Over de behandeling

Bij een stabiele werverfractuur is bedrust nodig. Bij een instabiele wervelfractuur kan het zijn dat een stabiliserende operatie (Spondylodese) nodig is. lees meer

Over de behandeling

Stabiele werverfractuur

Bij een stabiele wervelfractuur is het niet mogelijk om het ruggenmerg te beschadigen. Deze breuk wordt meestal behandeld met een aantal dagen bedrust. Hoeveel dagen bedrust nodig is, hangt af van het advies van de arts en de ernst van de pijnklachten. De bedrust zorgt ervoor dat de bloeduitstorting bij de gebroken wervel afneemt. Daarna wordt gestart met mobiliseren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Eventueel krijgt u een korset aangemeten.

Instabiele wervelfractuur

Bij een instabiele wervelfractuur is een stabiliserende operatie of een periode van bedrust noodzakelijk. Dit om het ontstaan of het verergeren van zenuwbeschadigingen en scheefstand van de wervelkolom te voorkomen. U mag pas uit bed als de fractuur stabiel is. Eventueel meten we een korset aan.

Behandeling Spondylodese

Heeft u een verkromde of instabiele wervelfractuur? Dan kunnen we tijdens een operatie een paar wervels aan elkaar vastzetten. Zo voorkomen we het ontstaan of het verergeren van zenuwbeschadigingen en dat uw wervelkolom scheef gaat staan. lees meer

Korset

De arts beoordeelt of een korset nodig is. Het korset is meestal gemaakt van kunstgips. Het houdt uw lichaam in de juiste positie of vermindert de druk van een bepaald deel van de wervel. lees meer

Korset

De behandelend arts beoordeelt of een korset nodig is. Het korset stimuleert uw lichaam om tijdens het zitten, staan en lopen een gestrekte of rechtopstaande positie te houden of de druk van een bepaald deel van de wervel te verminderen. Het korset maakt de gipskamer meestal van (kunst)gips. U kunt het korset meestal niet afdoen. De arts bespreekt ook met u welk type korset nodig is, wanneer en hoe lang u het korset moet dragen. Als u het korset alleen in belaste posities (zitten, staan en lopen) hoeft te dragen, doet u het korset aan terwijl u ligt en komt u pas daarna via zijlig tot zit.

Behandeling Somikraag

De halskraag wordt gebruikt wanneer de nekwervels onvoldoende bescherming bieden aan het ruggenmerg. lees meer

Adviezen

Voor uw herstel hebben we een aantal adviezen opgesteld voor de eerste 3 maanden na het ontstaan van de wervelfractuur.
 • Fietsen of autorijden is niet toegestaan tot de eerste policontrole. Daarna is toestemming van uw orthopeed nodig.

  lees meer


  Fietsen en autorijden

  Fietsen is niet toegestaan tot de eerste policontrole. Daarna is toestemming van uw orthopeed nodig. Fietsen op een hometrainer mag wel, maar alleen met een lichte weerstand.

  Autorijden

  Zelf autorijden is niet toegestaan tot de eerste policontrole, daarna alleen na toestemming van uw orthopeed. Meerijden mag wel als u het kunt. Bij langere afstanden kunt u eventueel onderweg stoppen om even te lopen en te bewegen. Of u verzekerd bent tijdens het autorijden is afhankelijk van uw verzekeraar en niet van uw behandelend arts.


 • Fysiotherapie

  Fysiotherapeutische behandeling thuis is in eerste instantie vaak niet nodig. U kunt bij een controle op de polikliniek samen met de arts bespreken of fysiotherapeutische begeleiding in een latere fase noodzakelijk is.

 • Huishoudelijke activiteiten

  Wanneer u zich weer goed kunt redden met alle dagelijkse dingen, dan mag u starten met lichte huishoudelijke activiteiten. Bijvoorbeeld stoffen, afwassen, strijken. Let op uw houding en de reactie van uw rug en bouw de activiteiten rustig op. Vooral werkzaamheden waarbij u steeds moet bukken en draaien (bijvoorbeeld stofzuigen, schrobben, dweilen) zijn belastend voor uw rug. Het is verstandig om dit soort activiteiten de eerste 3 maanden niet te doen. Blijf niet langdurig in een licht voorovergebogen positie staan, bijvoorbeeld bij het aanrecht, het fornuis of de wastafel. Gebruik in deze gevallen een hoge kruk om half zittend/staand dit soort activiteiten te doen.

 • Liggen en zitten

  Af en toe rusten is ontspannend voor uw rug en spieren. Wissel rust en activiteit steeds af, waarbij u langzaam aan steeds actiever wordt en minder hoeft te rusten. U mag op uw rug en op uw zij liggen. Als u op uw zij ligt, plaats dan een dik kussen tussen uw knieën. Probeer niet op uw buik te liggen.

  Zitten

  Zitten is belastend voor uw rug. Het is verstandig om de tijd dat u zit rustig op te bouwen. Zit rechtop in een hoge stoel met steun in uw rug. Een goede stoel heeft armleuningen, een hoge rugleuning, helt licht achterover en geeft steun in de lendenen. Laat uw voeten op de grond rusten. 


 • Roken

  Het is aangetoond dat roken een slechte invloed heeft op de wond- en botgenezing. We adviseren u te stoppen met roken. Roken in de periode na een operatie kan ernstige complicaties geven zoals een chronische wondinfectie. Deze complicaties kunnen tot hernieuwde operaties leiden en blijvende beschadigingen van het bewegingsapparaat tot gevolg hebben.

 • Lopen

  Sokken en schoenen aantrekken

  U kunt het beste uw sokken en schoenen liggend op uw rug aantrekken. Zo hoeft u niet voorover te buigen.

  Lopen

  Lopen is goed om uw conditie weer te verbeteren en u mag dit opvoeren naar kunnen. Wissel lopen en rusten goed af. Spierpijn mag, mits dit na een nachtrust weer verminderd is. U mag niet langdurig staan, slenteren of hardlopen.

 • Sporten en werken

  Hardlopen, zwemmen, sporten en tuinieren zijn niet toegestaan tot de eerste policontrole. Uw orthopeed beoordeelt wanneer u deze activiteiten weer mag uitvoeren. 

  Het is belangrijk voordat u uw sport weer hervat dat de volgen basisvoorwaarden goed zijn:

  • Alle dagelijkse dingen lukken probleemloos en uw basisconditie is weer voldoende op peil.
  • De orthopeed heeft toestemming gegeven voor hervatting van uw sport.
  • Afhankelijk van de sport die u beoefent zult u zich de oefeningen weer langzaam eigen moeten maken. Doe dit in uw eigen tempo. Het kan zinvol zijn om te trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

  Werkhervatting

  Wanneer u weer aan het werk kan hangt af van het soort werk dat u doet. In overleg met uw bedrijfsarts maakt u een plan voor werkhervatting. 

  Let op: bij onzekerheid over het wel of niet mogen uitvoeren van bepaalde niet genoemde activiteiten, raden wij u aan dit te bespreken op de eerste policontrole.


 • Tillen

  In de eerste 6 weken raden we af iets te dragen of tillen dat zwaarder is dan 2 kilo. Let bij het tillen of het oprapen van een object goed op uw houding; ga er dichtbij staan, houd het dicht bij uw lichaam. Let op, niet bukken, maar til met een rechte rug en gebogen knieën. Probeer zo min mogelijk te draaien met uw romp; draai heup en schouders tegelijk.

Bedrust

Bij een wervelfractuur kan een periode van bedrust voorgeschreven worden. De arts spreekt met u af of u plat in bed moet blijven of dat u wat meer recht op mag zitten. lees meer

Bedrust

Bij een wervelfractuur kan een periode van bedrust voorgeschreven worden. De arts spreekt met u af of u plat in bed moet blijven of dat u wat meer recht op mag zitten. Als u plat moet blijven liggen mag u alleen draaien als een boomstam. De verpleegkundige helpt u hierbij tot u het zelf kunt. Voor oefeningen in ruglig komt de fysiotherapeut bij u langs.


Mobiliseren

Als u uit bed mag, leert de fysiotherapeut u hoe u uit bed moet komen en hoe u met een hulpmiddel loopt. lees meer

Mobiliseren

Als u uit bed mag, leert de fysiotherapeut u hoe u uit bed moet komen en hoe u met een hulpmiddel loopt. De afstand die u loopt wordt steeds groter. U leert hoe u naar het toilet gaat en hoe u in en uit een stoel komt.
Het is belangrijk dat u alles zelfstandig kunt uitvoeren. Voordat u naar huis gaat leert u ook traplopen en krijgt u uitleg over alles wat u wel of niet mag doen.

Tips voor thuis

Het is handig om thuis een bed op de juiste hoogte te hebben en een stoel waar u prettig in zit. Wissel rust en beweging goed met elkaar af. lees meer

Tips voor thuis

 • Het is handig om thuis een bed op de juiste hoogte te hebben, zodat u er gemakkelijk in en uit komt (dus niet te hoog of te laag). Als u geen bed heeft dat op de goede hoogte staat, dan is het eventueel mogelijk om tijdelijk een bed bij de thuiszorg te lenen.
 • Een goede stoel waarin u prettig zit en die goede steun geeft, is ook erg belangrijk. De zitting van de stoel moet hoog genoeg zijn zodat u niet te diep zit en goed overeind komt. Armleuningen zijn onmisbaar.
 • Vermijd onverwachte bewegingen zoals slaan, stoten, trekken, duwen, vangen, werpen, springen en schoppen.
 • Wissel rust en beweging goed met elkaar af. We raden u zeker in het begin aan om minimaal 3 keer per dag een halfuur te rusten. U mag lopen, zitten, staan en liggen zoveel als uw lichaam toelaat.
 • De verpleging bespreekt met u hoe u de wond verzorgt en geeft adviezen over douchen. 
 • Medewerkers
 • Intranet