Patientenzorg Behandelingen Mindfulness Based Cognitieve Therapie

Wat is Mindfulness Based Cognitieve Therapie?

MBCT is een training die aandachtsoefeningen combineert met aspecten van cognitieve gedragstherapie.

lees meer

Wat is Mindfulness Based Cognitieve Therapie?

MBCT is een training die aandachtsoefeningen combineert met aspecten van cognitieve gedragstherapie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de training het risico op terugval bij mensen met terugkerende depressies vermindert. Inmiddels is duidelijk dat de training ook bij andere psychische klachten een effectieve behandeling kan zijn.

De training is geschikt voor:
  • Mensen met terugkerende of chronische depressies en angststoornissen.
  • Mensen met onverklaarde lichamelijke klachten die gepaard gaan met psychische klachten.
  • Mensen met ernstige en/of chronische lichamelijke aandoeningen die gepaard gaan met psychische klachten.
  • Mensen met ADHD/ADD.
De training is niet geschikt voor:
  • Mensen met acute psychotische of manische verschijnselen.
  • Mensen die te veel alcohol of drugs gebruiken.

De training Wat kunt u verwachten?

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie is een training in groepsverband. Tijdens de bijeenkomsten krijgt u meer inzicht in uw klachten. Naast technieken uit de cognitieve gedragstherapie oefent u ook met verschillende aandachtsoefeningen.

lees meer

De training Wat kunt u verwachten?

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie is een training in groepsverband. De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en één hele dag van 10.00 – 16.00 uur. Tijdens de bijeenkomsten krijgt u meer inzicht in uw klachten. Naast technieken uit de cognitieve gedragstherapie oefent u ook met verschillende aandachtsoefeningen. U wordt zoveel mogelijk aangemoedigd om wat u tijdens de training leert in uw dagelijks leven toe te passen. Bovendien is het belangrijk dat u thuis dagelijks 45 minuten besteedt aan de oefeningen.

Trainers

MBCT wordt verzorgd door professioneel opgeleide trainers, die werkzaam zijn als psychiater, psycholoog of vaktherapeut.

Psychische klachten en MBCT

Mindfulness leert mensen om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van hun gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.

lees meer

Psychische klachten en MBCT

Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over negatieve gedachten of gevoelens, maar dit heeft helaas vaak een averechts effect. Mindfulness leert mensen om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van hun gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. De training leert u om bewuster stil te staan bij uw ervaring van het “hier en nu” en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met de klachten om te gaan.
 

Aanmelden

U kunt zich naar de training laten verwijzen door uw huisarts of behandelaar van het Radboudumc. Er volgt een intakegesprek op de polikliniek Psychiatrie om te kijken of deelname aan de training voor u een mogelijkheid is.

lees meer

Aanmelden

U kunt zich naar de training laten verwijzen door uw huisarts of behandelaar van het Radboudumc. Er volgt een intakegesprek op de polikliniek Psychiatrie om te kijken of deelname aan de training voor u een mogelijkheid is.

Vergoeding

De indicatiestelling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar met uitzondering van uw eigen risico. Bij psychiatrische aandoeningen wordt MBCT vergoed, mits er ook andere behandelingen plaatsvinden of plaats gevonden hebben in het kader van dezelfde zorgvraag.

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang Oost
Route: 974

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 974

Voor de training Onderzoek

  • Het diagnostisch onderzoek start vrijwel altijd met één of meerdere intakegesprek(ken).

    lees meer


Meedoen aan onderzoek

Het Centrum voor Mindfulness doet onderzoek naar de effectiviteit en de werking van mindfulness bij verschillende psychische klachten en lichamelijke problemen. Wij vragen u hieraan mee te doen. Als u niet mee wilt doen aan het onderzoek heeft dat geen gevolgen voor deelname aan de training.

Contact

Secretariaat Mindfulness

(024) 361 46 08
contact

Depressie

Een depressie kan ertoe leiden dat u nergens meer plezier aan beleeft en dat uw eetlust en/of slaap verstoord raakt.

lees meer