Patiëntenzorg Behandelingen Chemotherapie bij keelkanker

Wat is chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling van kanker met cytostatica. Deze medicijnen zijn erop gericht om kankercellen te doden of te voorkomen dat deze cellen zich delen. lees meer

Wat is chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling van kanker met cytostatica. Deze medicijnen zijn erop gericht om kankercellen te doden of te voorkomen dat deze cellen zich delen. Chemotherapie gebruiken we op verschillende manieren:
  • neo-adjuvante therapie: de medicijnen verkleinen de tumor vóór de operatie of bestraling, zodat verwijdering makkelijker is; 
  • adjuvante therapie: de medicijnen worden gebruikt na een operatie of bestraling. Deze therapie is bedoeld om uw kans op genezing te vergroten (curatief). De medicijnen zijn bedoeld om kleine uitzaaiingen te doden die zich mogelijk nog in uw lichaam bevinden; 
  • palliatieve therapie: wanneer genezing niet meer mogelijk is, kan behandeling met medicijnen klachten zoals pijn verminderen. Soms werkt de behandeling levensverlengend.
Bij keelkanker kunnen alledrie de manieren van toepassing zijn, afhankelijk van uw situatie.

Soorten chemotherapie

Er zijn tientallen verschillende soorten cytostatica. Afhankelijk van de soort kanker krijgt u één of meerdere soorten cytostatica. Soms reageert de kanker na een tijdje niet meer op een bepaalde cytostatica. De kanker heeft dan weerstand ontwikkeld tegen het geneesmiddel (resistentie). In dat geval kunnen we besluiten om u met een ander soort cytostatica te behandelen.

Verloop van de behandeling

U krijgt de chemotherapiemedicijnen via een infuus, in tabletvorm of via onderhuidse injecties. Als u de medicijnen via een infuus krijgt, dan duurt dit enkele uren tot enkele dagen. Soms kan dit in dagbehandeling, soms nemen we u hiervoor op. Vaak herhalen we de behandeling meerdere keren, met een rustperiode van enkele weken tussen de behandelingen. We volgen het effect van elke behandeling nauwkeurig. En als u last hebt van bijwerkingen, behandelen we die waar mogelijk.

Bijwerkingen

De chemotherapie tast niet alleen kankercellen aan, maar ook gezonde cellen. Hierdoor kunt u last krijgen van bijwerkingen. De bijwerkingen verschillen per medicijn en zijn afhankelijk van uw conditie en lichaam. Uw specialist of verpleegkundige kan u vertellen hoe u om kunt gaan met bijwerkingen.

Keelkanker

Bij keelkanker zit er een tumor in de keelholte (orofarynx). Bijna alle tumoren in de keel ontstaan in het slijmvlies. Keelkanker komt weinig voor: per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 400 mensen keelkanker geconstateerd.

lees meer

Contact

Afdeling Medische Oncologie

Afdeling medische oncologie heeft geen bezoektijden.
Bij voorkeur bellen tussen 8.00 - 17.00 uur. Bij spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.
(024) 361 88 00
contactformulier

Radboudumc Expertise­centrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselklier­tumoren

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren houdt zich bezig met patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet