijgen van:
 • Een verhoogde kans op infecties zoals tandvleesontsteking of keelpijn in combinatie met koorts. Dit komt doordat het medicijn een remmende effect heeft op uw beenmerg waar bloedcellen worden gemaakt. Hierdoor kan er een storing in de aanmaak van witte bloedcellen ontstaan. Dit controleren we bij het laboratoriumonderzoek.
 • Het spontaan krijgen van blauwe plekken en/of regelmatige bloedneuzen. Dit kan het gevolg zijn van een verminderde aanmaak van bloedplaatjes door het gebruik van 6-Mercaptopurine.
 • Leverfunctiestoornissen. Deze stoornissen kunnen een gele verkleuring van uw oogwit of van uw huid veroorzaken.
 • Buikklachten die u niet in verband kunt brengen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Er kan bijvoorbeeld in zeldzame gevallen in het begin een alvleesklierontsteking optreden. Mocht u last krijgen van koorts, koude rillingen, gele huid, hevig braken, blauwe plekken, bloedneuzen of hevige (buik)pijn, neem dan contact op met uw IBD-verpleegkundige of arts. Als dit buiten kantoortijden gebeurt, neemt u contact op met de (dienstdoende) huisarts of de dienstdoende maag-, darm-, leverarts in het Radboudumc. Doordat 6-mercaptopurine de afweer vermindert, kunt u sneller infectieziekten oplopen. Vermijd daarom intiem contact met mensen die een infectieziekte (bijv. griep) hebben.

Adviezen

 • Wees voorzichtig met alcohol. Alcohol verhoogt de kans op leverafwijkingen als u het gelijktijdig gebruikt met 6-mercaptopurine.


 • 6-Mercaptopurine en zon

  Als u 6-Mercaptopurine gebruikt, heeft u een groter risico op huidproblemen. Waaronder huidkanker. Vermijd daarom als u 6-Mercaptopurine gebruikt een te grote blootstelling aan zonlicht en UV-straling. Wij raden het gebruik van een zonnebank af. Draag beschermende kleding en gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

 • Andere medicijnen

  Als u naast 6-mercaptopurine ook urinezuurverlagende middelen gebruikt (bijvoorbeeld bij jicht, Zyloric of allopurinol) vragen wij u uw arts hiervan op de hoogte te brengen. Gebruikt u bloedverdunners zoals acenocoumarol en fenprocoumon, meld het gebruik van 6-Mercaptopurine dan aan de trombosedienst.

 • Vaccinaties

  Meld altijd aan de arts dat u 6-Mercaptopurine gebruikt. 6-Mercaptopurine kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Overleg met uw apotheker of arts als u een vaccinatie nodig heeft. Overleg ook met uw huisarts over de griepvaccinatie in het najaar. De medicijnen onderdrukken namelijk uw afweersysteem.

 • Vruchtbaarheid

  Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van 6-Mercaptopurine geen ongunstige invloed heeft op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Overleg als u een zwangerschapswens heeft met uw behandelend arts over uw medicatie.

 • Zwangerschap

  Vaak is het nodig om met 6-Mercaptopurine door te gaan bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het kan namelijk schadelijker zijn voor u en uw kind als de ziekte weer erger wordt dan de behandeling met 6-Mercaptopurine.
   

 • Borstvoeding

  Er is niet veel bekend over de veiligheid van 6-Mercaptopurine bij het geven van borstvoeding. Hoewel 6-Mercaptopuine maar in kleine hoeveelheden in de moedermelk komt, raden we het gebruik tijdens de borstvoedingsperiode af.
   

 • Maatregelen

  Omdat 6-Mercaptopurine is geregistreerd als chemotherapie gelden hygiënische adviezen. Hoewel de dosering die u gebruikt veel lager is, is het toch aan te raden om deze adviezen op te volgen.
  • Ziet u bij het openmaken van de verpakking kapotte tabletten? Sluit de verpakking dan weer goed en breng deze terug naar de apotheek.
  • Voorkom dat poeder van de tabletten zich door uw huis verspreidt. Uw omgeving kan er anders mee in aanraking komen.
  • Krijgt u wat poeder uit gebroken tabletten op uw huid of in uw ogen? Was uw huid dan goed af. Spoel uw ogen met veel water.
  • Komen anderen toch met dit middel in contact, raad hen dan aan zich meteen af te spoelen.

 • Urine, ontlasting, bloed, wondvocht of braaksel

  Voor uw directe omgeving, zoals partner of huisgenoten, is het verstandig om zo veel mogelijk contact te vermijden met uw lichaamsvloeistoffen. Dit betekent niet dat aanraken, zoenen of seksueel contact verboden is. Het gaat alleen om maatregelen om niet in aanraking te komen met urine, ontlasting, bloed, wondvocht of braaksel. Het geneesmiddel is hierin aanwezig.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
 • Medewerkers
 • Intranet