Patiëntenzorg Behandelingen Capsaïcine 8% (Qutenza®) pleisters

Werking van de pleister

Bij zenuwpijn zijn de zenuwen in de huid overprikkeld. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld pijn bij aanraken. Als je een capsaïcine pleister op de huid plakt dan bindt de capsaïcine zich aan de overprikkelde zenuwcellen. Hierdoor worden ze minder gevoelig voor pijn.

Wat is capsaïcine?

Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Dit is het stofje waardoor je dat brandende gevoel in je mond krijgt, b.v. bij het eten van sambal. Een capsaïcine pleister is ongeveer 250 keer zo sterk als sambal.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op deze behandeling is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Neem bijvoorbeeld vooraf paracetamol in, neem koude gelkompressen mee, iets ter afleiding en zorg voor vervoer naar huis.

lees meer

Voorbereiding

 • Neem 1 uur voor de behandeling 1000 mg paracetamol in. 
 • Neem iets mee ter ontspanning/afleiding, bijvoorbeeld een boek, puzzel of tijdschrift. Of neem muziek, filmpje of een spelletje op uw telefoon of tablet(oortjes) mee. 
 • Neem één of meer gelkompres(sen) mee voor na de behandeling onderweg naar huis (deze kunt u kopen bij een apotheek of drogist). Het aantal gelkompressen is afhankelijk van de grootte van het pijnlijke gebied en de reisafstand. Neem de gelkompressen mee in een koeltas/box met diepvrieselementen. Deze leggen we zolang in onze koelkast.
 • Zorg ervoor dat u thuis een gelkompres in de koelkast (niet in de diepvries) heeft liggen. 
 • Neem tijdig contact op met de polikliniek als uw huid beschadigd is, bijvoorbeeld door wondjes, eczeem of als uw bloeddruk te hoog en niet onder controle is. 
 • Blijf uw eigen pijnmedicatie innemen zoals u dit gewend bent. 
 • Smeer geen crème of lotion op uw huid op de dag van de behandeling. 
 • Scheer of scrub uw huid niet. 
 • Trek makkelijk zittende kleding aan. 
 • Vraag of iemand u thuis brengt. U mag na de behandeling niet zelf autorijden. 

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682

Behandeling

De pleister blijft 30 of 60 minuten op de pijnlijke plek zitten. De behandeling kan pijnlijk zijn omdat het de huidzenuwen stimuleert. U bent ± 2 uur in het ziekenhuis. Meestal wordt de pijn na 1-3 dagen minder. Het duurt 2 tot 21 dagen voordat de maximaal haalbare pijnvermindering wordt bereikt.

lees meer

Behandeling

De pijnverpleegkundige plakt de pleister op de plek waar u pijn heeft. De pleister blijft 1 uur zitten. Bij pijn op uw voeten blijft de pleister een half uur zitten.


Bron: patiëntenbrochure Grünenthal.

De behandeling kan pijnlijk zijn omdat het de huidzenuwen stimuleert. Tijdens de behandeling geeft u steeds aan wanneer de pijn toeneemt. Dan kan de pijnverpleegkundige de huid koelen en/of pijnstiller geven.
Houd er rekening mee dat u ongeveer 1,5 tot 2 uur in het ziekenhuis bent voor de behandeling.


Hoe lang duurt het voordat uw pijn minder wordt?

Uw pijn gaan niet direct weg. Meestal wordt de pijn na 1-3 dagen minder. Het duurt 2 tot 21  dagen voordat de maximaal haalbare pijnvermindering wordt bereikt.  Na ongeveer  twee weken neemt de pijnverpleegkundige telefonisch contact met u op om te horen of de behandeling succes heeft gehad.
Als de behandeling nauwelijks effect heeft gehad dan wordt de behandeling niet herhaald. Als de behandeling wel effect heeft gehad dan is mogelijk om de behandeling na 4 maanden te herhalen.

Bijwerkingen

Regelmatig voorkomend:

 • Rode huid en brandend gevoel op de plek waar de pleister zat. Deze bijwerkingen zullen na enkele dagen afnemen.
 • De huid kan dan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte, warme douche/bad, zonlicht of flinke lichamelijke inspanning.

Zelden voorkomend:

 • Jeuk, zwelling, droge huid, bultjes of blaren in het gebied waar de pleister heeft gezeten of een lichte toename van de pijn. Er kan een tintelend gevoel ontstaan.
 • Hoge bloeddruk, snelle hartslag, oogirritatie, hoesten, misselijkheid, brandwond.

In de bijsluiter van Qutenza staan nog meer bijwerkingen. Heeft u deze bijwerkingen? Of andere? Bel dan met uw verpleegkundige of arts.

 


Laat het ons tijdig weten

 • Als u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u borstvoeding geeft.
 • Als u overgevoelig bent voor capsaïcine.
 • Als u beschadigde huid hebt in het gebied dat behandeld wordt.

Thuis na de behandeling

Eenmaal thuis is het belangrijk dat U niet aan de behandelde plek komt met uw blote handen.

lees meer

Thuis na de behandeling

Eenmaal thuis is het belangrijk dat U niet aan de behandelde plek komt met uw blote handen. En als dat niet te vermijden is, dan is het belangrijk dat U daarna de handen goed wast met water en zeep. Ook is het belangrijk het behandelde gebied af te dekken of er in ieder geval voor zorgen dat deze niet in aanraking komt met een ander deel van uw lichaam of met iemand in uw omgeving ( kinderen/dieren). De verpleegkundige kan met U meedenken over op welke manier dit kan.

 • Blijf al uw huidige pijnmedicatie ( pleister/ tabletten)  gebruiken

 • Doet uw huid pijn. Gebruik lokale koeling, een coolpack uit koelkast, deze mag niet bevroren zijn en geen direct contact maken met uw huid. Wikkel de coolpack in een theedoek. Of gebruik koud water. Of neem reguliere pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol.

 • Ga de eerste dagen niet onder de  warme douche of in een warm bad. Ga niet met de huid in de zon en ga niet sporten.

 • Hervat uw normale dagelijkse activiteiten afhankelijk van de pijn.


Bron: patiëntenbrochure Grünenthal


Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum

Onze polikliniek onderzoekt en behandelt patiënten met langdurige pijnklachten. De polikliniek is onderdeel van het Regionaal Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde (REPPG). Naast de polikliniek bestaat het Multidisciplinair Pijncentrum ook uit een Dagbehandeling en een opname-unit.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet