Patiƫntenzorg Behandelingen Mesalazine bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Over de behandeling

De behandeling met Mesalazine bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa richt zich op het onderdrukken van ontstekingen aan uw dikke darm. Hierdoor nemen de klachten af en is de kans op problemen kleiner. lees meer

Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend. Alle behandelingen met medicijnen bij deze ziekten richten zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Hierdoor nemen de klachten af en is de kans op problemen die bij de aandoeningen voorkomen kleiner. De ziekte is niet te genezen door de behandeling met medicijnen.

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Werking en gebruik

Mesalazine gebruiken we bij ontstekingen aan uw dikke darm. Het is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, zetpillen, klysma en korrels. Mesalazine neemt u vaak 1 tot 2 keer per dag. lees meer

Werking en gebruik

Werking

Mesalazine gebruiken we bij ontstekingen aan uw dikke darm. Via uw maag komt het medicijn in uw darm terecht. De werkzame stoffen komen vrij in uw dunne darm. Mesalazine gebruiken we ook om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Mesalazine is bekend onder de volgende merknamen: Pentasa, Asacol, Salofalk, Mezavant. 

Gebruik

Mesalazine is verkrijgbaar in tabletten van 500 mg, 1 gram of 1,2 gram. Daarnaast is het te krijgen in de vorm van zetpillen, klysma en granulaat (korrels). Mesalazine neemt u vaak 1  tot 2 keer per dag. In sommige gevallen schrijft uw behandelend arts een hogere of lagere dosis voor. Om bijwerkingen zo veel mogelijk te beperken, kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen. Slik de tabletten met water in hun geheel door.

Bijwerkingen

Mesalazine heeft weinig bijwerkingen. Heeft u last van een mogelijke bijwerking? Raadpleeg dan altijd uw behandelend arts. lees meer

Bijwerkingen

Mesalazine heeft weinig bijwerkingen. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:
 • huiduitslag en jeuk
 • misselijkheid
 • diarree
 • haaruitval
 • duizeligheid, hoofdpijn
 • stemmingsveranderingen
 • nierfunctiestoornis (zeldzaam)
Heeft u last van een mogelijke bijwerking? Raadpleeg dan altijd uw behandelend arts.
 
Let op
U merkt zelf niets bij een nierfunctiestoornis. Daarom controleert uw arts regelmatig uw bloed.

Zwangerschap en borstvoeding

 • Mesalazine kunt u tijdens de zwangerschap veilig gebruiken. Overleg wel met uw behandelend arts als u een zwangerschap overweegt.
 • Mesalazine kunt u in beperkte mate gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Overleg hierover altijd met uw behandelend arts.

Contact opnemen

 • Heeft u andere klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan zonodig met uw behandelend arts overleggen.
 • Zijn uw problemen of vragen niet dringend? Overleg ze dan met uw behandelend arts of IBD-verpleegkundige tijdens uw controlebezoek aan de polikliniek. U kunt ook mailen naar ibd.mdl@radboudumc.nl. De IBD-verpleegkundige probeert uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
 • Medewerkers
 • Intranet