Patiëntenzorg Behandelingen Azathioprine bij huidziekten

Werking en gebruik van azathioprine

Azathioprine behoort tot de groep geneesmiddelen, die als doel hebben het ontstekingsproces te onderdrukken. Azathioprine is verkrijgbaar in tabletten van 25 mg en 50 mg. U neemt het in één of meerdere doseringen per dag in. lees meer

Werking en gebruik van azathioprine

Hoe werkt azathioprine?

Azathioprine behoort tot de groep geneesmiddelen, die als doel hebben het ontstekingsproces te onderdrukken. Azathioprine wordt niet alleen voorgeschreven voor huidaandoeningen. Het wordt ook voor reumatoïde artritis toegepast en voor andere auto-immuun ziekten zoals bijvoorbeeld: lupus erythematodes (SLE), systemische sclerose (sclerodermie), de ziekte van Sjögren, (dermato)-myositis en verschillende vormen van vasculitis (ontsteking van de bloedvatwand). Ook wordt azathioprine al vele jaren vaak voorgeschreven om een transplantaat afstoting te voorkomen na bijvoorbeeld een niertransplantatie.

Hoe wordt azathioprine gebruikt?

Azathioprine is verkrijgbaar in tabletten van 25 mg en 50 mg. U neemt het in één of meerdere doseringen per dag in. De voorgeschreven hoeveelheid baseren we op uw lichaamsgewicht. De tabletten kunt u tijdens of tussen de maaltijden door innemen, bij voorkeur met water. Slik de tabletten in hun geheel door.

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Aandachts­punten

Uw arts vraagt u om tijdens de eerste 3 maanden om de 2 weken uw bloed te laten controleren. Wees daarnaast zuinig met alcohol lees meer

Aandachts­punten

 • Bloedcontrole: uw arts vraagt u om tijdens de eerste 3 maanden om de 2 weken uw bloed te laten controleren. Zo kunnen we vroegtijdige tekenen van nier-, lever- of beenmergbeschadiging opsporen.
 • Daarna vindt deze bloedcontrole maandelijks plaats voor 3 maanden. Vervolgens heeft u om de 3 maanden een controle. Zo nodig passen we de dosis azathioprine aan. Als er stoornissen in het bloed optreden, dan gaat dit vaak ook weer weg.
 • Wees zuinig met alcohol. In combinatie met azathioprine heeft u een hoger risico op leverfunctiestoornissen.
 • Gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 alcoholconsumptie per dag.

Bijwerkingen

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens behandeling met azathioprine? lees meer

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen (meer dan 10%)

 • Stoornissen in de bloedaanmaak door onderdrukking van het beenmerg. Dit kan zich uiten in verhoogde kans op infecties, vermoeidheid of het spontaan optreden van blauwe plekken en bloedneuzen.

Minder vaak voorkomend (1 tot 10%)

 • Misselijkheid, braken, verminderde eetlust, diarree.
 • Milde infecties zoals verkoudheid, griep, gordelroos en urineweginfecties.
 • Als u klachten hiervan heeft, adviseren wij u contact op te nemen met uw (huis)arts.

Zelden voorkomend (minder dan 1%)

 • Ontsteking van de alvleesklier.
 • Leverfunctiestoornissen. Hier merkt u zelf meestal niets van. De arts vraag u daarom om uw bloed regelmatig te laten controleren.
 • Tijdens de behandeling komen bijna nooit ernstige infecties voor. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals onder andere hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten, overleg dan met uw behandelend arts.
 • Het ontwikkelen van een huidtumor. Het gebruik van azathioprine geeft een kleine toename van het risico op huidkanker. Beperk daarom de blootstelling aan zonlicht en UV-straling zoveel mogelijk door het dragen van beschermende kleding of gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Ga niet onder de zonnebank. Kijk zelf jaarlijks uw huid na. Als u een afwijking aan uw huid vindt, is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.
 • Allergische reactie (overgevoeligheidsreactie). Dit merkt u aan huiduitslag en roodheid van de huid. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan kortademigheid, zwelling van de lippen of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.

Medicijnen en vaccinaties

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van azathioprine en/of sommige bijwerkingen van het middel beïnvloeden. lees meer

Medicijnen en vaccinaties

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van azathioprine en/of sommige bijwerkingen van het middel beïnvloeden. Ook kan azathioprine de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Zo mag u azathioprine niet combineren met het gebruik van allopurinol (een middel tegen jicht). Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u met azathioprine behandeld wordt. Overleg bij twijfel met uw arts.

Vaccinaties

Wij raden het gebruik van een verzwakt levend vaccin af, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin of BCG. Wij adviseren u om u jaarlijks tegen griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts.

Zwangerschap en borstvoeding

Uw behandelend arts bespreekt met u of het in uw geval verstandig is om met de azathioprine te stoppen of juist door te gebruiken. lees meer

Zwangerschap en borstvoeding

 • Het is erg belangrijk om uw arts te informeren als u een zwangerschap overweegt of al zwanger bent.
 • Azathioprine kan namelijk in een enkel geval afwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken. Uw behandelend arts bespreekt met u of het in uw geval verstandig is om met de azathioprine te stoppen of juist door te gebruiken.
 • Een vruchtbare vrouw of man wordt geadviseerd om anticonceptie te gebruiken tijdens de behandeling en nog ten minste 3 maanden na het stoppen met azathioprine.
 • Voor zover bekend is, heeft azathioprine waarschijnlijk geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.
 • Tijdens de behandeling met azathioprine mag géén borstvoeding worden gegeven.

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost
 • Medewerkers
 • Intranet