Patiëntenzorg Behandelingen Tepel- en/of tepelhoftatoeage

Over tepel- en/of tepelhof­tatoeage

Bij een tepel- en/of tepelhoftatoeage kleuren we met inkt de nieuwe tepel en het tepelhof op uw borst. Dit gebeurt op zijn vroegst 3 maanden na de tepelreconstructie. We maken uw tepel en tepelhof zo natuurlijk mogelijk van kleur.

Voor de behandeling

U mag de avond voor de behandeling geen alcohol drinken. Als u toestemming geeft, maken we voor en na de tatoeage foto's van uw borsten. Deze komen alleen in uw medisch dossier. lees meer

Voor de behandeling

Als u antibiotica of antistollingsmiddelen gebruikt, raden wij het zetten van een tatoeage af. Bespreek dit met uw arts. Gebruik op de dag van de behandeling geen bodylotion of andere crèmes op de tepels en rondom de borsten. De avond voor de behandeling mag u geen alcohol drinken.

Foto's

De tatoeageverpleegkundige neemt het toestemmingsformulier voor de tatoeage met u door. Ook bespreekt u de risico’s en mogelijke complicaties. Als u toestemming geeft, maken we voor en na de tatoeage foto’s van uw borsten. Hierop bent u niet herkenbaar. De foto’s komen alleen in uw medisch dossier.

Het zetten van de tatoeage

De tatoeageverpleegkundige bespreekt het plan van aanpak met u en we bepalen de kleur, plaats en grootte van uw tepel. Als het nodig is, krijgt u een plaatselijke verdoving. Na 5 weken komt u op controle en tatoeëren we u nogmaals om de kleur te versterken of aan te passen. lees meer

Het zetten van de tatoeage

De eerste afspraak duurt ongeveer 90 minuten. De tatoeageverpleegkundige bespreekt het plan van aanpak met u en we bepalen de kleur, plaats en grootte van uw tepel. De volgende afspraken duren minder lang.

Als u een borstreconstructie met een prothese heeft gehad, kan de behandeling pijnlijk zijn. Als het nodig is, krijgt u een plaatselijke verdoving. Na een borstreconstructie met eigen weefsel geeft de behandeling soms een raar gevoel.

Het plaatsen van de tepeltatoeage is vergelijkbaar met een gewone tatoeage. We ontsmetten eerst uw huid en brengen dan met een naaldje pigmenten aan. Om de juiste kleur te krijgen, voeren we de behandeling soms meerdere keren uit. Omdat iedere huid anders is, is het lastig om het eindresultaat te voorspellen. De tatoeage lijkt na de behandeling donkerder dan de gekozen kleur. Dit komt omdat het tatoeëren een schaafwond geeft. Dit trekt na de behandeling bij. Na 5 weken komt u op controle. Dan tatoeëren we u nogmaals om de kleur te versterken of aan te passen.

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.

Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.

Bijwerkingen

Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.

Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.

Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.

Na de verdoving

Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.


Na de behandeling

We dekken de tatoeage af met een steriel gaasje en een pleister. De tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond en geneest binnen 2 tot 6 weken. lees meer

Na de behandeling

We dekken de tatoeage af met een steriel gaasje en een pleister. De tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond en geneest binnen 2 tot 6 weken.

Instructies

  • Laat het gaasje 2 dagen zitten en houd het gaasje en de wond droog.
  • Na 2 dagen kunt u weer douchen. Dep de wond droog met een schone handdoek of laat de wond drogen aan de lucht.
  • U kunt dagelijks een dun laagje vaseline en een steriel gaasje op de wond doen. Dit helpt de genezing. Was uw handen voordat u uw huid verzorgt.
  • Ga tijdens het genezingsproces niet in zwembaden, bubbelbaden, stoombaden of de sauna.
  • Raak de behandelde huid zo min mogelijk aan. Krab niet aan de wond.
  • Dek de tatoeage niet af met pleisters of verband en draag geen strakke of vuile kleding.
  • Ga niet met de behandelde huid in de zon of onder de zonnebank. Dit verbleekt de kleur van de tatoeage.

Complicaties

Als u zich aan de verzorgingsinstructies houdt, is de kans op complicaties heel klein. Als u de wond slecht verzorgt, kunt u last krijgen van infecties of opvallende littekenvorming.

Kosten van de tatoeage

Uw arts vraagt de behandeling aan bij uw zorgverzekeraar. Als uw verzekeraar de aanvraag goedkeurt, krijgt u 2 behandelingen vergoed. lees meer

Kosten van de tatoeage

Uw arts vraagt deze behandeling aan bij uw zorgverzekeraar. Als de verzekeraar de aanvraag goedkeurt, krijgt u 2 behandelingen vergoed. Als u meer behandelingen nodig heeft, dient de arts opnieuw een aanvraag in. De zorgverzekeraar bepaalt of u de behandelingen vergoed krijgt.

Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14
contactformulier

Team Plastische Chirurgie

Ons team bestaat uit specialisten van verschillende disciplines.


Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet