Patiƫntenzorg Behandelingen Plotselinge doofheid

Wat is het doel van de behandeling?

De behandeling richt zich op de oorzaak van plotselinge doofheid; deze kan verschillen. Als de oorzaak onbekend is, kunnen we gebruikmaken van ontstekingsremmende of antivirale geneesmiddelen of een (implanteerbaar) hoortoestel overwegen.

De behandeling

Als we de oorzaak van plotselinge doofheid vinden, richten we de behandeling in principe daarop. lees meer

De behandeling

Als we de oorzaak van plotselinge doofheid vinden, richten we de behandeling in principe daarop. Als we geen oorzaak vinden, kunnen ontstekingsremmende geneesmiddelen het spontane herstel van het gehoor enigszins positief beĆÆnvloeden. Het resultaat van deze behandeling kan echter beperkt zijn. Vandaar dat we ook andere geneesmiddelen, zoals antivirale medicijnen, toepassen in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Als het gehoorverlies langer dan tien tot veertien dagen aanhoudt, is het volgens de huidige inzichten niet meer zinvol om medicijnen te geven en moeten we het spontane herstel afwachten.

Hoortoestel

Ook een implanteerbaar hoortoestel (cochleair implantaat) is te overwegen. Soms kan het aanpassen van een hoortoestel helpen. Een hoortoestel maakt het geluid harder, maar niet altijd duidelijker. Een hoortoestel blijkt vooral zinvol als het gehoor aan beide oren slecht is. Als het goede oor nog heel goed hoort, dan is het resultaat van hoortoestelaanpassing minder.

Emotioneel

Het plotselinge verlies van het gehoor aan een of beide zijden heeft vaak vergaande gevolgen, zowel in het dagelijks functioneren als emotioneel; zo zijn er vaak grote moeilijkheden in de dagelijkse communicatie. Meestal zijn hierbij speciale hulpmiddelen nodig en zijn goede begeleiding en revalidatie van groot belang.
  • Medewerkers
  • Intranet