Patiëntenzorg Onderzoeken 24-uurs pH-meting bij kinderen

Wat is een 24-uurs pH-meting bij kinderen?

Door het omhoog komen van zuur vanuit de maag naar de slokdarm kan uw kind klachten krijgen, zoals huilen, spugen of ademhalingsproblemen. We voeren een pH-meting uit om de zuurgraad in de slokdarm van uw kind te meten. lees meer

Wat is een 24-uurs pH-meting bij kinderen?

Door het omhoog komen van zuur vanuit de maag naar de slokdarm kan uw kind klachten krijgen, zoals huilen, spugen of ademhalingsproblemen. Bij bepaalde aandoeningen kan (te veel) maagzuur naar de slokdarm vloeien. We voeren een pH-meting uit om de zuurgraad in de slokdarm van uw kind te meten. Dit doen we tijdens een dag en een nacht.
 


Contact

Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 44 15

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Stop 2 dagen voor de meting met het geven van maagontledigende en maagzuurremmende medicijnen aan uw kind. Kinderen vanaf 1 jaar moeten vanaf 12 uur ’s nachts nuchter zijn. lees meer

Voor het onderzoek

 • Stop 2 dagen voor de meting met het geven van maagontledigende medicijnen aan uw kind. Behalve als de arts anders voorschrijft.
 • Stop 3 dagen voor de meting met het geven van maagzuurremmende medicijnen aan uw kind.
  Behalve als de arts anders voorschrijft.
 • Start met het geven van de maagzuurremmende medicijnen aan uw kind na het afsluiten van de pH-meting.
 • Kinderen vanaf 1 jaar moeten vanaf 12 uur ’s nachts nuchter zijn. Ze mogen wel water of thee zonder suiker drinken tot 2 uur voor het onderzoek.
 • Kinderen tot 1 jaar mogen tot 3 uur voor het onderzoek niet meer eten of drinken.
 • Neem voeding of drinken mee wat u na het onderzoek aan uw kind kunt geven.
 • Als uw kind er oud genoeg voor is, doet u er goed aan uw kind op het onderzoek voor te bereiden.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek kunt u bij uw kind blijven. Het inbrengen van de sonde doet geen pijn. lees meer

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek kunt u bij uw kind blijven. U krijgt dan een loodschort aan die u beschermt tegen de röntgenstralen. Als u zwanger bent adviseren we u niet mee naar binnen te gaan. U kunt dan achter een glazen wand in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Ter assistentie van het onderzoek zijn er medewerkers van de röntgenafdeling aanwezig.
 
Een sonde is een slangetje dat we via de neus in de slokdarm brengen. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind gebeurt dit zittend of liggend. Het inbrengen van de sonde doet geen pijn. Uw kind kan het wel als vervelend ervaren. U kind kan meehelpen door mee te slikken.

Als de sonde is ingebracht, bepaalt de röntgenoloog de juiste plaats in de slokdarm. Dit gebeurt door middel van röntgenstralen. De sonde plakken we met pleisters op de wang van uw kind. In de sonde zit een elektrode die is aangesloten op een recorder. De recorder registreert om de paar seconde de zuurgraad in de slokdarm. Bewaar de recorder in het rugzakje of heuptasje. Vermijd stoten, vallen of nat worden van de recorder. Uw kind kan tijdens de meting zonder problemen spelen, eten en drinken. Na 24 uur stopt de recorder automatisch met het registreren. U komt met uw kind op de afgesproken tijd terug op de Polikliniek voor Kinderen en Jeugdigen. Een verpleegkundige van de polikliniek verwijdert de sonde en verwerkt de gegevens.

Rapportage

Na het inbrengen van de sonde krijgt u een lijst mee. Bijzonderheden zoals spugen, huilen en voeding noteert u op de lijst. Om een zo natuurlijk mogelijke meting te krijgen is het de bedoeling dat uw kind zijn/haar normale dagprogramma volgt. Voor de meting is het van belang dat u de knoppen van de recorder volgens de instructie bedient. U moet er in de 24 uur ook op letten dat uw kind niet de knopjes op de recorder bedient of de sonde uit de neus trekt.


Na het onderzoek

Uw arts geeft de uitslag bij de volgende controle, tenzij we iets anders met u afspreken.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud

Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten

De subafdeling Kinder Maag- Darm- en Leverziekten (MDL) is één van de academische centra in Nederland met bijzondere kennis en kunde op het gebied van maag-, darm- en leverproblemen bij kinderen. lees meer

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer


Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 788
 • Medewerkers
 • Intranet