Patiëntenzorg Behandelingen Chemotherapie bij prostaatkanker

Over chemotherapie bij prostaatkanker

Chemotherapie is een behandeling waarbij chemische middelen worden gebruikt om kankercellen te vernietigen. Deze medicijnen worden ook cytostatica genoemd. Bij prostaatkanker wordt de chemotherapie docetaxel gebruikt en soms cabazitaxel. lees meer

Over chemotherapie bij prostaatkanker

Chemotherapie is een behandeling waarbij chemische middelen worden gebruikt om kankercellen te vernietigen. Deze medicijnen worden ook cytostatica genoemd. Bij prostaatkanker wordt de chemotherapie docetaxel gebruikt en soms cabazitaxel. De arts kan de chemotherapie docetaxel voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker aanbevelen. Dit medicijn verlicht de pijn veroorzaakt door de tumor of de uitzaaiingen. Indien effectief, kan het de levensduur verlengen met minder symptomen en klachten. Docetaxel wordt toegediend via een infuus in een polikliniek of het ziekenhuis. De behandeling duurt 1 uur en het wordt meestal 8-10 keer herhaald, éénmaal elke 3 weken. Gedurende deze behandeling wordt het steroïde medicijn prednison, meestal in de vorm van een pil, toegediend. Prednison dient twee keer per dag ingenomen te worden gedurende kuren.

Tegenwoordig krijgt ook een deel van de patiënten bij start van de hormoonbehandeling 6 kuren docetaxel, hierbij wordt dan geen prednison voorgeschreven. De oncologisch uroloog en de medisch oncoloog zijn beiden betrokken bij deze behandeling. Een van beiden voert deze behandeling bij u uit, ondersteund en bijgestaan door een team van verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen. De behandeling vindt plaats op de polikliniek van de afdeling Urologie. 
 

Voor de behandeling

Voordat u begint met de chemotherapie is een aantal voorbereidingen nodig. U krijgt uiteraard een informatiegesprek over de behandeling. Daarnaast controleert de arts uw bloed en soms uw gebit. Soms krijgt u aanvullende medicijnen als ondersteunende behandeling.

Verloop van de behandeling

De behandeling bestaat uit toediening van cytostatica. Dit gebeurt via het bloed. U krijgt chemotherapie als een kuur. Dit betekent dat u een periode medicijnen krijgt en een periode niet. Meestal krijgt u om de drie weken een kuur. De behandeling duurt 1 uur.

Na de behandeling bijwerkingen

Docetaxel kan bijwerkingen veroorzaken. Veel van deze zijn mild en kunnen vrij eenvoudig thuis onder controle worden gebracht. lees meer

Na de behandeling bijwerkingen

Docetaxel kan bijwerkingen veroorzaken. Veel van deze zijn mild en kunnen vrij eenvoudig thuis onder controle worden gebracht. Bijwerkingen van docetaxel kunnen zijn:
 • Lagere niveaus van witte bloedcellen
 • Anemie
 • Haaruitval
 • Vochtophoping
 • Braken
 • Allergische reacties
 • Vermoeidheid
 • Diarree
 • Nagelveranderingen
 • Verlies van eetlust
Resten van de medicijnen kunnen nog acht dagen na de behandeling aanwezig zijn in uw lichaamsvocht. Hierom is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen om mensen in uw omgeving niet bloot te stellen aan cytostatica. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u zittend plast en met de deksel naar beneden doorspoelt. Ook kunt u het beste het toilet één keer per dag reinigen. Braaksel kunt u door het toilet spoelen. Gedurende deze periode moet u een condoom gebruiken bij geslachtsgemeenschap.
 • Medewerkers
 • Intranet