Wanneer liposuctie?

Bij een liposuctie worden onderhuidse vetophopingen weggezogen. Deze kunnen ontstaan op bijvoorbeeld de hals, buik, heupen, billen en benen. Liposuctie is geen methode om te vermageren. lees meer

Wanneer liposuctie?

Bij liposuctie worden onderhuidse vetophopingen weggezogen. Deze vetophopingen kunnen ontstaan op de hals, buik, heupen, billen, knieën, bovenbenen en onderbenen. Liposuctie is alleen succesvol als de huid elastisch genoeg is. Als de huid niet elastisch genoeg is, of u last heeft van cellulitis (sinaasappelhuid), kunnen we vet verwijderen door een dermo-lipectomie. Daarbij snijden we het vet weg. Een nadeel van deze methode is dat er littekens achterblijven.

Verwachtingen

Liposuctie is geen methode om te vermageren. Als u last heeft van overgewicht, raden we een dieet aan. Liposuctie is bedoeld om contouren te verbeteren, niet om een perfect figuur te krijgen.

De operatie

Voor de operatie tekent de plastisch chirurg het te corrigeren gebied af. Via kleine sneetjes op onopvallende plekken brengen we buisjes in. Een zuigpomp zuigt dan het overtollige vetweefsel weg. lees meer

De operatie

Voor de operatie tekent de plastisch chirurg het te corrigeren gebied af. We maken kleine sneetjes op onopvallende plaatsen. Bijvoorbeeld in de huidplooien. In deze sneetjes spuiten we een vloeistof. Dit maakt het wegzuigen van de vetcellen makkelijker en vermindert het bloedverlies. Als de vloeistof is ingewerkt, brengen we via de sneetjes een buis in. De buis zit vast aan een krachtige zuigpomp. Die zuigt het overtollige vetweefsel weg. Als de plastisch chirurg tevreden is, hechten we de wonden. We brengen drains in om het wondvocht af te voeren. Meestal verwijderen we die na 1 à 2 dagen.


Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.

Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.

Bijwerkingen

Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.

Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.

Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.

Na de verdoving

Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.


Opname

Als u een lokale verdoving krijgt, kunt u meestal direct na de ingreep naar huis. Als de ingreep groter is, blijft u een aantal dagen in het ziekenhuis.

Risico's en complicaties

In zeldzame gevallen kunt u een nabloeding of infectie krijgen. Soms is het resultaat asymmetrisch en heeft u een tweede ingreep nodig.

Kosten van liposuctie

In de meeste gevallen vergoedt uw verzekering liposuctie niet. Ook de onderkleding die u na de operatie aan moet is voor eigen rekening. Informatie over de kosten kunt u opvragen bij uw plastisch chirurg. lees meer

Kosten van liposuctie

In de meeste gevallen vergoedt uw zorgverzekeraar liposuctie niet. Ook de onderkleding die u na de operatie aan moet is voor eigen rekening. Informatie over de kosten kunt u opvragen bij uw plastisch chirurg.

Na de operatie

Na een liposuctie moet u 4 tot 6 weken, dag en nacht, een pantybroek of elastisch korset dragen. U kunt enkele weken last hebben van bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Dit trekt na maximaal 6 weken weg. lees meer

Na de operatie

Na een liposuctie moet u 4 tot 6 weken, dag en nacht, een pantybroek of elastisch korset dragen. Daardoor verkleeft uw huid goed op de onderlaag. Na 24 uur mag u weer douchen.

De hechtingen verwijderen we 1 à 2 weken na de operatie. Na de operatie kunt u enkele weken last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rondom de enkels kunt u vochtophopingen krijgen. Deze trekken na maximaal 6 weken weg. Bij pijn kunt u paracetamol innemen.


Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14
contactformulier

Team Plastische Chirurgie

Ons team bestaat uit specialisten van verschillende disciplines.


Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet