Patiëntenzorg Behandelingen Voedingssonde inbrengen op het Endoscopie Centrum

De behandeling

Het inbrengen van een voedingssonde is mogelijk met behulp van een gastroscoop. Dit is een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer 1 centimeter. De arts brengt de slang via uw mond of neus in uw slokdarm en maag. lees meer

De behandeling

Het inbrengen van een voedingssonde is mogelijk met behulp van een gastroscoop. Dit is een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer 1 centimeter of dunner. Aan het eind zit een lamp en een videochip. De beelden hiervan zijn op een monitor te zien. Als u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze uit te doen. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt. 
De arts brengt de slang via de mond of neus in de slokdarm, maag en dunne darm. Dit veroorzaakt soms kokhalzen. U kunt tijdens de behandeling gewoon ademen. De arts brengt via de slang koolzuurgas in uw maag om een beter zicht te krijgen. Hierdoor ontstaat vaak een opgezet gevoel in de bovenbuik. Via de slang kan de arts vocht uit uw slokdarm of maag wegzuigen. 

 • Als de slang via de neus gaat, plaatst de arts via de scoop een dunne draad in uw maag. De arts verwijdert vervolgens de scoop. Over de draad schuift hij of zij de sonde naar binnen.
 • Als de slang via de mond gaat, plaatst de arts de sonde door de scoop. U krijgt een mondstukje in om de scoop te beschermen. De arts verwijdert de scoop, waardoor de sonde uit uw mond naar buiten komt. Met behulp van een speciaal slangetje haalt de arts de sonde door uw neus.

De sonde plakken we op uw neusvleugel vast. De behandeling duurt 10 tot 20 minuten.


Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Voorbereiding

U mag minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer eten, zodat u een lege maag heeft. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Voorbereiding

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor het onderzoek.

Heldere dranken die u mag drinken zijn:

 • water
 • appelsap
 • thee
 • zwarte koffie (zonder melk)
 • vruchtensappen zonder pulp

Dranken die u niet mag drinken zijn:

 • alcohol
 • koolzuurhoudende dranken
 • zuivelproducten

Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.

Krijgt u al voeding met behulp van een sonde in de maag of in de twaalfvingerige darm? Dan moet  u met de sondevoeding stoppen tenminse 12 uur voor het inbrengen van de nieuwe sonde.

Uw medische conditie

Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en heeft u dit niet met uw arts besproken, die de behandeling heeft aangevraagd? Neem dan contact op met deze arts.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: Acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), Clopidogrel (Plavix®), Fenprocoumon (Marcoumar®), Dipyridamol (Persantin®), Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) of Apixaban (Eliquis®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een Pacemaker of een ICD (interne defibrillator)? 
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Dag van de behandeling

Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u een half uur vóór de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om de behandeling voor te bereiden.


Sedatie (roesje)

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. lees meer

Sedatie (roesje)

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek).
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

Deze sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt.


Na de behandeling

U kunt na het onderzoek last hebben van een opgeblazen gevoel in uw bovenbuik en soms wat keelpijn. Bij deze behandeling komen bijna geen complicaties voor. lees meer

Na de behandeling

 • U kunt na het onderzoek last hebben van een opgeblazen gevoel in uw bovenbuik en soms wat keelpijn.
 • Afhankelijk van de reden van de sondevoeding mag u na de behandeling weer eten en drinken volgens voorschrift van uw behandelend arts. Als uw keel verdoofd is, moet u hiermee 1 uur wachten.
 • Als u niet bent opgenomen en u heeft geen roesje gehad, kunt u zelf naar huis gaan. Als u wel een roesje heeft gekregen, moet u nog ongeveer 1 uur ter observatie op het Endoscopie Centrum blijven. Hierna kunt u naar huis, maar alleen met begeleiding. Omdat het middel ook sufheid veroorzaakt mag u niet zelf autorijden en ook niet alleen met het openbaar vervoer reizen. U mag de afdeling niet alleen verlaten.

Mogelijke complicaties

Bij deze behandeling komen bijna geen complicaties voor. Heel soms treedt een bloeding of perforatie op (gaatje in de maag).

Contact opnemen

Neem contact op als u klachten krijgt.
U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts. 
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1
 • Medewerkers
 • Intranet