Tijdens het onderzoek

Een echografie maakt gebruik van geluidsgolven. De echokop (transducer) zendt geluidsgolven uit, die worden gereflecteerd door verschillende weefsels. Deze reflectie en het verschil tussen deze reflecties vangt de echokop op. Vervolgens verwerkt het echoapparaat de reflecties en vormt hieruit een echobeeld.

De arts plaatst de echokop op de huid in de regio waar de lever en galwegen zich bevinden (rechts boven in de buik). Binnen de echografie bestaan er technieken om de snelheid en de richting van de bloedstroom te bepalen. Op het echobeeld is dit te zien in kleur of te horen als geluidspulsen.

Lucht zorgt voor storingen, daarom doen we gel op uw huid. Op deze manier zit er geen lucht tussen de echokop en uw huid. Bovendien glijdt de echokop dan gemakkelijker over uw huid. De kamer waar de echografie uitgevoerd wordt is verduisterd, zodat het echobeeld beter te zien is.

Het onderzoek

U kunt zich op de dag van het onderzoek melden bij de receptie van het Endoscopie Centrum, route 763. De MDL-arts, MDL-arts in opleiding (AIOS MDL) of de physician assistant (PA) haalt u op uit de wachtkamer en neemt u mee naar de onderzoekskamer. Daar vragen wij u om het gebied dat we gaan onderzoeken vrij te maken van kleding en sieraden. U komt op uw rug op de onderzoektafel te liggen. De MDL-arts, AIOS MDL of PA voert het onderzoek uit. Hij of zij brengt echogel op uw huid aan en beweegt de echokop over uw huid heen en weer om echobeelden te maken. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Patiëntenzorg Onderzoeken Echografie van de lever en galwegen

Waarom een echografie?

Het doel van dit onderzoek is om met behulp van echografie een beeld te krijgen van uw lever, galwegen en/of bloedvaten rondom de lever.

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Het onderzoek


Voor het onderzoek

De lever en galwegen zijn het best te beoordelen met een lege maag. U mag daarom 2 uur voor het onderzoek niets meer eten of drinken. lees meer

Voor het onderzoek

De lever en galwegen zijn het best te beoordelen met een lege maag. U mag daarom 2 uur voor het onderzoek niets meer eten of drinken. Gebruik bij voorkeur ook geen kauwgom. Het innemen van medicijnen is wel toegestaan. Als van te voren al blijkt dat dit een probleem gaat worden, neem dan contact op met de afdeling.
 
Komt u samen met familie of ander gezelschap naar de afdeling Maag-Darm- en Leverziekten? Dan kan er tijdens het echo-onderzoek eventueel één persoon bij u blijven. Daarnaast adviseren we om gemakkelijke bovenkleding te dragen.


Tijdens het onderzoek

Een echografie maakt gebruik van geluidsgolven. De MDL-arts, MDL-arts in opleiding of de physician assistant brengt echogel op uw huid aan en beweegt de echokop over uw huid heen en weer om echobeelden te maken. lees meer

Na het onderzoek

De uitslag krijgt u alleen via uw behandelend arts. Heeft u vragen over het onderzoek? Bel dan met het secretariaat patiëntenzorg Maag- Darm- en Leverziekten. lees meer

Na het onderzoek

Met uw behandelend arts maakt u afspraken over het verkrijgen van de onderzoeksresultaten. De uitslag krijgt u alleen via uw behandelend arts. 

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met de afdeling. Vooraf of tijdens het onderzoek kunt vragen stellen aan de arts of PA.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.

lees meer

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1
  • Medewerkers
  • Intranet