Wat is ECMO?

Pasgeborenen met een slechte longfunctie nemen te weinig zuurstof op in hun bloed. Als uw kind niet voldoende reageert op de gebruikelijke therapie, dan kan een ECMO-behandeling helpen. Tijdens deze behandeling neemt een systeem de functie van het hart en de longen grotendeels over.

lees meer

Wat is ECMO?

Pasgeborenen met een slechte longfunctie nemen te weinig zuurstof op in hun bloed. Als uw kind niet voldoende reageert op de gebruikelijke therapie, dan kan hij of zij baat hebben bij een ECMO-behandeling.

ECMO staat voor Extra Corporele Membraan Oxygenatie. Het is een methode die de functie van het hart en de longen grotendeels overneemt. ECMO heeft geen genezende werking, maar het vervangt tijdelijk de functie van de longen. Waardoor de longen kunnen genezen.

Het ECMO-systeem is een soort hart- longmachine waarmee we bloed dat te weinig zuurstof bevat uit het lichaam halen. Dit doen we door middel van een canule (een doorzichtig slangetje) in een ader van de hals van uw kind. Het bloed wordt vervolgens verpompt door een kunstlong (oxygenator). Deze kunstlong verwijdert koolzuur en voegt zuurstof toe aan het bloed. Ook zit in de kunstlong een verwarmingselement. Dit zorgt ervoor dat het bloed op lichaamstemperatuur wordt gebracht. Vervolgens wordt het bloed teruggevoerd naar uw kind. Dit gaat via een canule in de slagader in de hals of via dezelfde canule waardoor het bloed ook uit het lichaam is gehaald.

Contact

Afdeling Neonatologie

(024) 361 38 60

De behandeling

Tijdens een operatie brengt de kinderchirurg eerst 1 of 2 canules (doorzichtige slangetjes) aan in de bloedvaten van uw kind. Hier sluiten we vervolgens het ECMO-systeem op aan. De duur van de behandeling verschilt per kind.

lees meer

De behandeling

Voordat we beginnen met de behandeling brengen we eerst 1 of 2 canules (doorzichtige slangetjes) aan in de bloedvaten van uw kind. Dit doen we tijdens een operatie. Voor de operatie brengt de anesthesist uw kind eerst onder narcose. Vervolgens brengt de kinderchirurg de canule(s) aan in de bloedvaten en schuift ze door tot het hart van uw kind. Om te controleren of de canule(s) in de juiste positie liggen maken we een röntgenfoto. Vervolgens sluiten we het ECMO-systeem aan op de canule(s). Tijdens de ECMO-behandeling blijft minimale beademing nodig. De operatie en behandeling vinden beide plaats op de afdeling Neonatologie waar uw kind is opgenomen.

Tijdens de gehele behandeling krijgt uw kind pijnstillende medicatie. Dit doen we om het uw kind zo aangenaam mogelijk te maken. Uw kind kan door de medicatie minder bewegen. Hij of zij ligt zo veel mogelijk in dezelfde houding.

Vaak ontstaat vochtophoping in de huid van het hoofd en het lichaam. Hierdoor kan uw kind er opgezwollen uitzien. Als uw kind is herstelt, verdwijnt dit vocht langzaam weer.

Bij een ECMO-behandeling zijn veel deskundigen betrokken. Eén van de neonatologen is uw contactarts. Hij of zij is uw aanspreekpunt tijdens de opname. Ook is er 24 uur per dag een verpleegkundige aanwezig. De maatschappelijk werker van de afdeling kan u helpen met het regelen van praktische zaken.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling is afhankelijk van:

  • Het ziektebeeld van uw kind.
  • De schade aan de longen die is ontstaan vóór de ECMO-behandeling.
  • De complicaties die tijdens de ECMO-behandeling ontstaan.

Locatie

T (024) 361 38 60

Ingang: Hoofdingang
Route: 795

bekijk route

Locatie

Bezoekadres

Verpleegafdeling De Zon
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 795 (Verpleegafdeling De Zon)

Verpleeg­afdeling Neonatologie

We zorgen op de verpleegafdeling Neonatologie voor te vroeg geboren kinderen en zieke pasgeborenen. Onze afdeling beschikt over drie verschillende units.

lees meer

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Voor het beëindigen van de behandeling verwijderen we de ingebrachte canules. Dit doe we tijdens een operatie. Vervolgens komt uw kind op de Intensive Care Unit van de afdeling Neonatologie te liggen.

lees meer

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Voor het beëindigen van de behandeling verwijderen we de ingebrachte canules (de doorzichtige slangetjes). Dit doen we tijdens een operatie. Vervolgens komt uw kind op de Intensive Care Unit van de Afdeling Neonatologie te liggen. De eerste dagen op de Intensive Care (IC) heeft uw kind vaak nog veel beademing en medicatie nodig. Als het genezingsproces goed verloopt, vermindert dat. De behandelend arts kan op basis van onderzoeksuitslagen besluiten uw kind over te plaatsen naar een andere afdeling of naar een ziekenhuis dichter bij u in de buurt.

Platinum ELSO Award voor ECMO programma Radboudumc Amalia kinderzieken­huis

31 mei 2018

De afdeling Neonatologie van het Amalia kinderziekenhuis heeft de hoogst mogelijke erkenning gekregen van de Extracorporeal Life Support Organization voor het ECMO programma, de platinum status. Er zijn slechts 2 centra in Europa en 12 wereldwijd die dit kwaliteitskeurmerk hebben verkregen.

lees meer