Patiëntenzorg Behandelingen Caudaal injectie

Over caudaal injectie

Met een caudaal injectie verdoven we de zenuw in de caudale ruimte. Dat is de ruimte helemaal onderaan de wervelkolom, net boven het stuitje. In sommige gevallen spuiten we ook een ontstekingremmend medicijn in. Een caudaal injectie wordt gedaan bij:
 • pijn in het peri-anale gebied
 • rectale pijn
 • pijn staartbotje
 • rugpijn zonder of met uitstraling naar de benen

Laat het ons weten

 • als u (denkt dat u) zwanger bent.
 • als u koorts heeft op de dag van de behandeling.
 • als u geen pijn heeft op de dag van de behandeling.
 • als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt.
 • als u overgevoelig bent voor jodium, pleisters, contrast- of anesthesievloeistof.

De behandeling Wat kunt u verwachten?

De blokkade gaat via een naald die dicht bij de zenuw staat. Als deze op de goede plaatst staat, kan de blokkade worden uitgevoerd. De blokkade duurt 15 tot 45 minuten. In totaal bent u 2 uur aanwezig. 

lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

De blokkade gaat via een naald die dicht bij de zenuw staat. Als deze op de goede plaatst staat, kan de blokkade worden uitgevoerd. De blokkade duurt 15 tot 45 minuten. In totaal bent u 2 uur aanwezig. 

De verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een voorbereidingsruimte. Hij of zij vraagt u naar een actuele pijnscore en bereidt u voor op de behandeling.

De caudale ruimte bevindt zich helemaal onder aan de wervelkolom, net boven het stuitje. De pijnspecialist desinfecteert en verdooft vervolgens de huid. Onder röntgendoorlichting brengt de pijnspecialist een naald in de caudale ruimte in. Afhankelijk van de pijnklachten wordt soms via deze naald een katheter opgevoerd.
Met behulp van contrastvloeistof controleert de pijnspecialist de juiste positie van de naald of catheter. Daarna spuit hij of zij medicijnen in de caudale ruimte die de zenuwen daar tijdelijk verdoven. In sommige gevallen wordt er ook een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïd) ingespoten.

Tijdens de injectie ligt u op uw buik. Uw rug wordt afgedekt met steriele doeken. Na de behandeling krijgt u op de prikplaats een pleister.


Na de behandeling

Na de injectie kunt u last krijgen van een aantal bijwerkingen en complicaties. lees meer

Na de behandeling

Nazorg

U kunt pijn ervaren op de plek waar geprikt is. U kunt hiervoor een pijnstiller nemen. De pleister mag u de volgende dag verwijderen.

Complicaties en bijwerkingen

Na de injectie kunt u last krijgen van een aantal bijwerkingen en complicaties:
 • Vocht dat soms een beetje uit de insteekopening lekt.
 • Tijdelijk een doof gevoel in de benen of de schaamstreek (maximaal 24 uur).
 • Tijdelijke krachtvermindering in de benen en/of voeten (maximaal 24 uur).
 • Hoofdpijn na de injectie kan optreden als onbedoeld ook het ruggenmergvlies is aangeprikt, maar dit is zeldzaam.
 • Soms komt moeite met plassen voor. De verpleegkundige beoordeelt na de behandeling of hiervan sprake is. U kunt pas naar huis als u geplast hebt.
 • Als u diabetes heeft en een corticosteroïd krijgt ingespoten,kunnen de glucosewaarden de eerste dagen na de behandeling verhoogd zijn. Ook kunt u last hebben van opvliegers.
Mocht u na de behandeling blijvende uitval van kracht of gevoel hebben, neem dan direct contact op met de polikliniek Pijnbehandeling of met uw huisarts.

Van tevoren regelen

 • Na een blokkade kan tijdelijk krachtverlies en uitval van gevoel optreden. Daarom is het belangrijk dat u samen met iemand naar het ziekenhuis komt.


Resultaat

Het resultaat van de behandeling is vaak al snel merkbaar. De duur van het pijnstillend effect is niet precies te voorspellen.

Vervolgafspraken

Na de caudaal injectie bezoekt u de polikliniek Pijnbehandeling voor een controle of krijgt u een afspraak voor een telefonische controle. Afhankelijk van het effect kan de behandeling worden herhaald, maximaal 2 keer per jaar. Na de behandeling ontvangt uw huisarts een brief met de resultaten.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682

Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum

Onze polikliniek onderzoekt en behandelt patiënten met langdurige pijnklachten. De polikliniek is onderdeel van het Regionaal Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde (REPPG). Naast de polikliniek bestaat het Multidisciplinair Pijncentrum ook uit een Dagbehandeling en een opname-unit.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet