Patientenzorg Behandelingen Ontstoken wortelpunt (apexresectie)

Over de operatie

Om de ontstoken wortelpunt te kunnen verwijderen maakt de MKA- chirurg een klein sneetje in het tandvlees hieromheen. Vervolgens boort de chirurg een gaatje in het bot, op de plaats van de wortelpunt. Dit doet geen pijn, u voelt alleen trillingen en het maakt veel geluid.

lees meer

Over de operatie

Om de ontstoken wortelpunt te kunnen verwijderen maakt de MKA- chirurg een klein sneetje in het tandvlees hieromheen. Vervolgens boort de chirurg een gaatje in het bot, op de plaats van de wortelpunt. Dit doet geen pijn, u voelt alleen trillingen en het maakt veel geluid. Daarom vindt u het misschien prettig om ondertussen muziek te luisteren. Dat is geen enkel probleem. Met speciale instrumenten worden dan het ontstoken weefsel en de punt van de wortel weggehaald. Daarna wordt het gehele gebied, inclusief het uiteinde van het wortelkanaal, grondig gereinigd en gespoeld. Tot slot wordt het wortelkanaal aan de onderkant dichtgemaakt en wordt het tandvlees gehecht. Dit gebeurt meestal met hechtdraad dat vanzelf oplost.

Contact Neem contact op

Afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie

Algemene informatie en afspraken voor controlebezoek
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 38 01

Informatie en afspraken voor poliklinische behandeling
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 37 83

Lokale verdoving

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum).

lees meer

Lokale verdoving

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). 

Wat is lokale verdoving bij de MKA-chirurg?

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). Een verdoving zorgt ervoor dat je geen pijn voelt tijdens de behandeling. 

Na hoeveel tijd is een verdoving uitgewerkt?

De verdoving werkt nog enkele tijd na de behandeling door. In het begin zal je mond aan de kant van de verdoving nog geheel gevoelloos zijn. Je hebt dan geen controle over de spieren in je mond. Hierdoor kan je mond soms wat scheef hangen. Probeer niet in je tandvlees te bijten en pas op met warme dranken. Doordat je geen pijn voelt, kun je jezelf verwonden. Je tong en lippen kunnen dik aanvoelen en tintelen. Meestal is een verdoving na ongeveer één tot enkele uren uitgewerkt. De verdoving zwakt langzaam af, waardoor je steeds meer gevoel terugkrijgt. In het begin kan dit aanvoelen als kleine naaldjes of prikjes. 

Heeft een verdoving bijwerkingen?

Zoals bij elke behandeling kunnen er complicaties optreden. Er treden echter zelden bijwerkingen op na een verdoving in de mond. In enkele gevallen komen de volgende bijwerkingen voor:
 • Pijn gedurende enkele dagen op de plek van de injectie
 • Een bloeduitstorting op de plek van de injectie
 • Benauwdheid
 • Een verdoofd gevoel in aangrenzend gebied, zoals de neus, ogen of oren
 • Rode vlekken op de huid
In enkele zeldzame gevallen treedt er een infectie of allergische reactie op na het toedienen van de injectie. Raadpleeg in dat geval zo snel mogelijk een arts. 

Behandelen in een steriele omgeving

We willen dat de apexresectie voor u zo comfortabel en pijnloos mogelijk verloopt en dat u naderhand geen last krijgt van ontstekingen. Daarom behandelen we u onder steriele omstandigheden. Dat betekent dat de assistent(e) het gebied rondom de mond voor de ingreep desinfecteert.

lees meer

Behandelen in een steriele omgeving

We willen dat de apexresectie voor u zo comfortabel en pijnloos mogelijk verloopt en dat u naderhand geen last krijgt van ontstekingen. Daarom behandelen we u onder steriele omstandigheden. Dat betekent dat de assistent(e) het gebied rondom de mond voor de ingreep desinfecteert. Daarna krijgt u steriele doeken over uw gezicht en over uw kleding. Uw neus en mond blijven hierbij onbedekt. U kunt dus vrij ademen. Uw voorhoofd en ogen worden wel afgedekt, zodat u niet wordt verblind door de operatielamp. De MKA-chirurg en de verpleegkundigen die u behandelen, dragen een muts, een mondmasker en steriele handschoenen.

Na de behandeling

Wanneer de verdoving uitgewerkt raakt is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Ook is het verstandig om een uur vóór de behandeling een pijnstiller in te nemen (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen).

lees meer

Na de behandeling

Wanneer de verdoving uitgewerkt raakt is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Ook is het verstandig om een uur vóór de behandeling een pijnstiller in te nemen (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen).

Door de operatie kan uw wang dik worden. Deze zwelling is na twee dagen het hevigst en slinkt daarna langzaam. Soms ontstaat een bloeduitstorting. De wang verkleurt dan en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weg. Door het verwijderen van de wortelpunt en de ontsteking ontstaat een gaatje in het kaakbot. Dit is na enkele maanden dichtgegroeid.

Nabloeding

Tot 24 uur na de ingreep kan de wond enigszins nabloeden. Dit houdt meestal vanzelf op. Wanneer het bloeden erger wordt mag u absoluut niet spoelen. Wel kunt u het volgende doen:
 • Maak uw mond schoon met een gaasje of schone zakdoek.
 • Pak een tweede gaasje en vouw dat dubbel, of leg een knoop in een schone zakdoek. Leg het opgevouwen gaasje of de knoop op de wond. Het is belangrijk dat u druk uitoefent op de wond.

Vervolgafspraak

Indien van toepassing maken we een vervolgafspraak. Voor controle van de wond, een controlefoto en eventueel het verwijderen van hechtingen.

Noodvulling

Als in de tand of kies tijdens de operatie een noodvulling is aangebracht, is het raadzaam deze binnen zes weken door de tandarts te laten vervangen door een blijvende. De kleine holte in het kaakbot op de plaats waar de ontsteking is weggehaald, vult zich meestal na enige tijd vanzelf weer op met bot. We raden u aan om ongeveer half jaar tot één jaar na de behandeling bij uw eigen tandarts een controlefoto te laten maken.

Contact opnemen

Het is verstandig om contact op te nemen met het ziekenhuis als:
 • U koorts krijgt boven 39 graden (een kleine  verhoging tot 39 graden is normaal).
 • Na 4 of 5 dagen de pijn of zwelling niet afneemt maar juist erger wordt.
 • De wond blijft bloeden nadat u de wond een half uur heeft dichtgehouden met een gaasje.
 • U vragen heeft of zich zorgen maakt.


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 562

Verzorging na een apexresectie

Het is belangrijk dat de wond die ontstaat door het verwijderen van de ontstoken wortelpunt snel en goed heelt. Ook wilt u niet meer last van de behandeling dan nodig is. Het helpt als u na de operatie met een aantal dingen rekening houdt.

lees meer

Verzorging na een apexresectie

Het is belangrijk dat de wond die ontstaat door het verwijderen van de ontstoken wortelpunt snel en goed heelt. Ook wilt u niet meer last van de behandeling dan nodig is. Het helpt als u na de operatie met een aantal dingen rekening houdt.

Risico’s

Roken en alcohol drinken vertragen de wondgenezing. Het is dus beter om dit de eerste dagen na de behandeling niet te doen. Ook kunt u tot drie dagen na de behandeling beter niet in de zon of in een hete omgeving gaan zitten. De kans dat de zwelling toeneemt is dan namelijk groot.

Tandenpoetsen

In verband met een eventuele nabloeding is het verstandig de dag van de ingreep uw mond niet te spoelen. U kunt wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond en hechtdraadjes.
Vanaf de dag na de ingreep kunt u ook de wond voorzichtig schoonborstelen. Wij raden u daarbij aan een zachte, niet-elektrische  tandenborstel te gebruiken.

Eten en drinken

Als u last hebt van de behandeling kunt u de eerste dagen het beste zacht voedsel eten. Geleidelijk kunt u dan weer op uw normale voeding over gaan. Ook raden we u aan om in de uren na de behandeling geen hete dranken of warm voedsel te nuttigen. Door de verdoving kunt u namelijk, zonder dat u het merkt, uw mond verbranden of op uw lip of tong bijten.

 • Medewerkers
 • Intranet