Bijwerkingen van ciclosporine

Het gebruik van ciclosporine kan leiden tot een aantal bijwerkingen. De meeste verdwijnen na het staken van de medicatie of na aanpassing van de dosering. De bijwerkingen die het meest voorkomen zijn:
 • nierfunctiestoornissen
 • verhoging van de bloeddruk
 • hoofdpijn
 • beven (tremor)
 • te hoog cholesterol in het bloed (hyperlipidemie)
De volgende bijwerkingen treden minder vaak op:
 • maag-darm klachten (misselijkheid, braken, buikpijn, diarree)
 • mineraalstoornissen en verlaagde witte bloedcellen in het bloed
 • zwelling van uw tandvlees
 • branderig gevoel in uw handen en voeten
 • toename van lichaamsbeharing
 • spierkrampen
 • moeheid
 • lichtflitsen of toevallen
Allergische reacties komen zelden voor. Indien één of meerdere van bovenstaande bijwerkingen of andere lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling optreden, neem dan contact op met uw arts. Door regelmatig bloedonderzoek en controle van uw bloeddruk kunnen veel bijwerkingen vroegtijdig worden opgespoord. Houdt u zich daarom goed aan de afspraak voor controles.

Andere geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen kunnen, bij gelijktijdig gebruik, de bloedspiegels van ciclosporine beïnvloeden. Ciclosporine kan ook de bloedspiegels van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u met ciclosporine behandeld wordt. Vermeld ook het gebruik van plantaardige middelen, zoals Sint Janskruid, aan de arts.
Patiëntenzorg Behandelingen Ciclosporine bij huidziekten

Wat is ciclosporine?

Ciclosporine behoort tot een groep van geneesmiddelen die we immunosuppressiva noemen (afweersysteemonderdrukkende middelen). Binnen de dermatologie wordt het gebruikt voor behandeling van onder andere ernstige psoriasis, ernstig eczeem en soms bij urticaria (netelroos). lees meer

Wat is ciclosporine?

Ciclosporine behoort tot een groep van geneesmiddelen die we immunosuppressiva noemen (afweersysteemonderdrukkende middelen). Immunosuppressiva helpen bij ziekten waarbij het natuurlijke afweermechanisme zich tegen het eigen lichaam keert. Buiten de dermatologie wordt dit medicijn met name gebruikt bij patiënten die een transplantatie hebben ondergaan om te voorkomen dat het lichaam het getransplanteerde orgaan of beenmerg afstoot. Binnen de dermatologie wordt het gebruikt voor behandeling van onder andere ernstige psoriasis, ernstig eczeem en soms bij urticaria (netelroos). Bij deze ziekten speelt het afweermechanisme ook een rol.

De behandeling

Ciclosporine is verkrijgbaar in capsules of als drank. De voorgeschreven hoeveelheid berekenen we op basis van uw lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid verdelen we in 2 doseringen per dag. Als het effect na enkele weken onvoldoende is, dan kan uw arts u adviseren de dosering te verhogen. lees meer

De behandeling

Ciclosporine is verkrijgbaar in capsules van 25 en 100 mg of als drank (concentratie 100 mg/ml). De voorgeschreven hoeveelheid berekenen we op basis van uw lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid verdelen we in 2 doseringen per dag. 1 deel neemt u ’s ochtends in en het andere deel ’s avonds. Het kan 4 tot 12 weken duren voordat u het effect van de medicijnen merkt. Als het effect na enkele weken onvoldoende is, dan kan uw arts u adviseren de dosering te verhogen. Mocht u willen stoppen met de medicatie, doe dit dan altijd in overleg met uw behandelend arts.

Capsules

De capsules hebben een karakteristieke geur. U slikt de capsules in hun geheel door. U mag er dus niet op kauwen of ze fijn maken.

Drank

De drank verdunt u voor gebruikt met appel- of sinaasappelsap (geen grapefruitsap). Hiervoor gebruikt u een glas en geen plastic beker. Het medicijn blijft namelijk kleven in een plastic beker. Meng de drank en het sap goed en drink het op. Om te voorkomen dat er resten ciclosporine in het glas achterblijven, spoelt u het glas met wat extra sap en drinkt dat op.

Bijwerkingen van ciclosporine

Het gebruik van ciclosporine kan leiden tot een aantal bijwerkingen. De meeste verdwijnen na het staken van de medicatie of na aanpassing van de dosering. lees meer

Zwangerschap

Ciclosporine mag alleen op strikte indicatie worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Er zijn geen duidelijke aanwijzingen voor een groter risico op aangeboren afwijkingen. Er is mogelijk wel een iets verhoogde kans op vroeggeboorte. lees meer

Zwangerschap

Ciclosporine mag alleen op strikte indicatie worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Er zijn geen duidelijke aanwijzingen voor een groter risico op aangeboren afwijkingen. Er is mogelijk wel een iets verhoogde kans op vroeggeboorte.

Als u zwanger wilt worden of zwanger bent, meld dit dan bij de start van ciclosporine aan uw behandelend arts. Uw arts bespreekt dan de voordelen en risico's van het gebruik van ciclosporine tijdens de zwangerschap met u. We raden u af om tijdens de behandeling borstvoeding te geven. Ciclosporine gaat namelijk over in de moedermelk.

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost

Psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidziekte met rode en schilferende plekken. Die plekken kunnen verspreid over het hele lichaam voorkomen. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet