Patientenzorg Behandelingen Heupdysplasie spreidbroek

Over heupdysplasie

Een heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. In een gezonde heup is de heupkom diep genoeg om de heupkop goed te omvatten en een goede steun te bieden aan de heupkop. Bij heupdysplasie wordt de heupkop onvoldoende overdekt door de heupkom. De precieze oorzaak is niet duidelijk.

lees meer

Over heupdysplasie

Gezonde heup

Een normaal heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. In een gezonde heup is de heupkom diep genoeg om de heupkop goed te omvatten en een goede steun te bieden aan de heupkop.

Heupdysplasie

Bij heupdysplasie wordt de heupkop onvoldoende overdekt door de heupkom. De heupkop en de heupkom beïnvloeden elkaar in de vorming van het heupgewricht in de ontwikkeling. Dit kan betekenen dat bij heupdysplasie kinderen moeite krijgen met lopen en staan. Op latere leeftijd kan het betekenen dat er eerder slijtage optreedt aan het heupgewricht omdat de vorm niet optimaal is.

Oorzaak

Heupdysplasie kan aangeboren zijn en kan zich na de geboorte ontwikkelen. Het komt relatief vaak voor. Ongeveer 2 tot 4 procent van de baby’s wordt hiermee geboren. Wat de precieze oorzaak is voor heupdysplasie is niet duidelijk. Wel weten we dat het vaker voorkomt in de volgende gevallen:
  • Wanneer het kind in stuitligging heeft gelegen.
  • Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
  • Wanneer het in de familie voorkomt. 
  • Wanneer er sprake is van andere aangeboren afwijkingen, zoals klompvoeten of afwijkingen aan de rug.

Broertjes en zusjes

Heupdysplasie komt vaker voor wanneer een van de ouders of broertjes of zusjes heupdysplasie heeft. Daarom raden we aan om broertjes en zusjes ook te laten beoordelen. Dit kunt u aangeven bij de huisarts of de consultatiebureauarts.

Contact

Polikliniek Orthopedie

(024) 361 44 71


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 787

Doorverwijzing

De consultatiebureau arts verwijst u door naar onze polikliniek bij verdenking van heupdysplasie. Wij onderzoeken of dit klopt.

lees meer

Doorverwijzing

De consultatiebureau arts verwijst u naar de polikliniek orthopedie omdat er gedacht wordt aan heupdysplasie. Tijdens een bezoek op de poli wordt uw zoon of dochter onderzocht. We kijken:
  • naar de beenlengte,
  • of er sprake is van een symmetrische beweging van de heupen, 
  • of de bilplooien symmetrisch zijn.
Hierna kijken we met een echografie of een röntgenfoto of uw kind heupdysplasie heeft. Daarbij wordt ook gekeken of de heup goed in de kom staat.

Spreid­behandeling

De behandeling van heupdysplasie bestaat uit het dragen van een spreidbroek.

lees meer

Spreid­behandeling

De behandeling van heupdysplasie bestaat uit het dragen van een spreidbroek. Hiermee wordt de heupkop optimaal in de kom gebracht waardoor het heupgewricht zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen.

Spreidbroek

Afhankelijk van de leeftijd draagt uw zoon of dochter een Pavlik spreider (tot 6 maanden) of een Camp spreider. In het begin van de behandeling wordt de spreider 23 van de 24 uur per dag gedragen. Hij mag tijdens het wassen en bij het aan- en uitkleden even af. Kinderen wennen heel snel aan het dragen van de spreider en het is daarom erg belangrijk dat u de behandeling consequent volgt. Uw kind hoort geen last te hebben van de spreider. Als u denkt dat uw zoon of dochter pijn heeft is het belangrijk contact op te nemen.

Duur

Over het algemeen duurt de behandeling drie tot zes maanden. Wanneer de heupdysplasie later wordt ontdekt kan het zijn dat de behandeling langer duurt. Bij de controles maken we een rontgenfoto om te kijken naar de ontwikkeling van de heupkom.

Na de behandeling

Na het stoppen van de spreidbehandeling haalt uw kind de kleine achterstand in ontwikkeling vaak snel weer in. Uw zoon of dochter wordt na de behandeling gecontroleerd op de leeftijd van 1, 2 en/of 3 jaar. We beoordelen dan of er nog aanvullende behandelingen nodig zijn.

Over de spreider

Baby's tot 6 maanden dragen een Pavlik spreider. Daarna krijgt uw kind een Camp spreider. Tijdens het wassen en aan- en uitkleden mag de spreidbroek af.

lees meer

Over de spreider

Pavlik spreider

Een Pavlik spreider wordt gebruikt bij kinderen tot zes maanden oud. De Pavlik wordt aangemeten door de orthopedisch instrumentmaker en moet elke twee weken worden gecontroleerd vanwege de groei van uw kind. Het kan zijn dat de schouderbanden tegen de nek aan wrijven. U kunt dan iets zachts tussen de banden en de nek doen. Het is belangrijk om iedere dag de knie- en liesplooien en de nek te controleren op irritatieplekken.

Camp spreider

De Camp spreider is een afneembare kunststof broek met een metalen strip die verstelbaar is. De Camp spreider is stugger dan de Pavlik spreider en beperkt uw kind iets in de beweging.

Verzorging

Tijdens het wassen en aan- en uitkleden mag de spreidbroek af. Voor het verwisselen van een luier is het niet nodig de spreidbroek uit te doen. De Camp spreider zelf kunt u gewoon met water en zeep schoonmaken.

Kleding

Dunne kleding kan onder de spreidbroek worden gedragen. Voor de overige kleding kan het handig zijn om ruime kleding over de spreidbroek te dragen.

Vervoer

Voor zowel autostoeltjes als fietsstoeltjes zijn aanpassisngen beschikbaar. Daarnaast is het mogelijk de beentjes aan de zijkant uit te laten steken wanneer uw kind op een kussentje zit. Het is wel belangrijk de driepuntsgordel te blijven gebruiken.

Congenitale heupdysplasie

Bij congenitale heupdysplasie is de aanleg van de heupkom niet optimaal: de heupkop past dan niet goed in de heupkom.

lees meer

Polikliniek Kinder­orthopedie

De afdeling orthopedie is een verwijscentrum voor heupdysplasie, de ziekte van Perthes, heupepifysiolyse en groei- en ontwikkelingsstoornissen van het skelet. Hierbij kunt u denken aan afwijkingen als een aangeboren of verkregen klompvoet, holvoet en algemene groei-stoornissen.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet