Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor:
  • Misselijkheid, oprispingen, maagpijn, braken, diarree, obstipatie
  • Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid
  • Vochtophoping in de weefsels, met name in uw handen en benen.
  • Het kan een enkele keer voorkomen dat ernstige bijwerkingen optreden in het maag-darmkanaal, bijvoorbeeld een maagzweer of maagbloeding. Dit kan plotseling gebeuren zonder enige voorafgaande klacht.

Allergieën en overgevoeligheidsreacties

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidsklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.
Patiëntenzorg Behandelingen NSAID bij reumatische aandoeningen

Wat is een NSAID?

NSAID staat voor Non Steroidal Anti-Inflammatory Drug. Het is een ontstekingsremmend middel dat pijn en zwelling van onder andere gewrichten en pezen tegengaat en de duur van de ochtendstijfheid vermindert. lees meer

Wat is een NSAID?

Een NSAID is een ontstekingsremmend middel dat pijn en zwelling van onder andere gewrichten en pezen tegengaat en de duur van de ochtendstijfheid vermindert. Bij gebruik van een NSAID kan vermindering van de klachten al binnen enkele uren optreden. Het optimale effect wordt meestal na ongeveer 2 weken bereikt.

Voorbeelden van NSAID’s zijn: diclofenac, indometacine, meloxicam, piroxicam, ibuprofen, naproxen, fenylbutazon, celecoxib, etoricoxib.

NSAID’s worden gebruikt bij de behandeling van verschillende ziekten van het afweersysteem (auto-immuunziekten) en artrose. Ze worden onder andere gebruikt bij patiënten met reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. Daarnaast worden NSAID’s gebruikt als pijnstiller.

Het gebruik

Afhankelijk van het soort NSAID neemt u de voorgeschreven dosering in, verdeeld over een aantal keren per dag, of in een eenmalige dosis. Neem de tabletten in tijdens of na de maaltijd met een ruime hoeveelheid water. Slik de tabletten in zijn geheel door.

Bewaaradvies

De NSAID tabletten of capsules bewaart u in de originele verpakking bij een temperatuur lager dan 30°C.

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Tijdens de behandeling

In combinatie met alcohol wordt het risico op bijwerkingen van NSAID’s verhoogd. Bij reizen naar het buitenland raden we u aan een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen. lees meer

Tijdens de behandeling

Andere medicijnen

Het gebruik van een NSAID wordt vaak gecombineerd met andere antireumatische middelen. Gelijktijdig gebruik met andere NSAID’s raden we af. Als u bloedverdunnende geneesmiddelen zoals acetylsalicylzuur, acenocoumarol, fenprocoumon, corticosteroïden (zoals prednison) of bepaalde antidepressiva (SSRI’s) gebruikt in combinatie met een NSAID, heeft u meer kans op bijwerkingen van maag-darmstelsel. Meestal schrijft uw arts dan een maagbeschermer voor om de kans op maagklachten te verkleinen.
Overleg met uw behandelaar als uw medicatiegebruik verandert. 

Alcohol

In combinatie met alcohol wordt het risico op bijwerkingen van NSAID’s verhoogd. Overleg met uw eigen behandelaar of gebruik van alcohol met mate is toegestaan.

Autorijden

Er is geen bezwaar tegen autorijden tijdens het gebruik van een NSAID.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Meldt aan uw behandelaar dat u een NSAID gebruikt. Deze kan zo nodig aanvullende maatregelen nemen.

Reizen

Bij reizen naar het buitenland raden we u aan een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen. Dit is het medicatie paspoort. Het medicatiepaspoort is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Er is geen bezwaar tegen vaccinaties tijdens het gebruik van NSAID’s.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Het gebruik van een NSAID kan de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden. Als u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent, adviseren wij u dit te melden aan uw behandelaar. Het gebruik van een NSAID in de eerste helft van de zwangerschap mag alleen op strikte indicatie in een zo laag mogelijke dosering, in een zo kort mogelijke periode. In de tweede helft van uw zwangerschap mag u geen NSAID gebruiken. Het gebruik van een NSAID wordt afgeraden tijdens de borstvoeding.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
  • misselijkheid, oprispingen, maagpijn, braken, diarree, obstipatie
  • hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid
  • vochtophoping
  • allergieën en overgevoeligheidsreacties
lees meer

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Controles

Voor het starten van de behandeling met een NSAID prikken we meestal bloed geprikt om uw nierfunctie te controleren. Daarnaast raden we aan uw bloed bij langdurig gebruik na verloop van tijd nogmaals te controleren.

Aandoening reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische auto-immuunziekte waarbij u ontstekingen in de gewrichten hebt en vaak ook slijmbeurzen en pezen. naar de aandoening

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet