Patiëntenzorg Behandelingen Totale parenterale voeding (TPV) via een PICC

Wat is een PICC?

De afkorting PICC betekent Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter (katheter). Dit betekent dat de katheter via een bloedvat boven uw elleboogplooi wordt ingebracht. lees meer

Wat is een PICC?

De afkorting PICC betekent Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter (katheter). Dit betekent dat de katheter via een bloedvat boven uw elleboogplooi wordt ingebracht. Het uiteinde van de katheter ligt in een groot bloedvat dat direct naar uw hart gaat en een grote stroomsnelheid heeft. De PICC kan gebruikt worden om antibiotica, voeding of andere medicatie toe te dienen. Daarnaast kan er bloed uit afgenomen worden, maar bij TPV patiënten doen we dat liever niet, omdat dit de levensduur van een PICC kan verkorten.
Een PICC gaat gemiddeld een jaar mee. Als we verwachten dat u langer TPV nodig heeft en/of de handelingen zelf gaat uitvoeren, dan kiezen we meestal voor een Hickmankatheter, PAC of shunt.
Een PICC heeft na het inbrengen een deel dat buiten en een deel dat in uw lichaam zit. In uw elleboogsplooi gaat hij direct door de huid in uw bloedvat. Deze plek (uittredeplaats) wordt altijd afgeplakt om de PICC op zijn plek te houden. Het deel dat buiten uw bloedvat zit kunnen we afsluiten met een dopje of aansluiten aan een infuus. 

Contact

Stuur een bericht via mijnRadboud of neem telefonisch contact op

Darmfalen team - Parenteraal en Enteraal
Maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. De secretaresse plant dan een belafspraak in.
(024) 361 9190
contact

Behandeling Darmfalen

Bij het behandelen van darmfalen proberen we er eerst voor te zorgen dat het niet erger wordt, zodat u kunt aansterken. lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Een vaatchirurg of een radioloog brengt de PICC in. U krijgt eerst een plaatselijke verdoving. Hierdoor voelt u bijna niets van het inbrengen van de PICC. lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Een vaatchirurg of een radioloog brengt de PICC in. U krijgt eerst een plaatselijke verdoving. Hierdoor voelt u bijna niets van het inbrengen van de PICC. Wij werken heel steriel om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden. We desinfecteren uw arm en dekken deze toe onder een steriele doek. Daarna prikken we met een speciale naald de ader aan. Na plaatsing controleren we de ligging van de katheter met behulp van een röntgenfoto. De katheter wordt met een speciale pleister op uw huid bevestigd. De ingreep duurt een half uur tot een uur.

Verzorging

U heeft bijna geen last van de katheter. De uittredeplaats moet wel 1 keer per week verzorgd worden. Dit kunt u niet zelf. Hiervoor schakelen we de thuiszorg in of eventueel uw mantelzorger. U kunt met de PICC douchen als hij afgeplakt is, maar baden en zwemmen raden we af.

Doorspuiten

Na gebruik van de PICC wordt deze doorgespoten en afgesloten. Ook als de PICC langere tijd niet meer gebruikt wordt, moet dit toch 1 keer per week gebeuren. Hiervoor schakelen we de thuiszorg of mantelzorger in.

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Het inbrengen of hebben van een PICC kan complicaties opleveren. Neem in bepaalde gevallen direct contact op met het ziekenhuis. lees meer

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Het inbrengen of hebben van een PICC kan complicaties opleveren.
Op korte termijn:
 • Matig bloedverlies bij de uittredeplaats
 • Bloeduitstorting
 • Pijn bij de uittredeplaats
 • Ontsteking van de ader
Op lange termijn:
 • Ontsteking bij de uittredeplaats of infectie in de bloedbaan (als gevolg van bacteriën die via de katheter in de bloedbaan zijn gekomen).
 • Verstopping van de katheter door een bloedpropje of TPV.
 • Spontane verplaatsing van de katheter.
Neem in volgende gevallen direct contact op met het ziekenhuis:
 • Als u koorts heeft of koude rillingen krijgt.
 • Als de PICC beschadigd is en er bijvoorbeeld een gaatje of barst in de katheter ontstaat. Sluit dan direct de katheter af met het klipje of met een kocher. Pak de beschadiging in met steriele gazen.
 • Als het doorspuiten niet meer gaat zoals anders, of als het helemaal niet meer gaat.
 • Als uit de uittredeplaats vocht of pus vrijkomt, of als de uittredeplaats rood ziet of pijnlijk is
 • Als de katheter naar buiten lijkt te schuiven. Schuif deze nooit terug. Deze is dan namelijk besmet met bacteriën van uw huid.

Contact opnemen

Bel in bovenstaande gevallen naar (024) 3617469, toets 2. In overleg met de arts bepalen we of u langs moet komen of moet worden opgenomen.
Woont u in de regio ’s Hertogenbosch? Dan kunnen we u eventueel ook doorverwijzen naar het Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ). Dit scheelt u en uw bezoek veel reistijd. Het Radboudumc werkt samen met het JBZ en heeft in het JBZ een gespecialiseerd team opgeleid voor de behandeling van acute complicaties bij thuis TPV- patiënten. Dit geldt ook voor de patiënten in het noorden van het land. Wij werken daar samen met het UMCG.
 

Vragen?

Met vragen kunt u altijd terecht bij de arts of verpleegkundigen van het Darmfalen team. Aarzel niet om een beroep op hen te doen.
 • Medewerkers
 • Intranet