Patiƫntenzorg Onderzoeken Echografie van het hart

Wat zie je op een echografie?

Een echografie wordt gemaakt met geluidsgolven. Een speciaal apparaat zet deze geluiden om in beeld. Zo kunnen we een kijkje nemen bij het hart. lees meer

Wat zie je op een echografie?

Een echografie wordt gemaakt met geluidsgolven. Een speciaal apparaat zet deze geluiden om in beeld. Door het maken van een echografie van het hart zien we bewegend beeld van het hart op een monitor. Ook het bloed dat door de holten van het hart stroomt is zichtbaar.

Hiermee krijgen we informatie over:
  • de grootte en het functioneren van de hartkamers,
  • de bouw en werking van de verschillende hartkleppen, 
  • de grootte en de richting van de bloedstroom.

Contact

Polikliniek Cardiologie

(024) 361 93 50

Hoe werkt het onderzoek?

U gaat met ontbloot bovenlichaam op de onderzoeksbank liggen. De laborante of de arts plaatst nu het echoapparaat tegen de borstwand. Hierbij wordt speciale gel gebruikt. lees meer

Hoe werkt het onderzoek?

U gaat met ontbloot bovenlichaam op de onderzoeksbank liggen. Er worden drie elektroden (kleine metalen dopjes) op de borst geplakt. Hiermee registreren we het hartritme. Vervolgens draait u op de linkerzij zodat het hart beter in contact komt met de borstkaswand. De laborante of de arts plaatst nu het echoapparaat tegen de borstwand. Hierbij wordt speciale gel gebruikt om het contact met de huid nog te verbeteren.

De onderzoeker verplaatst het apparaat enkele malen om het hart vanuit verschillende richtingen te kunnen bekijken. Eerst wordt naast het borstbeen gekeken, vervolgens vanuit de punt van het hart. Soms is het nodig om via het maagkuiltje en het halskuiltje te kijken.

Het onderzoek doet geen pijn. Soms moet er druk worden uitgeoefend met het apparaat, bijvoorbeeld tussen de ribben. Dit kan gevoelig zijn.

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Cardiologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 616

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725 (Cardiologie)
  • Medewerkers
  • Intranet