Beschadigde darmvlokken

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm. Deze darmziekte ontstaat door een overgevoeligheid voor gluten, ook wel glutenintolerantie genoemd. Gluten beschadigt het slijmvlies van de dunne darm. In een gezonde darm zorgen grote aantallen darmvlokken voor een goede opname van voedingsstoffen. Bij coeliakie zijn deze darmvlokken beschadigd of zelfs verdwenen.

Hierdoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen en worden voedingstoffen minder goed opgenomen. Dit kan leiden tot  klachten als buikpijn, een opgezette buik, diarree en gewichtsverlies.
Patiƫntenzorg Behandelingen Dieet bij coeliakie

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een darmziekte, die ontstaat door overgevoeligheid voor gluten (glutenintolerantie). Een glutenvrij dieet is bij deze aandoening noodzakelijk.

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Beschadigde darmvlokken

Gluten beschadigt het slijmvlies van de dunne darm. In een gezonde darm zorgen grote aantallen darmvlokken voor een goede opname van voedingsstoffen. Bij coeliakie zijn deze darmvlokken beschadigd of zelfs verdwenen. lees meer

Dieet zonder gluten

Coeliakie is niet te genezen en er bestaan geen medicijnen voor. De behandeling van coeliakie bestaat uit een glutenvrij dieet dat u voor altijd moet blijven volgen. Onze diƫtist geeft u uitleg over dit glutenvrije dieet en kan u begeleiden bij de uitvoering ervan.

Coeliakie bij kinderen

Coeliakie is een auto-immuun ziekte, waarbij het lichaam overgevoelig is voor gluten. Dit betekent dat iemand met coeliakie gluten niet kan verdragen. lees meer

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet