Patiëntenzorg Behandelingen Boventandboog of bovenkaak verbreden

De behandeling

Er zijn verschillende behandelingen of hulpmiddelen voor het verbreden van de boventandboog of bovenkaak mogelijk:

 • Quad helix
 • Marpe-expansie van de bovenkaak
 • Verbreden van de bovenkaak (sutuurexpansie)

Contact

Orthodontie is telefonisch bereikbaar via (024) 361 40 27.

Mogelijkheden


Quad helix

 • De Quad-helix is een beugel waarmee je de boventandboog kan verbreden of de breedte van de bovenkaak goed kan behouden.

  lees meer


  Over deze beugel

  De Quad-helix is een beugel waarmee je de boventandboog kan verbreden of de breedte van de bovenkaak goed kan behouden. Hij loopt met metalen draden over je verhemelte van de eerste grote kies aan de ene kant, achter je boven-voortanden langs, naar de eerste grote kies aan de andere kant. Om deze beugel vast te maken, worden eerst twee bandjes rond de grote kiezen gemaakt. De beugel wordt dan in de binnenste slotjes van de bandjes geschoven.


 • Schoonmaken

  Je tanden moet je 3 keer per dag goed poetsen. Poets hierbij ook over de bandjes heen, langs de randen van het tandvlees en in de groeven van je kiezen. Denk aan de binnenkant van de kiezen en houdt daar het slotje goed schoon. Een ragertje is handig om tussen de metalen draden en je voortanden/tandvlees e te kunnen poetsen.


 • Beugel los of kapot?

  De beugel wordt in de slotjes gehouden door hem vast te maken met elastiekjes of kleine ijzerdraadjes. Wanneer deze kapot gaan, kan de beugel uit de slotjes schuiven en los in je mond komen te hangen. Probeer de beugel van voor naar achteren terug helemaal in het slotje te schuiven, zodat hij niet meer los hangt. Bel ons eventueel om je te helpen of voor het plaatsen van een nieuw elastiekje of ijzerdraadje om de beugel terug stevig vast te maken.

  Als een bandje los rond de kies zit, is het belangrijk om deze terug vast te laten zetten. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

  Reparaties die uitgevoerd moeten worden door oneigenlijk gebruik van de beugel worden in rekening gebracht. Oneigenlijk gebruik is een beugel die kapot gaat door eigen “schuld”. Hierbij valt te denken aan kapotte apparatuur t.g.v. ‘verboden’ etenswaren en gewoonten.


 • Samenvattend

  • De bovenkaak kan verbreed worden en de breedte kan behouden blijven
  • Je kan de beugel zelf niet uit doen
  • Poets je tanden 3x per dag en let op slotjes aan de binnenkant
  • De beugel is even wennen en dat heeft wat tijd nodig
  • Beugel los of kapot? Bel ons

Verbreding van de bovenkaak

 • Je hebt een sutuurexpansie-apparaat gekregen (bijvoorbleed een hyrax, MARPE, TPD, …).

  lees meer


  Over de beugels

  Je hebt een sutuurexpansie-apparaat gekregen (bijvoorbleed een hyrax, MARPE, TPD, …). De beugel bestaat meestal uit een aantal metalen banden die vastzitten op de kiezen en ter hoogte van het verhemelte zit een expansieschroef. Met deze schroef kan je geleidelijk aan de bovenkaak verbreden. Door die verbreding krijg je, vaak binnen een week al, een spleetje tussen de boventanden dat uiteindelijk soms wel meer dan een halve centimeter breed wordt! Schrik niet: dit gaat binnen drie maanden vanzelf weer weg of het wordt gesloten met behulp van de vaste beugel.


 • Hoe activeer ik mijn beugel?

  Het aandraaien van de schroef mag je zelf doen, of een van je ouders. Bij het plaatsen van de beugel wordt uitgelegd hoe dat moet. Het sleuteltje kan je in het gaatje steken aan de voorkant van de schroef, ongeveer tegen je boventanden. Vervolgens draai je de schroef een kwartslag naar de keel toe, tot je niet meer verder kunt en dan pas neem je het sleuteltje uit de as. Je hebt dan ongeveer 0,25 mm verbreed.

  Je moet de beugel twee keer per dag aandraaien. Dat kan twee keer vlak na elkaar of één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds. Noteer hoe vaak je gedraaid hebt zodat je dit op elk moment aan de orthodontist kan vertellen.

      Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  Week 1 Ochtend              
    Avond              
  Week 2 Ochtend              
    Avond              
  Week 3 Ochtend              
    Avond              
  Week 4 Ochtend              
    Avond              

 • Schoonmaken

  Net zoals je je tanden 3 keer per dag goed moet poetsen, moet je de beugel ook goed schoonhouden. Poetst hem elke dag en let daarbij op dat je de banden rond de kiezen goed schoonmaakt. Poets goed langs de randen van het tandvlees en in de groefjes van de kiezen. Poets met een ragertje tussen je beugel en je verhemelte, zodat er geen viezigheid achter blijft.


 • Samenvattend


MARPE-expansie van de bovenkaak

 • Je hebt een speciale kaakverbredingsbeugel gekregen. Hiermee kan de bovenkaak verbreed worden zonder de chirurgische ingreep die voorheen nodig was om die behandeling te ondersteunen.

  lees meer


  Over deze beugel

  Je hebt een speciale kaakverbredingsbeugel gekregen. Hiermee kan de bovenkaak verbreed worden op een manier die een chirurgische ingreep, die voorheen nodig was om die behandeling te ondersteunen, niet meer gedaan hoeft te worden. De beugel bestaat uit een platte schroef bij het verhemelte die door middel van 4 pinnetjes (botankertjes) in het gehemelte wordt vastgemaakt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er zijn ook twee metalen banden die via uitlopers met de grote kiezen verbonden zijn voor extra stevigheid.


 • Instructie expansie

  De bovenkaak wordt verbreed door het uitdraaien van de schroef met een sleuteltje. Dat kun je zelf doen. Het sleuteltje zet je bij het inzetten ongeveer tegen je boventanden en vervolgens draai je de sleutel stevig een kwartslag naar de keel toe. Als je niet meer verder kan en neem je het sleuteltje uit de as. Je hebt dan ongeveer 0,25mm verbreed.

  De beugel wordt 1 keer per dag aangedraaid: 's avonds voor het slapen gaan. Soms is hier wat kracht voor nodig en kan je het door iemand anders (familielid, partner, ... ) laten doen. Na het plaatsen van de beugel wordt getoond hoe dat moet, neem daarom iemand mee naar die afspraak. Indien je merkt dat het draaien echt niet lukt, neem dan contact op via: kaakverbreding-orthodontie@radboudumc.nl.

  Wanneer er voldoende verbreding is, wordt de metalen verbinding met de kiezen na 3 maanden verwijderd. De expansie­schroef zelf blijft minimaal een jaar in de mond om voldoende bot ingroei te garanderen


 • Schoonmaken

  Tijdens de behandeling is een goede mondhygiëne van het allergrootste belang! Vooral de pinnetjes in het gehemelte moeten zeer goed gepoetst worden, minimaal 3x per dag met een speciale borstel. Spoel ook dagelijks met mondspoelmiddel. Het is zaak om te voorkomen dat het tandvlees eromheen gaat ontsteken. Daardoor kunnen namelijk de pinnetjes loskomen en de behandeling moeten worden gestaakt.


 • Last of pijn?

  Het aandraaien van de beugel kan wat pijn doen (strak gevoel) of hoofdpijn geven. Je kan ook een klikgeluid horen. Dit is normaal en hoort erbij. We adviseren om bij pijn paracetamol of ibuprofen te nemen. Het is ook belangrijk dat je toch blijft doordraaien. Doordat de beugel bij het verhemelte zit, heb je met name de eerste twee weken last met eten en praten (slissen). Aangepaste voeding (vloeibaar, zacht of met staafmixer bereid) is daarom zeker in het begin raadzaam. Daarnaast is het mogelijk dat er wat zwelling ontstaat ter hoogte van de neus en die kan wat pijnlijk aanvoelen. Dit komt omdat de neus en het gehemelte met elkaar in verbinding staan.

  Doorgaans krijg je na een week of twee een spleetje tussen de boventanden. Ook merk je dat de kiezen slechter op elkaar gaan passen. Dit is een teken dat de bovenkaak verbreed wordt. Het spleetje wordt vanzelf weer kleiner en wordt verder gesloten met behulp van de vaste beugel.

 • Medewerkers
 • Intranet