Stappenplan verzorging

Wat heeft u nodig?

 • huidplak en ileostomiezakje (tweedelig systeem) of huidplak met ileostomiezakje (eendelig systeem)
 • onsteriele gaasjes
 • afvalzakje
 • schaartje (eventueel)
 • mal en pen (eventueel)
 • water
 • handdoek / onderlegger 

Werkwijze

 1. Was uw handen.
 2. Controleer of het zakje op de plak past (bij tweedelig systeem).
 3. Sluit de sluiting door middel van oprollen.
 4. Knip of kneed met behulp van de mal de huidplak op maat. Controleer regelmatig of de mal aangepast moet worden.
 5. Verzorg uw stoma op een voor u zo gemakkelijk mogelijke manier. Dit kan zijn op bed, voor de wastafel of onder de douche. Zonodig kunt u een handdoek als ‘schortje’ gebruiken. U kunt de handdoek tussen het elastiek van uw ondergoed / broek vastmaken.
 6. Haal de huidplak er van boven naar beneden af. Ondersteun hierbij steeds de huid met een hand. Houd een gaasje bij de hand en dek hiermee de stoma af. Doe de huidplak en het zakje in een afvalzak.
 7. Maak de huid rondom de stoma schoon met lauw water en een gaasje of onder de douche. Gebruik bij voorkeur geen zeep, dit kan namelijk tot huidirritatie lijden. Het stoma kan wat gaan bloeden tijdens de verzorging. Dit is niet verontrustend. Dep na het wassen de huid droog, wrijf niet.
 8. Inspecteer de huid rondom het stoma op wondjes, roodheid en oneffenheden. Bent u van mening dat uw huid rondom het stoma te lang rood, ontveld is, neem dan contact op met het stomateam.
 9. Tweedelig systeem: neem het beschermpapier van de huidplak. Houd de huidplak met een hand vast en houd de huid met de andere hand omhoog. Zo is de stoma goed zichtbaar tijdens het aanbrengen van de huidplak. Druk de huidplak vervolgens goed aan, zodat deze goed op de huid plakt. Hierna plakt of klikt u het zakje op de huidplak. Druk het zakje  met twee vingers naast elkaar aan tot het goed aansluit. Controleer of het zakje goed aangesloten is.
 10. Eendelig systeem: neem het beschermpapier van de plak. Vouw de stomaplak dubbel en plaats het precies aan de onderkant van de stoma. Rol het dan langzaam over de stoma. Zorg ervoor dat u de plak rustig kan laten hechten. Druk hiervoor met een volle hand het materiaal zo’n 3 minuten aan.
 11. Ruim de spullen op en was uw handen.
Bij ontvelde huid, kunt u hydrocolloid poeder zoals orahesive poeder gebruiken. Uw stomaverpleegkundige kan u hierover inlichten.
Patiëntenzorg Behandelingen Verzorging ileostoma

Dagelijkse verzorging van het ileostoma

Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen hangt af van het systeem dat u heeft en van wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige op de afdeling bespreekt dit met u voordat u naar huis gaat. lees meer

Dagelijkse verzorging van het ileostoma

 • Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen hangt af van het systeem dat u heeft en van wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige op de afdeling bespreekt dit met u voordat u naar huis gaat.
 • Bekijk nadat u de huidplak heeft verwijderd altijd de achterkant ervan. Het ‘aangetast’ zijn van de huidplak geeft namelijk belangrijke informatie of u op tijd verschoond heeft. De plak rondom de stoma is altijd wat verkleurd. De plak mag niet helemaal aangetast (doorzichtig) zijn. Dan is er namelijk geen bescherming meer van de huid door de huidplak. Als de huidplak wel aangetast is, moet u de plak eerder verschonen. Dit is vooral het geval bij warm weer, sporten, koorts en bij huid- en lekkageproblemen. Ook is het belangrijk om de huid rondom de stoma te controleren op roodheid of ontvelde plekjes.
 • Scheer eventuele haren rondom de stoma. Haartjes zorgen er namelijk voor dat de plakkracht minder goed werkt. Gebruik geen ontharingscrème. Dit kan huidirritaties veroorzaken. Vermijd daarom ook zoveel mogelijk het gebruik van douchecrème of badolie. Let wel op dat u de haartjes niet vaker dan 1 keer per week scheert. Probeer tijdens het scheren het ontstaan van wondjes zoveel mogelijk te voorkomen. Het scheren gaat mogelijk beter als u van tevoren orahesive / talk poeder op uw huid strooit. Na het scheren kunt u het overgebleven poeder met water wegwassen. Overleg eventueel met de stomaverpleegkundige.
 • Wen uzelf aan om het stomazakje te legen als het ongeveer voor 1/3 vol is.
 • Bij de meeste stomazakjes is de achterkant van zacht materiaal. Dit voorkomt zweten en irritatie van het zakje tegen uw huid. Als er geen zachte achterkant aan het zakje zit of u vindt het zakje teveel zweten, dan kunt u hiervoor ook een katoenen hoesje bestellen bij de medisch speciaalzaak. De zorgverzekeraar vergoedt deze hoesjes niet. Sommige medisch speciaalzaken leveren ze wel als serviceproduct.

Contact

Polikliniek Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Materiaal

Voordat u naar huis gaat, bestellen we op de verpleegafdeling het eerste materiaal voor thuis. De verpleegkundige geeft u uitleg over het bestellen. U kunt dan de volgende bestelling zelf doen. lees meer

Materiaal

 • Voordat u naar huis gaat, bestellen we op de verpleegafdeling het eerste materiaal voor thuis. De verpleegkundige geeft u uitleg over het bestellen. U kunt dan de volgende bestelling zelf doen.
 • Zorg ervoor dat u voldoende materiaal in huis heeft. Bestel op tijd, zeker met de feestdagen.
 • Als u van huis gaat, neem dan altijd stomamateriaal mee. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.
 • U kunt douchen of baden met en zonder stomamateriaal. Als u doucht zonder materiaal, wacht dan even met het aanbrengen van het materiaal totdat uw huid niet meer vochtig is van het douchen.
 • In de doos van de ileostomie zakjes zitten vaak stickertjes/ plakkertjes. Deze kunt u gebruiken om de filters van het zakje af te plakken tegen bescherming van vocht, bijvoorbeeld bij douchen en baden. Ook kunt u deze stickertjes gebruiken om het vacuüm trekken van het zakje te voorkomen.

Ontlasting

De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon. U kunt de ontlasting gunstig beïnvloeden door genoeg vezels te eten en daarbij te drinken. lees meer

Ontlasting

De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon. Gemiddeld moet een ileostomadrager het zakje 6 à 8 keer per 24 uur legen. Als er sprake is van dunne ontlasting dan neemt het aantal keren legen toe. Is de ontlasting wat dikker, dan neemt de hoeveelheid ontlasting af. Een ileostoma produceert ook in de nacht ontlasting. Hierdoor moeten de meeste mensen 1 à 2 keer per nacht het zakje legen.

Samenstelling, kleur en geur

• Ontlasting uit een dunne darm hoort dun tot brijachtig te zijn. Er zijn voedselresten te zien in de ontlasting.
• Als u weinig drinkt, is de urine donker van kleur. Urine hoort helder licht geel van kleur te zijn. Als de urine donker is, dan is dit een teken dat u te weinig drinkt.
• De geur van de ontlasting kan door verschillende voedingsmiddelen beïnvloed worden.
• Bij een voedselvergiftiging of een buikgriep treedt er in de meeste gevallen diarree op. Het is dan belangrijk om genoeg te drinken en extra zout te gebruiken. Mensen met een ileostoma hebben meer kans om uit te drogen. Als u klachten heeft van misselijkheid, moeheid, dorst, duizeligheid en prikkelbaarheid overleg dan met uw huisarts of stomaverpleegkundige.
• U kunt de ontlasting gunstig beïnvloeden door genoeg vezels te eten en daarbij te drinken.

Tips voor op vakantie

Draag als u in het buitenland op vakantie gaat een medisch paspoort bij u, waarin de naam, merk en maat van uw stomamateriaal staat beschreven. lees meer

Tips voor op vakantie

 • Draag als u in het buitenland op vakantie gaat een medisch paspoort bij u, waarin de naam, merk en maat van uw stomamateriaal staat beschreven. Dit hulpmiddelenpaspoort  kunt u bij uw medisch speciaalzaak aanvragen. Er is ook een folder Stoma en Reizen via de Nederlandse Stomavereniging verkrijgbaar. Hierin staat handige informatie voor mensen met een stoma.
 • Reist u per vliegtuig, dan kunt u het opvangmateriaal verdelen over de handbagage en de koffer. Neem altijd de dubbele hoeveelheid aan materiaal mee. Zo heeft u ook bij verlies van de koffers of handbagage altijd materiaal. Ook kunt u bij de vliegmaatschappij een verzoek indienen voor extra bagage. Uw stomaverpleegkundige kan hiervoor een brief opstellen.
 • Neem voor de zekerheid iets mee om het matras te beschermen.

Contact opnemen

Neem in de volgende gevallen contact op met uw stomaverpleegkundige en/of chirurg. De stomacoach van de verpleegafdeling belt u 1 week na ontslag. U kunt een afspraak maken voor een consult in het spreekuur. lees meer

Contact opnemen

Neem in de volgende gevallen contact op met uw stomaverpleegkundige en/of chirurg.

 • Als de grootte, lengte of kleur van het ileostoma plotseling verandert.
 • Bij een plotselinge verandering in de hoeveelheid ontlasting, die u niet kan verklaren.
 • Bij pijn of krampen voordat de ontlasting uit de stoma komt.
 • Bij lekkage van het opvangmateriaal.
 • Als u huidproblemen krijgt.
 • Bloed bij de ontlasting of uit het stoma.
 • Bij psychische en/of sociale problemen.
 • Bij vragen op het gebied van werkhervatting, sport, seksualiteit enzovoort.

Bereikbaarheid stomaverpleegkunde

U wordt 1 week na ontslag uit het ziekenhuis gebeld door de stomaverpleegkundige van de verpleegafdeling. Als u een stomaverpleegkundigen wilt spreken of een afspraak wilt maken, kunt u bellen met telefoonnummer: (024) 361 38 08, bereikbaar op werkdagen tussen 08.15 en 17.00 uur. Heeft u tot en met de 3e dag na ontslag een dringende vraag? En kan deze vraag niet wachten tot de eerstvolgende werkdag? Dan kunt u buiten kantoortijden via de verpleegafdeling contact zoeken met de verpleegkundige, telefoonnummer (024) 361 34 38. Vanaf de 4de dag na ontslag kunt u buiten kantoortijden contact opnemen met huisarts en huisartsenpost.

Tot slot

Heeft u vragen, stel ze gerust! Samen met de stomaverpleegkundige en/of arts kunnen we uw problemen bespreken en een oplossing vinden.


Stappenplan verzorging

Lees hier wat u nodig heeft om uw ileostoma te verzorgen en hoe u dat precies moet doen. lees meer

Naar uw afspraak op de polikliniek adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak op de polikliniek adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 618

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
 • Medewerkers
 • Intranet