Wat is een Hickmankatheter?

Een Hickmankatheter is een getunnelde centraal veneuze katheter. Dat wil zeggen dat hij in een groot bloedvat ligt dat direct naar uw hart gaat en een grote stroomsnelheid heeft. Met een Hickmankatheter dienen we voeding direct in uw bloedbaan toe. De Hickmankatheter is een lang hol slangetje van siliconen. De katheter heeft na het inbrengen een deel dat buiten en een deel dat in uw lichaam zit. Het binnenste deel loopt in een tunneltje onder uw huid naar een ader toe. 

Het deel dat buiten uw lichaam zit

Dit deel kunnen we afsluiten met een dopje, of aansluiten aan een infuus. Op het slangetje zit een klemmetje waarmee het open en dicht kan worden gezet. 

Het deel dat in uw lichaam zit

Het eerste deel van de katheter in uw lichaam loopt ongeveer 10 cm onder uw huid door. We noemen dit de tunnel. Dat deel heeft een verdikking van ongeveer 1 cm van wit viltachtig materiaal. Dit noemen we de cuff. Deze cuff groeit binnen 3 weken vast in uw huid. Daardoor blijft de katheter op zijn plaats zitten, ook als de hechtingen verwijderd zijn. Verder voorkomt het dat bacteriën via de tunnel in het bloedvat binnen kunnen komen. Een stukje voorbij de cuff gaat de katheter een groot bloedvat in, meestal in de hals, net onder het sleutelbeen of in uw lies.
Patiëntenzorg Behandelingen Totale Parenterale Voeding (TPV) via een hickmankatheter

Wat is een Hickmankatheter?

Een Hickmankatheter is een getunnelde centraal veneuze katheter. Dat wil zeggen dat hij in een groot bloedvat ligt dat direct naar uw hart gaat en een grote stroomsnelheid heeft. Met een Hickmankatheter dienen we voeding direct in uw bloedbaan toe. lees meer

Contact

Stuur een bericht via mijnRadboud of neem telefonisch contact op

Darmfalen team - Parenteraal en Enteraal
Maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. De secretaresse plant dan een belafspraak in.
(024) 361 9190
contact

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De behandeling

De vaatchirurg breng de katheter in. De vaatchirurg bekijkt welke verdoving of narcose voor u nodig is. De chirurg maakt 2 kleine sneetjes. lees meer

De behandeling

De vaatchirurg breng de katheter in. De vaatchirurg bekijkt welke verdoving of narcose voor u nodig is. De chirurg maakt 2 kleine sneetjes. Via het bovenste sneetje in uw sleutelbeen, hals of lies brengt hij of zij de katheter in het bloedvat. Dit heet de inbrengplaats. Via het andere sneetje wordt de katheter naar buiten geleid. Dit heet de uittredeplaats. Beide sneetjes worden gehecht. De hechting van de inbrengplaats lost vanzelf op. De hechting van de uittredeplaats wordt na 3 weken verwijderd. De ingreep duurt een half uur tot een uur. De Hickmankatheter kunnen we zowel tijdens een opname als poliklinisch plaatsen. Na het inbrengen van de katheter wordt een longfoto gemaakt om te kijken of de katheter goed ligt en of er geen beschadiging is ontstaan door aanprikken van het longvlies. Is het longvlies geraakt, dan komt er lucht in de ruimte tussen de longvliezen. Dit kan benauwdheid veroorzaken en moeten we behandelen. De plek van de uittredeplaats kunt u van tevoren met de verpleegkundige en de chirurg bespreken. Bij het bepalen van de juiste plaats is het belangrijk om te letten op:
 • De plaats van de schouderbandjes van uw bh.
 • De plaats van de autogordel.
 • De zichtbaarheid van de uittredeplaats voor uzelf. Dit in verband met de verzorging van de Hickmankatheter. 
De uittredeplaats zit normaal gesproken onder uw kleding en is dus voor anderen niet zichtbaar.

Verzorging

U heeft bijna geen last van de katheter. Met wat extra aandacht hoeft u uw levensstijl niet te veranderen. De TPV-verpleegkundige leert u desgewenst om zelfstandig met de katheter om te gaan.
 • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat iedereen die met de katheter werkt zich aan dezelfde hygiëneregels houdt.

  lees meer


  Hygiëne

  De TPV-verpleegkundige leert u desgewenst met een duidelijke instructie en protocollen om zelfstandig met de katheter om te gaan. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat iedereen die met de katheter werkt zich aan dezelfde hygiëneregels houdt. Als u dit niet zelf kan, dan schakelen we uw partner of een gespecialiseerd thuiszorgteam in.

