Patiëntenzorg Behandelingen Zindelijkheidstraining voor kinderen met anorectale malformatie of morbus hirschsprung

Multidisciplinaire zindelijkheids­training

Zindelijk worden is voor de meeste kinderen en ouders moeilijk. Toch gaat het als uw kind 3 a 4 jaar oud is meestal vanzelf goed. Als uw kind een anorectale malformatie of ziekte van Hirschsprung heeft, bent u misschien bezorgd over het zindelijk worden. lees meer

Multidisciplinaire zindelijkheids­training

Zindelijk worden is voor de meeste kinderen en ouders moeilijk. Toch gaat het als uw kind 3 a 4 jaar oud is meestal vanzelf goed. Als uw kind een anorectale malformatie of ziekte van Hirschsprung heeft, bent u misschien bezorgd over het zindelijk worden. Uw kind heeft al op jonge leeftijd medische ingrepen ondergaan en mogelijk is nog niet duidelijk of de darmen normaal werken. Sommige kinderen hebben medicijnen en/of klysma’s nodig om te kunnen ontlasten of ze hebben nare ervaringen met ontlasten. Ook de frequentie en/of samenstelling van de ontlasting kan verstoord zijn. En sommige kinderen voelen niet goed wanneer ze aandrang hebben. Soms kan een zindelijkheidstraining helpen.

Wie geeft de training?

In deze training werken kinderpsychologen, gedragstherapeutisch werkers en fysiotherapeuten nauw samen met het team van kinderchirurgen en verpleegkundigen. lees meer

Wie geeft de training?

In deze training werken kinderpsychologen, gedragstherapeutisch werkers en fysiotherapeuten nauw samen met het team van kinderchirurgen en verpleegkundigen.

Psycholoog en gedragstherapeutisch werker

De psycholoog en gedragstherapeutisch werker kijken naar het gedrag van uw kind en wat het nodig heeft om zindelijk te worden. Zij adviseren u over het aanleren van gewenst gedrag en helpen u uw kind op de juiste manier te ondersteunen bij het zindelijk worden.

Kinderfysiotherapeut

De fysiotherapeut leert uw kind stapsgewijs oefeningen aan voor een juiste perstechniek. Deze oefeningen herhaalt u thuis met uw kind. Zo kan uw kind bij het volgende contact weer een volgende, nieuwe stap leren.

Hoe kunt u zich aanmelden voor de training?

De kinderchirurg of verpleegkundig specialist bespreekt met u of u deel wilt nemen aan de multidisciplinaire zindelijkheidstraining. Wanneer u dit wil, verwijst de arts/verpleegkundig specialist u naar de afdeling Medische Psychologie (kinderpsychologie) en/of Kinderfysiotherapie. lees meer

Hoe kunt u zich aanmelden voor de training?

De kinderchirurg of verpleegkundig specialist bespreekt met u of u deel wilt nemen aan de multidisciplinaire zindelijkheidstraining. Wanneer u dit wil, verwijst de arts/verpleegkundig specialist u naar de afdeling Medische Psychologie (kinderpsychologie) en/of Kinderfysiotherapie. Vervolgens wordt u samen met uw kind uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek bij deze afdelingen. Naar aanleiding van dit gesprek overlegt het behandelteam of en welke behandeling nodig is. 

Medicijnen

Tijdens de training krijgen u en uw kind informatie over ontlastingspatronen en het gebruik van medicijnen/laxantia. In overleg met de arts van uw kind kan het behandelteam voorstellen (tijdelijk) medicatie te starten of aan te passen.

Over het Amalia kinderziekenhuis

Jaarlijks komen zo’n 25.000 kinderen naar het Amalia kinderziekenhuis, groot of klein, die zijn aangewezen op de zorg, kennis en kunde van ons kinderziekenhuis. Samen hebben we één ding voor ogen: zorgen dat jong zijn wél kan.

lees meer

Over het Amalia kinderziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks worden ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar in het Amalia kinderziekenhuis behandeld. Dat is 18% van alle patiënten in het Radboudumc.

Het Amalia kinderziekenhuis verbindt de specialismen van het Radboudumc die zorg aan kinderen bieden. Kinderen en ouders worden actief betrokken bij het zorgproces. Zo ontstaat een veilige omgeving waarin de eigenheid van het kind steeds voorop staat.

Verwijzing

Uw huisarts of specialist verwijst u naar onze polikliniek. Nadat wij de verwijzing hebben ontvangen, maken we een afspraak voor uw eerste bezoek.


Naar uw afspraak adres en route

Voor kinderen en jeugdigen

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 785

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 840

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 785
  • Medewerkers
  • Intranet