Wat is een EP-onderzoek?

Bij een EP-onderzoek registreren we de reacties die in de hersenen van uw kind optreden na prikkeling van een zintuig. EP staat voor evoked potential of door zintuigprikkels opgewekte reacties. Dit kunnen lichtprikkels, geluidsprikkels of gevoelsprikkels zijn.

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contactformulier

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Vertel uw kind van tevoren precies wat er gaat gebeuren en dat het onderzoek geen pijn doet. Dit vermindert vaak de angst. Gebruik geen haargel, crème of lak. Probeer uw kind voor het onderzoek wakker te houden, zodat het tijdens de registratie kan slapen. lees meer

Voor het onderzoek

Vertel uw kind van tevoren precies wat er gaat gebeuren en dat het onderzoek geen pijn doet. Dit vermindert vaak de angst. Een peuter of baby kunt u moeilijker thuis voorbereiden. Een peuter kunt u wel een pleister laten plakken op het hoofd van een pop of knuffeldier. Neem deze gerust mee naar het ziekenhuis.

Geen haargel, crème of lak

De meting verloopt beter bij een niet te vette hoofdhuid. Was daarom de avond vóór het onderzoek de haren van uw kind. Gebruik geen haargel, crème of lak.

Slapen tijdens het onderzoek

Het is voor uw kind prettig als hij of zij tijdens de registratie kan slapen. Als uw kind 's middags nog slaapt, houdt hem of haar dan wakker. Als het onderzoek 's morgens plaats vindt, haal uw kind dan eerder uit bed. Probeer uw kind ook tijdens de rit naar het ziekenhuis wakker te houden.


Tijdens het onderzoek

Het EP-onderzoek registreert de reacties die in de hersenen van uw kind optreden na prikkeling van een zintuig. De reacties worden opgevangen met elektroden. Dat zijn metalen plaatjes die de laborant op het hoofd van uw kind plakt. Het EP-onderzoek duurt één tot anderhalf uur. lees meer

Tijdens het onderzoek

Het EP-onderzoek registreert de reacties die in de hersenen van uw kind optreden na prikkeling van een zintuig. EP staat voor evoked potential of door zintuigprikkels opgewekte reacties. De reacties worden opgevangen op met elektroden. Dat zijn metalen plaatjes die de laborant op het hoofd van uw kind plakt. De computer registreert en bewerkt de reacties. De gegevens zijn zichtbaar op een computerscherm.

Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden met behulp van warm water.

Een EP-onderzoek duurt één tot anderhalf uur. Het is niet pijnlijk.

Uitslag

De klinische neurofysioloog, een op dit gebied gespecialiseerd arts, bewerkt en beoordeelt de resultaten van het onderzoek. De arts van uw kind ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de uitslag.

Meer informatie


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 652 naar Plein A2 West

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Melden en wachtruimte: Route 652 (2e verdieping)

Postadres:
Postbus 9101, HP 943
6500 HB
Nijmegen
 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 652 naar Plein A2 West

Over Kinderneurologie

Bij het specialisme Kinderneurologie komen kinderen met diverse problemen waarbij we vermoeden dat de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen of spieren niet goed werken.

lees meer

Over Kinderneurologie

Op de polikliniek Kinderneurologie komen kinderen met diverse problemen waarbij we vermoeden dat de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen of spieren niet goed werken.

Deze kinderen hebben bijvoorbeeld:

  • epilepsie
  • hoofdpijn
  • een ontwikkelingsachterstand
  • loopproblemen
  • spierzwakte
  • speekselverlies
  • slikproblemen
  • aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje

Kinderneurologen

De kinderneurologen proberen te achterhalen wat er met uw kind aan de hand is en welke behandeling of begeleiding uw kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Hiervoor werken we nauw samen met kinderlogopedie, kinderfysiotherapie, kinderergotherapie en kinderpsychologie.


Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet