Patiëntenzorg Behandelingen Calcineurineremmers bij eczeem

Wat zijn calcineurineremmers?

Calcineurineremmers zijn een relatief nieuwe groep middelen binnen de behandeling van eczeem. Ze zijn vanaf 2002 op de markt. Vrijwel uw hele lichaam mag pleksgewijs met calcineurineremmers behandeld worden, ook uw gezicht. lees meer

Wat zijn calcineurineremmers?

Calcineurineremmers zijn een relatief nieuwe groep middelen binnen de behandeling van eczeem. Ze zijn vanaf 2002 op de markt. Vrijwel uw hele lichaam mag pleksgewijs met calcineurineremmers behandeld worden, ook uw gezicht. Smeer echter niet rond uw ogen, in uw neus of rond uw mond. U hoeft de middelen alleen op de eczeemplekken te smeren. Naast de calcineurineremmer mag u gewoon uw vette crèmes en zalven gebruiken. Smeer deze echter niet 2 uur vóór tot 2 uur na de calcineurineremmer. U mag de behandelde huid niet verbinden of inpakken.

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost

Werking

Calcineurineremmers gebruiken we bij matig tot ernstig atopisch eczeem. Ze remmen de verhoogde activiteit van het immuunsysteem waardoor ontstekingsreacties van de huid onderdrukt worden en het eczeem en de jeuk verminderen. lees meer

Werking

Calcineurineremmers gebruiken we bij matig tot ernstig atopisch eczeem. Ze remmen de verhoogde activiteit van het immuunsysteem waardoor ontstekingsreacties van de huid onderdrukt worden en het eczeem en de jeuk verminderen. Calcineurineremmers werken ongeveer even goed als hormoonzalven (corticosteroïdenzalven) van klasse II, maar ze bevatten geen hormonen. Daardoor hebben ze andere bijwerkingen dan hormoonzalven.

Protopic® en Elidel® zijn voorbeelden van calcineurineremmers.
  • Protopic® is een zalf die in 2 sterktes verkrijgbaar is. Kinderen tussen de 2 en 16 jaar behandelen we met de minder sterke variant (0,03% werkzame stof; Tacrolimus). Bij volwassenen starten we de behandeling met de sterkere Protopic (0,1% werkzame stof; Tacrolimus).
  • Elidel® is een crème die in 1 sterkte verkrijgbaar is. We schrijven het voor vanaf de leeftijd van 2 jaar. De behandeling met Elidel® is vergelijkbaar met de behandeling met Protopic®.

Bijwerkingen

U kunt last krijgen van huidirritatie, zoals een branderig gevoel, roodheid of jeuk. Deze klachten zijn vaak mild en komen vooral voor direct na het aanbrengen van de zalf. Meestal verdwijnen de klachten binnen een tot twee weken. lees meer

Bijwerkingen

Huidirritatie

U kunt last krijgen van huidirritatie, zoals een branderig gevoel, roodheid of jeuk. Deze klachten zijn vaak mild en komen vooral voor direct na het aanbrengen van de zalf. Meestal verdwijnen de klachten binnen 1 tot 2 weken. Ook kunnen de calcineurineremmers in combinatie met alcohol een rood en blozend gezicht geven.

Infecties

Tijdens de behandeling heeft u een licht verhoogde kans op infecties van de huid. Bijvoorbeeld een ontsteking van uw haarzakjes (folliculitis) of een activering van een herpesinfectie (koortslip of gordelroos).

Langetermijneffecten 

Calcineurineremmers zijn nog relatief kort op de markt. Daarom is er nog weinig bekend over de langetermijneffecten van de behandeling. Mogelijk geven de middelen een verhoogde kans op huidkanker. In wetenschappelijke onderzoeken is dit echter niet aangetoond. Om het risico op huidkanker te verminderen kunt u beter langdurige blootstelling aan zonlicht vermijden. Komt u toch in de zon, gebruik dan zonnebrandmiddelen en draag bedekkende kleding. Sommige gebruikers worden ook gevoeliger voor zonlicht en merken dat ze sneller verbranden. Ook hiervan is niet aangetoond dat deze gevoeligheid door de calcineurineremmers komt.

  • Medewerkers
  • Intranet