Oefeningen voor beweeglijkheid van nek en schouder


Patiëntenzorg Behandelingen Halsklierdissectie Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie

Over de adviezen en oefeningen

Na de operatie is het belangrijk dat u regelmatig oefeningen voor uw nek en schouder doet. Als u veel last van uw schouder of nek heeft kunt u hulp van een fysiotherapeut krijgen. lees meer

Over de adviezen en oefeningen

Na de operatie is het belangrijk dat u regelmatig oefeningen voor uw nek en schouder doet. Als u veel last van uw schouder of nek heeft kan er een fysiotherapeut in het ziekenhuis bij u langs komen om advies te geven of om u met een overdracht te verwijzen naar een gespecialiseerd fysiotherapeut bij u in de buurt.

Halsklierdissectie

U heeft kortgeleden een halsklierdissectie ondergaan. Bij deze operatie zijn een aantal lymfeklieren uit uw hals verwijderd. Deze klieren zitten vlakbij de elfde hersenzenuw die de monnikskapspier van prikkels voorziet. De monnikskapspier is de spier die met name de zijwaartse beweging van de arm ondersteunt.

Gevolgen

Meestal kan de zenuw gespaard worden maar soms is het nodig de zenuw door te snijden om de lymfeklieren goed te kunnen verwijderen. In beide gevallen kan het voorkomen dat de zenuw na de operatie tijdelijk of blijvend niet meer goed functioneert. Wanneer de zenuw niet meer goed functioneert, krijgt de monnikskapspier geen signalen meer om aan te spannen. De schouder staat dan vaak lager en kan minder goed bewegen.
Door de operatie en door de uitval van de monnikskapspier kunt u last krijgen van pijn in uw nek en/of schouder. Ook kunt u misschien uw arm aan die zijde moeilijk heffen en minder goed belasten bij bovenhandse activiteiten, zoals het reiken naar een hoog keukenkastje.
Als de zenuw niet is doorgesneden, herstelt de functie van uw zenuw meestal een half jaar tot maximaal een jaar na de operatie. Soms herstelt de zenuw niet. Vanaf een jaar na de operatie treedt er meestal geen herstel meer op. Het herstel van de zenuw is niet te beïnvloeden. Zolang er nog geen herstel is opgetreden, kan het nodig zijn dat u uw dagelijkse activiteiten aanpast en oefeningen voor uw schouder doet.

Bestraling

Een aantal patiënten wordt na de halsklierdissectie nog bestraald. In dit geval kan het zijn dat u uw nek en schouders in de eerste 2 jaar na de behandeling nog minder kunt bewegen. Het is dan belangrijk dat u de oefeningen voor uw nek en schouder langer blijft doen.
 

Adviezen voor uw dagelijks leven

Het is belangrijk dat u uw arm niet forceert. Probeer uw arm wel gewoon te gebruiken, voor zover dat mogelijk is. Voer alleen de oefeningen uit die de fysiotherapeut met u heeft doorgenomen. lees meer

Adviezen voor uw dagelijks leven

Het is belangrijk dat u uw arm niet forceert. Probeer uw arm wel gewoon te gebruiken, voor zover dat mogelijk is. Het is verstandig om rechtop te lopen met ontspannen schouders. Laat uw schouders niet hangen of trek ze niet op. U kunt overbelasting voorkomen door een aantal oefeningen te doen. Voer alleen de oefeningen uit die de fysiotherapeut met u heeft doorgenomen. Ter aanvulling op, of ter vervanging van onderstaande oefeningen kunt u in overleg met uw fysiotherapeut een oefenprogramma samenstellen dat zo goed mogelijk aansluit bij uw dagelijks leven.

Voer de oefeningen rustig en gecontroleerd uit. U kunt tijdens het oefenen wat stijfheid en wat pijn voelen. Wanneer de pijn na het oefenen erger wordt en/of langer dan één dag duurt, neem dan contact op met uw fysiotherapeut.
  • Draag een zware tas met boodschappen niet aan de geopereerde zijde.
  • Vermijd langdurig boven het hoofd werken met de hand aan de geopereerde zijde (ramen lappen, was ophangen enzovoort).
  • Ondersteun uw arm aan de geopereerde zijde als u lang moet staan, lopen of zitten. (hand in broekzak of elleboog op leuning).
  • Steek bij het aankleden uw arm aan de geopereerde zijde het eerst in de mouw. Haal bij het uitkleden deze arm het laatste uit de mouw.
  • Vermijd zware klussen met uw arm aan de geopereerde zijde zoals tuinieren, klussen of een plafond witten.

Oefeningen voor beweeglijkheid van nek en schouder

De volgende oefeningen hebben als doel de beweeglijkheid van uw nek en schouder(s) te behouden en te verbeteren. Het is belangrijk dat u deze oefeningen rustig uitvoert en de laatste houding even vasthoudt. U kunt deze oefeningen meerdere keren per dag doen. ga naar oefeningen

Spier­versterkende oefeningen voor thuis

Deze oefeningen kunnen de monnikskapspier versterken, maar alleen wanneer deze spier weer prikkels krijgt van de zenuw. ga naar oefeningen

Spier­versterkende oefeningen voor thuis

Deze oefeningen kunnen de monnikskapspier versterken, maar alleen wanneer deze spier weer prikkels krijgt van de zenuw. Deze oefeningen versterken ook de andere spieren rond uw schouder. Het doel van de oefeningen is het vergroten van de belastbaarheid van uw schouder. De fysiotherapeut bespreekt met u hoe vaak u de oefening moet herhalen en of u een gewicht mag gebruiken.


  • Medewerkers
  • Intranet