Patiëntenzorg Behandelingen ECMO bij pasgeborenen

Wat is ECMO?

Pasgeborenen met een slechte long- of hartfunctie nemen te weinig zuurstof op in hun bloed. Als uw kind niet voldoende reageert op de gebruikelijke therapie, dan kan een ECMO-behandeling helpen. Tijdens deze behandeling neemt een systeem de functie van het hart en de longen grotendeels over.

lees meer

Wat is ECMO?

Pasgeborenen met een slechte long- of hartfunctie nemen te weinig zuurstof op in hun bloed. Als uw kind niet voldoende reageert op de gebruikelijke therapie, dan kan hij of zij baat hebben bij een ECMO-behandeling.

ECMO staat voor Extra Corporele Membraan Oxygenatie. Het is een methode die de functie van het hart en de longen grotendeels overneemt. ECMO heeft geen genezende werking, maar het vervangt tijdelijk de functie van het hart en de longen. Waardoor deze kunnen genezen.

Het ECMO-systeem is een soort hart- longmachine waarmee we bloed dat weinig zuurstof bevat uit het lichaam halen. Dit doen we door middel van een canule (een doorzichtige slang) in een ader van de hals van uw kind. Het bloed wordt vervolgens gepompt door een kunstlong (oxygenator). Deze kunstlong verwijdert koolzuur en voegt zuurstof toe aan het bloed. Ook zit in de kunstlong een verwarmingselement. Dit zorgt ervoor dat het bloed op lichaamstemperatuur wordt gebracht. Vervolgens wordt het bloed teruggevoerd naar uw kind. Dit gaat via een canule in de slagader in de hals of via dezelfde canule waardoor het bloed ook uit het lichaam is gehaald.


Contact

Afdeling Neonatologie

(024) 361 38 60

De behandeling

Tijdens een operatie brengt de kinderchirurg eerst 1 of 2 canules (doorzichtige slangen) aan in de bloedvaten van uw kind. Hier sluiten we vervolgens het ECMO-systeem op aan. De duur van de behandeling verschilt per kind.

lees meer

De behandeling

Voordat we beginnen met de behandeling brengen we eerst 1 of 2 canules (doorzichtige slangen) aan in de bloedvaten van uw kind. Dit doen we tijdens een operatie. Voor de operatie brengt de anesthesist uw kind eerst onder narcose. Vervolgens brengt de kinderchirurg de canule(s) aan in de bloedvaten en schuift ze door tot het hart van uw kind. Om te controleren of de canule(s) in de juiste positie liggen maken we een echo van het hart en een röntgenfoto van het hart en de longen. Vervolgens sluiten we het ECMO-systeem aan op de canule(s). Tijdens de ECMO-behandeling blijft minimale beademing nodig. De operatie en behandeling vinden beide plaats op de afdeling Neonatologie waar uw kind is opgenomen.

Tijdens de gehele behandeling krijgt uw kind pijnstillende en rustgevende medicatie. Dit doen we om het uw kind zo aangenaam mogelijk te maken. Uw kind kan door de medicatie minder bewegen. Hij of zij ligt zo veel mogelijk in dezelfde houding.

Vaak ontstaat vochtophoping in de huid van het hoofd en het lichaam. Hierdoor kan uw kind er opgezwollen uitzien. Als uw kind is hersteld, verdwijnt dit vocht langzaam weer.

Bij een ECMO-behandeling zijn veel deskundigen betrokken. Eén van de neonatologen is uw contactarts. Hij of zij is uw aanspreekpunt tijdens de opname. Ook is er 24 uur per dag een verpleegkundige aanwezig. De maatschappelijk werker van de afdeling ondersteunt u in deze spannende periode en kan helpen met het regelen van praktische zaken.


Duur van de behandeling

De duur van de behandeling is afhankelijk van:
  • Het ziektebeeld van uw kind.
  • De schade aan de longen die is ontstaan vóór de ECMO-behandeling.
  • De complicaties die tijdens de ECMO-behandeling ontstaan.

Afdeling Neonatologie

Op de afdeling neonatologie behandelen we te vroeg geboren kinderen, kinderen die tijdens de bevalling in moeilijkheden zijn geraakt of aangeboren afwijkingen hebben.

lees meer

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Voor het beëindigen van de behandeling verwijderen we de ingebrachte canules. Dit doe we tijdens een operatie. Vervolgens komt uw kind op de Intensive Care Unit van de afdeling Neonatologie te liggen.

lees meer

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Voor het beëindigen van de behandeling verwijderen we de ingebrachte canules (de doorzichtige slangen). Dit doen we tijdens een operatie. Vervolgens komt uw kind op de Intensive Care Unit van de Afdeling Neonatologie te liggen. De eerste dagen heeft uw kind vaak nog veel beademing en medicatie nodig. Als het genezingsproces goed verloopt, vermindert dat. De behandelend arts kan bij voldoende herstel besluiten uw kind over te plaatsen naar een andere afdeling of naar een ziekenhuis dichter bij u in de buurt.

Controles

Voor ontslag doen we ter controle een aantal standaard onderzoeken, zoals neurologisch onderzoek, MRI van de hersenen en gehoortest (ALGO-screening). Ook controleer de oogarts de ogen van uw kind.

Na ontslag zien we uw kind op een leeftijd van 6 maanden terug in het Radboudumc op de polikliniek Neonatologie Follow-up. Uw kind wordt daarna uitgenodigd voor controles op 1,2,5 en 8 jarige leeftijd.

  • Medewerkers
  • Intranet