Patientenzorg Onderzoeken Echografie bij kinderen

Over een echografie bij kinderen

Bij een echografie maken we beelden van weefsels en organen met behulp van ultra-geluidsgolven. Deze ultra-geluidsgolven worden uitgezonden met behulp van een transducer, dit apparaatje bewegen we over de huid. Het apparaatje zet de geluidsgolven om in beelden op de computer.

Voorbereiding op het onderzoek

Uw kind moet een dieet volgen bij een echo-onderzoek van de buik.

lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

Probeer uw kind goed voor te bereiden op het onderzoek. Vertel hem of haar wat er gaat gebeuren. In overleg met de verpleegkundige of pedagogisch medewerker van de kinderpoli kunt u een DVD met uitleg in het ziekenhuis bekijken. Daarnaast kan het helpen om een vertrouw speeltje of knuffeltje mee te nemen naar het onderzoek om uw kind gerust te stellen. Zorg dat uw kind kleding draagt die makkelijk uit te doen is.

Dieet nodig?

Geen dieet nodig voor een echo van het hoofd, weke delen, het gezicht, de hals, de heupjes, armen of benen, de oksel, de zaadbal, de rug, of een Doppler.
Wel een dieet nodig voor een echo van de buik.
Dan gaat het om echo van:

 • lever
 • galblaas
 • alvleesklier
 • grote lichaamsslagader)
 • nieren
 • blaas
 • darmen
 • buik in het algemeen
 • buikpijn zonder duidelijke oorzaak

Echo van de buik bij zuigelingen

Lege maag
Probeer de echo net voor een voeding af te spreken. Na het onderzoek kunt u uw kind voeden. Als het tijdstip van de afspraak aangepast moet worden, kunt de afspraak wijzigen in overleg met onze Helpdesk (tel: 024-3614529). U kunt het onderzoek dan zo plannen dat het vlak voor een voeding plaatsvind

Echo van de buik bij overige kinderen

Lege maag en volle blaas

Lege maag
6 uur voor het onderzoek:

 • Uw kind mag niet meer eten. Ook geen snoep of kauwgom omdat tijdens het kauwen en zuigen veel lucht in de maag en de darmen komt.
 • Géén koolzuurhoudende dranken (geen bubbels) meer drinken. Uw kind mag nog welke andere dranken drinken. 

3 uur voor het onderzoek:

 • Stoppen met eten.
 • Alleen nog wat drinken (zonder bubbels).

1 uur voor het onderzoek:

 • Stoppen met drinken.
 • Tanden poetsen kan wel en ook medicijnen kunnen gewoon worden ingenomen.

Na het onderzoek mag uw kind weer gewoon eten en drinken

Volle blaas
Voor een echo moet de blaas vol zijn.

 • ZINDELIJK: Als uw kind zindelijk is laat uw kind dan 3 uur voor het onderzoek voor de laatste keer naar het toilet gaan. Vertel hem of haar dat hij of zij na het onderzoek weer mag plassen.
 • NIET ZINDELIJK: Als uw kind niet zindelijk is, laat hem of haar dan 1 uur voordat het onderzoek begint nog flink wat drinken (zonder bubbels). Tijdens het onderzoek is de blaas dan in ieder geval voor een deel gevuld. 
 • BLAASKATHETER: Heeft uw kind een blaaskatheter dan kunt u deze 1 uur voor het onderzoek dichtklemmen. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten.


Het onderzoek

U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. We brengen een gel aan op de huid van uw kind en bewegen dan de transducer over de huid. De radioloog controleert vervolgens de beelden. Het kan zijn dat er nog extra opnamen gemaakt moeten worden.

lees meer

Het onderzoek

U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. Uw kind ligt op een onderzoekstafel. We brengen een gel aan op de huid om het contact tussen de huid en de transducer te verbeteren. De radioloog beweegt met de transducer over de huid. Tegelijkertijd bekijkt hij of zij de beelden. Deze beelden slaan we op in het digitale archief. Tijden het controleren van de beelden, wacht u met uw kind in de onderzoekskamer. U krijgt vervolgens te horen of er nog extra opnamen gemaakt moeten worden. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Echo-doppler

Tijdens een echo kan de radioloog ook gebruik maken van Doppler. Hierdoor is het mogelijk de doorbloeding van de lever en alvleesklier te bekijken en de richting en stroomsnelheid van het bloed te bepalen. De bloedstroom is eventueel ook via luidsprekers te horen.


Hoe wordt geluid een plaatje?

Eén van onze kinderradiologen legt het uit tijdens een praatje voor de radio. Bekijk het interview.

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Als uw huisarts het onderzoek voor u heeft aangevraagd, belt u ons dan op voor het maken van een afspraak. Wij raden u af om zonder afspraak naar de afdeling Radiologie te gaan.


 

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis?

lees meer