Patiëntenzorg Behandelingen Fysiotherapie bij klachten van het kauwstelsel

Fysiotherapie bij klachten van het kauwstelsel

Deze behandeling is voor patiënten met klachten van het kauwstelsel. Deze klachten staan ook bekend onder de naam Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD). lees meer

Fysiotherapie bij klachten van het kauwstelsel

Deze behandeling is voor patiënten met klachten van het kauwstelsel. Deze klachten staan ook bekend onder de naam Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD). De meest voorkomende klachten zijn:
  • Pijn in de kauwspier en/of in het kaakgewricht.
  • Moe en/of stijf gevoel in de kauwspieren.
  • Pijn bij het openen van de mond en/of een beperkte mondopening.
  • Hoofdpijn door een verhoogde spierspanning.
  • Gewrichtsgeluiden bij bewegen van de onderkaak.
Een mogelijke verklaring van uw klachten kan een onbewust aangeleerde, verkeerde mondgewoonte zoals klemmen en/of knarsen zijn. Uw kauwstelsel kan hierdoor overbelast raken en aanleiding geven tot pijnklachten. Vaak treden deze gewoonten op als mensen met spanning of stress te maken hebben.

Wat is het doel van de behandeling?

Tijdens de fysiotherapie krijgt u inzicht in factoren die uw klachten beïnvloeden en krijgt u oefeningen die hierop aansluiten. Hierdoor kunt u ongewenste mondgewoonten afleren en de spierspanning verminderen. Zo leert u uw klachten zelf te beïnvloeden zodat u er minder last van heeft.

De behandeling

Tijdens uw (eerste) bezoek aan de polikliniek Fysiotherapie Centraal onderzoeken we welke klachten u heeft. Daarna spreekt de fysiotherapeut het behandelplan met u door. lees meer

De behandeling

Tijdens uw (eerste) bezoek aan de polikliniek Fysiotherapie Centraal onderzoeken we welke klachten u heeft. Daarna spreekt de fysiotherapeut het behandelplan met u door. In het behandelplan geven we uitleg over het ontstaan van klachten van het kauwstelsel en over persoonlijke factoren die deze klachten bij u kunnen beïnvloeden.
 
De behandeling bestaat uit oefeningen om de klachten te verminderen. Deze oefeningen moet u ook thuis uitvoeren. Tijdens de behandeling krijgt u ook opdrachten om het geleerde in het dagelijks leven in de praktijk te brengen. De behandeling is zo specialistisch dat hiervoor extra tijd nodig is. We streven ernaar om het aantal behandelingen tot maximaal 5 à 6 te beperken. Wij kunnen u na een eenmalig consult ook doorverwijzen naar een gespecialiseerde collega in uw eigen omgeving.

Wie voert de behandelingen uit?

De behandelingen worden uitgevoerd door fysiotherapeuten van het Radboudumc die aanvullend geschoold zijn en die geregistreerd staan als kaakfysiotherapeut (orofaciaal-fysiotherapeut) bij de Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie (NVOF). 
  • Medewerkers
  • Intranet