 • Uittredeplaats

  Direct na het inbrengen van de katheter dekken we de uittredeplaats af met een doorzichtige vochtbestendige pleister. Hiermee mag u douchen. De uittredeplaats blijft afgeplakt tot de cuff is vastgegroeid. Dit duurt ongeveer 3 weken. Dan mogen de hechtingen verwijderd worden. Tot die tijd moet de uittredeplaats elke 4 dagen schoongemaakt worden en de doorzichtige pleister worden vervangen. Dit moet vaker als de uittredeplaats niet schoon is. Als u de verzorging van de uittredeplaats niet zelf kunt, schakelen we thuiszorg in. Als de hechtingen verwijderd zijn, kunt u de uittredeplaats dagelijks schoonmaken met water en vloeibare zeep. Gebruik dagelijks een schoon washandje en een schone handdoek. U kunt gewoon douchen, baden en zwemmen in chloorbaden of de zee. Bij het baden of zwemmen raden we aan de uittredeplaats af te plakken met een doorzichtige vochtbestendige pleister. Als er korstjes ontstaan, houd ze schoon en droog tot ze er vanzelf afvallen. Ga niet pulken. Als de uittredeplaats rood, dik, pijnlijk wordt of als de cuff of viezigheid naar buiten komt, meld dit bij de TPV-verpleegkundige.

 • Doorspuiten

  Na gebruik spuit u de Hickmankatheter door en sluit u hem af. Ook als u hem niet gebruikt, moet u hem regelmatig doorspuiten. Dit voorkomt bacteriegroei in de katheter en verstopping door een bloedstolsel. Overleg met uw TPV-verpleegkundige over de frequentie en de vloeistof.

Na de behandeling

Bij gebruik van de Hickmankatheter kunnen complicaties optreden. Neem in de volgende gevallen direct contact op met het ziekenhuis. lees meer

Na de behandeling

Bij gebruik van de Hickmankatheter kunnen complicaties optreden. Neem in de volgende gevallen direct contact op met het ziekenhuis:
 • Als u koorts heeft of koude rillingen krijgt.
 • Als de katheter beschadigd is en er bijvoorbeeld een gaatje of een barst in de katheter ontstaat. Sluit dan direct de katheter af met het klipje of met een kocher die u van de TPV-verpleegkundige krijgt. Plaats het klipje tussen het gaatje en de uittredeplaats. Pak het gaatje in met steriele gazen.
 • Als u bij het doorspuiten merkt dat het niet gaat zoals anders of als het helemaal niet meer gaat. Ga niet zelf experimenteren of veel kracht zetten zonder overleg.
 • Als er uit of bij de uittredeplaats vocht of pus vrijkomt of als de uittredeplaats rood ziet of pijnlijk is.
 • Als de katheter naar buiten lijkt te schuiven. De cuff wordt dan zichtbaar. Probeer nooit de katheter terug te schuiven. Deze is dan namelijk besmet met bacteriën van uw huid.

Contact opnemen

Bel in bovenstaande gevallen naar (024) 361 74 69, toets 2. In overleg met de arts bepalen we of u langs moet komen of moet worden opgenomen. Woont u in de regio ’s-Hertogenbosch? Dan kunnen we u eventueel ook doorverwijzen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Dit scheelt u en uw bezoek veel reistijd. Het Radboudumc werkt samen met het JBZ en heeft in het JBZ een gespecialiseerd team opgeleid voor de behandeling van acute complicaties bij thuis-TPV-patiënten. Dit geldt ook voor de patiënten in het noorden van het land. Wij werken daar samen met het UMCG.
 
Moet u naar het ziekenhuis komen? Neem dan in ieder geval mee:
 • Lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. Deze lijst kunt u bij de apotheek krijgen.
 • Kleren en toiletartikelen voor als we u moeten opnemen.
 • De TPV  pomp. 

Tot slot

Met vragen kunt u altijd terecht bij de arts of TPV-consulenten van het Darmfalen team. Aarzel niet om een beroep op hen te doen. U kunt ook bij hen terecht als u de DVD wilt zien over het gebruik van de Hickmankatheter. Het is zeker de moeite waard deze te bekijken.
 • Medewerkers
 • Intranet