Patientenzorg Onderzoeken 20 wekenecho

Wat is een 20 wekenecho?

Met de 20 wekenecho onderzoeken we lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kind.

lees meer

Wat is een 20 wekenecho?

Met de 20 wekenecho onderzoeken we lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kind. Ook controleren we of je kind genoeg groeit en of er genoeg vruchtwater is. Verder kijken we hoe de organen van je kind zich ontwikkelen. Dingen die we bij deze echo kunnen zien zijn:
  • een open rug of open schedel
  • een waterhoofd
  • hartafwijkingen
  • een breuk of gat in het middenrif of in de buikwand
  • het ontbreken van de nieren of afwijkingen hieraan
  • het ontbreken van botten of afwijkingen aan de botten
  • afwijkingen aan armen of benen
Meestal kunnen we bij de 20 wekenecho het geslacht van je kind vaststellen.

Waarom een 20 wekenecho?

Veel mensen willen voor de bevalling weten of hun kindje een afwijking heeft.

lees meer

Waarom een 20 wekenecho?

Veel mensen willen voor de bevalling weten of hun kindje een afwijking heeft. Dan kunnen zij zich daarop voorbereiden, zodat ze na de geboorte goed voor hun baby kunnen zorgen. Ook zijn er een paar aangeboren afwijkingen die we al in de baarmoeder kunnen behandelen. Als we ernstige afwijkingen vaststellen, besluiten sommige mensen om de zwangerschap te beĆ«indigen. Wettelijk gezien mag je je zwangerschap onder de 24 weken afbreken.

Wat kun je verwachten?

We maken de echo als je tussen de 18 en 20 weken zwanger bent. De uitslag krijg je meteen na het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

lees meer

Wat kun je verwachten?

We maken de echo als je tussen de 18 en 20 weken zwanger bent. De uitslag krijg je meteen na het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Vinden we iets afwijkends? Dan kun je vervolgonderzoek krijgen, bijvoorbeeld een uitgebreid echoscopisch onderzoek.

Geen garantie

Hoewel we veel afwijkingen kunnen ontdekken tijdens de 20 wekenecho, kunnen we je geen zekerheid geven. Als je kind bijvoorbeeld een open ruggetje heeft, ontdekken we dat in 90% van de gevallen. Andere afwijkingen kunnen we soms helemaal niet op de echo zien of ze ontstaan pas na de 20e week. Dit is bijvoorbeeld bij een waterhoofd.

Na de echo

De 20 wekenecho kan veel onrust geven. Bijvoorbeeld als niet meteen duidelijk is wat de afwijking is en je vervolgonderzoek krijgt. Of als je baby zo ligt dat we niet alles kunnen zien en je moet terugkomen voor een 2e echo. Ook komt het voor dat een kindje bij de geboorte gezond is, terwijl we bij de echo een afwijking zagen.

Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88
(024) 361 94 56

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 782

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 782

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 782

Afdeling Verloskunde en Neonatologie

De afdeling Verloskunde en Neonatologie biedt een zeer breed zorgaanbod aan vrouwen in verschillende levensfasen. Wij behandelen patiënten met eenvoudige, veel voorkomende aandoeningen tot zeer complexe en zeldzame ziektebeelden en problematiek.

lees meer

Onze mensen