Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend. Elke behandeling met medicijnen richt zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Hierdoor verminderen de klachten en is de kans op complicaties kleiner. De ziekte geneest dus niet door de behandeling met medicijnen. Als uw kind de medicijnen afbouwt of ermee stopt, kunnen de klachten weer terugkomen.
 
Patiëntenzorg Behandelingen Prednison/Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa bij kinderen

Over de behandeling

Elke behandeling met medicijnen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa richt zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Hierdoor verminderen de klachten en is de kans op complicaties kleiner. lees meer

Contact

Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 44 15

Werking en gebruik van Prednison

Prednison werkt snel. Meestal nemen de klachten binnen 1 week af. Uw kind krijgt Prednison in tabletvorm. Uw kind neemt Prednison 1 keer per dag tijdens de maaltijd met water of melk. lees meer

Werking en gebruik van Prednison

Werking

Prednison vermindert klachten van inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ontstekingsverschijnselen in de darmen zoals, pijn, diaree en bloed bij ontlasting nemen af. Prednison werkt snel. Meestal nemen de klachten binnen 1 week af. De voorgeschreven hoeveelheid Prednison is afhankelijk van de ernst van de aandoening en klachten. Vaak schrijven we Prednison voor in combinatie met andere geneesmiddelen tegen inflammatoire darmziekten.

Gebruik

Uw kind krijgt Prednison in tabletvorm. Volg de voorgeschreven dosis nauwkeurig. De tabletten smaken bitter. Uw kind neemt Prednison 1 keer per dag tijdens de maaltijd met water of melk. Dit kan ook helpen om een branderige gevoel te voorkomen. Uw kind kan niet zomaar stoppen met Prednison. Bouw de inname langzaam af.

De behandeling

Het optreden van bijwerkingen hangt nauw samen met de hoeveelheid Prednison die uw kind gebruikt en voor hoe lang. Daarom schrijft de arts altijd de laagst mogelijke dosis voor in een zo kort mogelijke tijd. lees meer

De behandeling

Bijwerkingen

Het optreden van bijwerkingen hangt nauw samen met de hoeveelheid Prednison die uw kind gebruikt en voor hoe lang. Daarom schrijft de arts altijd de laagst mogelijke dosis voor in een zo kort mogelijke tijd.
 
Bijwerkingen:
 • Dikker worden van het gezicht (vollemaansgezicht) en romp. Dit komt door een andere verdeling van het lichaamsvet. Bij verlaging van de dosis of stoppen met Prednison verdwijnt dit verschijnsel.
 • Acne.
 • Gewichtstoename. Tijdens het gebruik van Prednison houdt het lichaam vocht vast. Door Prednison heeft uw kind ook meer eetlust. Probeer hier niet teveel aan toe te geven.
 • Verminderde weerstand tegen infecties. Dit komt door een verminderde werking van de witte bloedlichaampjes. Witte bloedlichaampjes zorgen voor de afweer van het lichaam. Informeer bij de behandelend arts over ontstekingverschijnselen zoals bijvoorbeeld koorts. Prednison kan koorts onderdrukken.
 • Maagklachten. Dit komt door een toename van de maagzuurproductie.
 • Vertraagde wondgenezing.
 • Botontkalking. Langdurige behandeling met Prednison (langer dan 6 maanden) kan botontkalking veroorzaken.
 • Stemmingsveranderingen. Prednison kan geestelijke en emotionele stoornissen veroorzaken zoals moeilijk inslapen, nervositeit, depressie en prikkelbaarheid. Veel mensen ervaren juist een verbetering van hun stemming. Vaak komt dit doordat de klachten minder worden.
 • Verhoging van de bloedsuikers en suiker in de urine. 

Bijzonderheden

Prednison/ Prednisolon is een van de vele namen waaronder de zogenaamde corticosteroïden te verkrijgen zijn. Corticosteroïden zijn hormonen van de bijnierschors. Door het gebruik van Prednison gaan de bijnieren zelf minder corticosteroïden maken. Afhankelijk van dosering en duur van de behandeling kunnen ze er zelfs helemaal mee stoppen. Het lichaam wordt daardoor afhankelijk van dit geneesmiddel. Plotseling stoppen of verminderen van Prednison kan dan ook de volgende verschijnselen geven:
 • Overmatige moeheid, misselijkheid en braken.
 • Toename van pijn, zwelling, bloed bij ontlasting, daling van de bloeddruk.
 
Omdat bij koorts, ziekte of operatieve ingrepen deze verschijnselen ook kunnen optreden, moet u op het volgende letten:
 • Informeer altijd de behandelende artsen over het gebruik van Prednison van uw kind (ook de tandarts). De arts kan dan als het nodig is de dosis tijdelijk verhogen.
 • Verander nooit de dosis Prednison zonder toestemming van de arts. Hij of zij vermindert de dosis Prednison altijd geleidelijk volgens een schema. Er doen veel verhalen de ronde over Prednison. Als Prednison zorgvuldig, onder medisch toezicht, wordt toegepast kan het zeer waardevol zijn bij de behandeling van inflammatoire darmziekten. 

Tot slot

Heeft uw kind andere klachten, neem dan contact op met de huisarts. De huisarts kan als het nodig is met de behandelend arts overleggen. Als u of uw kind nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de verpleegkundige van de polikliniek voor Kinderen en Jeugdigen. U kunt bellen tussen 8.30 en 12.30 uur naar het verpleegkundig telefonisch spreekuur, telefoonnummer: (024) 361 44 13.


Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 788
 • Medewerkers
 • Intranet