Tijdens het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en brengt een infuusnaald in. Hierna gaat u terug naar de wachtkamer en wordt u opgehaald door de verpleegkundige van de kamer.

Controle

Vlak voor elk onderzoek controleert het endoscopieteam aan de hand van een lijst een aantal gegevens. Dit heet een time out procedure.

Het onderzoek

Afwijkingen en bijzonderheden aan bijvoorbeeld uw slokdarm, maag, twaalfvingerige darm en alvleesklier kunnen we door middel van een endoscopie of röntgenfoto’s zichtbaar maken. Soms is het moeilijk afwijkingen net buiten deze organen op deze manier op te sporen. Ook kan het nodig zijn de op foto’s aangetoonde afwijkingen verder te bekijken. Dit is mogelijk door een combinatie van een gastroscopie en een echo-endoscopie.

In de behandelkamer gaat u op uw linkerzij op het onderzoeksbed liggen. U krijgt een mondstukje in om uw tanden te beschermen en te voorkomen dat u op de slang kunt bijten. Als u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze voor de procedure uit te doen. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt.
Eventueel verdoven we uw keel met een spray. Deze plaatselijke verdoving maakt uw keel gevoelloos en onderdrukt eventuele kokhalsneigingen. U kunt tijdens het onderzoek gewoon ademen. 

Gastroscopie

Een gastroscoop is een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer 1 centimeter. Aan het eind zit een lamp en een videocamera. De beelden hiervan zijn op een monitor te zien. Voor een betrouwbaar onderzoek is het soms nodig om eerst met een gastroscoop te kijken. De arts brengt via de slang koolzuurgas (CO2) in uw maag om een beter zicht te krijgen. Ook kan de arts via dezelfde slang vocht uit uw slokdarm of maag wegzuigen. In de slang zit nog een kanaal, waardoor we een soepele snaar naar binnen kunnen schuiven. Met deze snaar kan de arts een klein hapje uit het slijmvlies nemen. Dit weefsel gaat voor onderzoek naar het laboratorium. 

Echo-endoscopie

Daarna kijkt de arts met de echo-endoscoop. Een echo-endoscoop is een slang met aan het eind een echoapparaat. Afwijkingen en bijzonderheden kan de arts met behulp van geluidsgolven zien. De beelden van het echo-apparaat zijn op een apart scherm te zien. De arts brengt de slang via uw mond in uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Hierbij brengt hij of zij meestal via de slang een hoeveelheid water in uw maag. Dit is nodig om een beter beeld te krijgen van de wand van uw maag of twaalfvingerige darm en van de structuren rondom deze organen. Dit water zuigen we na afloop van het onderzoek weer weg. Tijdens het onderzoek maakt de arts een aantal foto’s. Deze arts bestudeert de foto’s na afloop van het onderzoek.
 
Het kan zijn dat u 2 keer een slang moet slikken. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. 

Patiëntenzorg Onderzoeken Echo-endoscopie van het maag-darmkanaal (Radiaire endo-echografie of EUS)

Wat is een echo-endoscopie van het maag-darmkanaal?

Bij dit onderzoek krijgt u een echo-endoscopie van uw slokdarm, maag, twaalfvingerige darm of alvleesklier, of een combinatie van deze onderzoeken.

Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Het onderzoek

Voor het onderzoek

U mag minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer eten, zodat u een lege maag heeft. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Voor het onderzoek

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor het onderzoek.

Heldere dranken die u mag drinken zijn:

 • water
 • appelsap
 • thee
 • zwarte koffie (zonder melk)
 • vruchtensappen zonder pulp

Dranken die u niet mag drinken zijn:

 • alcohol
 • koolzuurhoudende dranken
 • zuivelproducten

Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.

Uw medische conditie

U  heeft digitale voorlichting gehad en/of u bent op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum geweest. Daar zijn onderstaande vragen aan bod gekomen. Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en dit is niet besproken, neem dan contact met ons op.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: Acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), Clopidogrel (Plavix®), Fenprocoumon (Marcoumar®), Dipyridamol (Persantin®), Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) of Apixaban (Eliquis®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een Pacemaker of een ICD (interne defibrillator)? 
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Heeft u de dagen voor het onderzoek koorts of griep, of heeft u in de afgelopen 6 weken voor het onderzoek een longontsteking gehad of bent u hier nog van aan het herstellen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het Endoscopie Centrum? Het kan zijn dat we uw onderzoek moeten verplaatsen totdat u volledig hersteld bent. 

Overige bloedverdunners

De bloedverdunnende medicijnen Ascal®, Acetylsalicylzuur of Carbasalaatcalcium mag u gewoon blijven gebruiken.

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u een half uur voor de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en om naar onze afdeling te lopen.


Tijdens het onderzoek

Een arts en twee verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. Het kan nodig zijn om op foto’s aangetoonde afwijkingen verder te bekijken. Dit is mogelijk door een combinatie van een gastroscopie en een echo-endoscopie.

lees meer

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek last hebben van een opgeblazen gevoel in uw bovenbuik en soms wat keelpijn. Als u geen roesje heeft gehad, kunt u zelf autorijden of per openbaar vervoer naar huis gaan. Anders moet u nog ongeveer 1 uur ter observatie blijven.

lees meer

Na het onderzoek

 • Na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Als uw keel verdoofd is, moet u hiermee wachten tot een half uur na het onderzoek.
 • Als u geen roesje heeft gehad, kunt u zelf autorijden of per openbaar vervoer naar huis gaan.
 • Als u een roesje heeft gehad, gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte. U blijft in de zorgruimte tot u goed wakker bent. Zodra uw toestand het toelaat mag u weer eten en drinken. Dan gaat ook het infuus eruit en kunt u naar huis. Omdat het middel ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis. U dient zich te laten ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten. Er kan een medische reden zijn om u af te raden naar huis te gaan. We kunnen u dan overplaatsen naar een verpleegafdeling voor verdere controle. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Mogelijke complicaties

Bij dit onderzoek komen vrijwel geen complicaties voor. Een luchtweginfectie of longontsteking kan optreden als u zich verslikt in uw maaginhoud. Dit komt vaker voor als u een keelverdoving of een roesje heeft gekregen. Heel soms treedt een bloeding of perforatie op (gaatje in de slokdarm of maag). Dit komt met name voor als er een vernauwing is in de slokdarm of maag.

Wanneer contact opnemen?

Heeft u buikpijn die steeds erger wordt, aanhoudend zwarte ontlasting of braakt u bloed? U kunt maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum via (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met de verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten via (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Meer informatie


Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.

lees meer

Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek)
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt. 

 


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Endoscopie Centrum (EC)

Het Endoscopie Centrum is onderdeel van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten (MDL).

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet