Wanneer een dumpingtest?

U krijgt dit onderzoek als u klachten heeft na een maagoperatie. We kijken of u dumping heeft, nadat u eet. Dit betekent dat het voedsel te snel uit de maag naar de darm gaat.

lees meer

Wanneer een dumpingtest?

U krijgt dit onderzoek als u klachten heeft na een maagoperatie. We kijken of u dumping heeft, nadat u eet. Dit betekent dat het voedsel te snel uit de maag naar de darm gaat. Heeft u een uur na de maaltijd last? Dan noemen we dat vroege dumping. Als het pas 1 tot 3 uur later is, is het late dumping. De meeste mensen hebben klachten als ze veel koolhydraten eten. U kunt ook merken dat uw hartslag hoger is.

Contact

Endoscopie Centrum

(024) 361 41 89

Voorbereiding

Voor deze test moet u nuchter zijn. U mag de avond voor het onderzoek tot 19.00 uur vast voedsel eten en tot 24.00 uur vloeibaar voedsel.

lees meer

Voorbereiding

Voor deze test moet u nuchter zijn. U mag de avond voor het onderzoek tot 19.00 uur vast voedsel eten en tot 24.00 uur vloeibaar voedsel. Gebruikt u medicijnen? Het kan zijn dat u deze tijdelijk niet mag gebruiken. Uw arts vertelt u dit.

Afspraak afzeggen

Wilt u uw afspraak afzeggen? Bel ons dan minimaal 24 uur voor het onderzoek op via telefoonnummer (024) 361 68 58. U kunt uw boodschap inspreken op het antwoordapparaat als wij niet bereikbaar zijn.

Hoe werkt het onderzoek?

U krijgt een infuus in een arm. Via dit infuus nemen we in totaal 11 keer 2 milliliter bloed af. Aan het begin van het onderzoek krijgt u een suikeroplossing in water te drinken.

lees meer

Hoe werkt het onderzoek?

U krijgt een infuus in een arm. Via dit infuus nemen we in totaal 11 keer 2 milliliter bloed af. Aan het begin van het onderzoek krijgt u een suikeroplossing in water te drinken. Hoeveel u krijgt, hangt af van hoeveel u weegt. Tijdens het onderzoek vult de verpleegkundige samen met u een lijst in. Hierop staan de klachten die u heeft. Het eerste uur controleert de verpleegkundige elke 15 minuten uw pols. U moet tijdens het onderzoek elk half uur een keer uitblazen in een spuit. In die spuit vangen we de lucht op die u uitademt. Het onderzoek duurt ongeveer 3 tot 4 uur.

Na het onderzoek

Meteen na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Bent u niet opgenomen, dan kunt u zelf autorijden of met het openbaar vervoer naar huis gaan.

lees meer

Na het onderzoek

Meteen na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Bent u niet opgenomen, dan kunt u zelf autorijden of met het openbaar vervoer naar huis gaan.

Klachten en bijwerkingen

U kunt van het drinken van de suikeroplossing klachten krijgen:
  • misselijk zijn
  • opgeblazen buik
  • borrelingen
  • gevoel van warmte
  • zweten
  • duizelig zijn
  • hartkloppingen
  • kortademigheid
  • slaperig zijn
  • het gevoel dat u flauwvalt

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
 

Endoscopie Centrum

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Endoscopie Centrum

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1