Patientenzorg Onderzoeken CT-scan bij kinderen

Wat is een CT-scan?

Bij een CT-onderzoek worden met behulp van röntgenstralen dunne dwarsdoorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel van uw kind gemaakt. Tijdens de opnames ligt uw kind op een onderzoekstafel die in een ‘ring’ van 60 cm doorsnede en 50 cm diep wordt geschoven.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25
contact

Voorbereidingsfilmpjes


CT-scan van het hoofd


CT-scan van de buik


CT-scan met een infuus

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Het is goed om met uw kind over het onderzoek te praten en samen filmpjes te bekijken. Wanneer uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan het beter meewerken.

lees meer

Voor het onderzoek

Uitleggen

Het is goed om met uw kind over het onderzoek te praten. Wanneer uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan het beter meewerken.

  • Uw kind moet vóór de CT-scan oorbellen, speldjes, halskettingen en piercings uitdoen, als ze op de plek zitten die onderzocht moet worden. Uw kind kan gewone kleding dragen. Als uw kind een rompertje draagt, kan het zijn dat we last hebben van de drukkers. Ook die moeten niet zitten op de plaats die onderzocht moet worden.
  • Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek stil blijft liggen. We kunnen uw kind hier op verschillende manieren bij helpen:
    • U kunt uw kind thuis voorbereiden op het onderzoek door te oefenen, met bijvoorbeeld een open doos zonder bodem als CT ring.
    • Bij kleine kinderen kunnen wij eventueel een vacuümmatras gebruiken. Uw kind ligt dan op een soort plastic dekbed en door dit dekbed vacuüm te zuigen, kan uw kind zich niet bewegen.

Zwanger

Als u zwanger bent of denkt dit te zijn, kunt u tijdens het maken van de scan niet bij uw kind blijven.


Tijdens het onderzoek

Uw kind kan een onderzoek met of zonder contrastvloeistof krijgen.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Afhankelijk van de noodzakelijke voorbereiding meldt u zich op de afgesproken plaats die vermeld staat op uw afspraakbevestigingsbrief. Op de afdeling radiologie meldt u zich aan de balie. De Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er) haalt u en uw kind (en eventueel een verpleegkundige) op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoekkamer. U kunt uw kind zelf op de onderzoektafel leggen.

Een ouder/verzorger die tijdens het onderzoek bij het kind wil blijven, krijgt een loodschort aan. De MBB’er voert het onderzoek uit. Deze legt uw kind in de juiste houding om er voor te zorgen dat uw kind tijdens de opname niet beweegt. We leggen hiervoor kussentjes of bandjes over het lichaam. De MBB'er schuift de onderzoektafel in een ring, die ongeveer 50 centimeter diep en 60 cm breed is. Tijdens het maken van de scan hoort uw kind de röntgenbuis zoemen. Eerst wordt er een overzichtsscan gemaakt en tenslotte de definitieve scan. Hierna is het onderzoek afgelopen.

Vacuümmatras

Kleine kinderen die nog niet goed zelfstandig stil kunnen blijven liggen, helpen we met een vacuümmatras. Dit is een luchtkussen gevuld met hele kleine bolletjes. Dit kussen leggen we om uw kind heen. Vervolgens zuigen we de lucht uit het kussen, waardoor het kussen uw kind ondersteunt om in de juiste houding te blijven liggen. Zo kunnen eventueel de armen boven het hoofd blijven liggen, of naast het lichaam, zonder dat het kind ze meteen weg kan trekken. 

Voor kinderen voelt dit vaak als een soort inbakeren. De meesten vinden het ook wel fijn liggen als ze er eenmaal in liggen. Het zit niet strak om het lichaam. De wanden van het kussen zijn flexibel en de bovenkant blijft open. 

Vacuümmatras

Een onderzoek met contrastvloeistof

Sommige afwijkingen zijn op een CT-scan beter te zien als er contrastvloeistof wordt gebruikt.
 
Infuus
Als de contrastvloeistof via een infuus ingespoten moet worden in een bloedvat: om er zeker van te zijn dat de contrastvloeistof veilig gegeven kan worden, controleert de behandelend arts eerst of uw kind de contrastvloeistof mag krijgen. De meeste kinderen krijgen een warm gevoel tijdens het inspuiten. Sommige krijgen een vreemde smaak in de mond en het gevoel alsof ze in de broek plassen. Dit trekt na enkele seconden weg. Een kinderarts of physician assistent brengt het infuus op de polikliniek kinderen en jeugdigen, kinderdagbehandeling of op de verpleegafdeling in in de arm. Hierna gaat u samen met een verpleegkundige naar de afdeling Radiologie.
 
Drinken
Als de contrastvloeistof gedronken moet worden: Het drinken van het contrastmiddel is nodig bij een CT-scan van de buik. Uw kind krijgt de contrastvloeistof te drinken om de maag en de darmen goed af te beelden. De hoeveelheid contrastvloeistof wordt aangepast aan de leeftijd en het gewicht van uw kind en wordt drie uur vóór de start van het onderzoek gegeven. De dagbehandeling stuurt een recept voor de contrastvloeistof (Telebrix®) naar de Radboud Apotheek, waar u het middel kunt ophalen. De verpleegkundige informeert u hierover.

Kinderen tot 16 jaar

  • mogen de ochtend van het onderzoek een licht ontbijt, dus alleen thee met een beschuitje.
  • mogen voor het onderzoek geen kauwgom gebruiken, omdat er dan te veel lucht in de maag/darmen komt.
  • voor kinderen met sondevoeding geldt dat de sondevoeding niet stop gezet hoeft te worden voor het onderzoek.

Duur van het onderzoek

Het totale onderzoek neemt ongeveer vijf minuten in beslag. De CT opnames zelf duren slechts enkele seconden.


Na het onderzoek

De contrastvloeistof kan enkele bijwerkingen met zich meebrengen. De uitslag krijgt u van de behandelend arts.

lees meer

Na het onderzoek

Zorg na toediening contrastvloeistof met infuus

De contrastvloeistof onttrekt vocht aan het lichaam. Het geeft een soort nadorst. Geef uw kind daarom extra te drinken.

Zorg na drinken contrastvloeistof

De contrastvloeistof kan diarree veroorzaken. Geef uw kind daarom extra te drinken.

Uitslag

U krijgt de uitslag van de behandelend arts.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Wetenschappelijk onderzoek

als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.

Als er contrastmiddel naast het bloedvat komt

Bij het toedienen van contrastmiddel via een bloedvat is het mogelijk dat er contrastmiddel naast het bloedvat terecht komt. De kans hierop is kleiner dan 0,5%. lees meer

Meer informatie


Afspraak maken?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780

Radiologie

Om te kunnen bepalen welke ziekte of aandoening u heeft, wordt vaak gebruik gemaakt van beeldvorming. We gebruiken röntgen (conventioneel en met CT-apparatuur), echografie en kernspinresonantie (MRI). Daarnaast voert de radioloog ook behandelingen uit, vooral angiointerventies.

lees meer