Patientenzorg Onderzoeken Gangbeeldanalyse bij kinderen

Wat is een gangbeeldanalyse?

Tijdens een gangbeeldanalyse bekijken we de loopbewegingen van uw kind. lees meer

Wat is een gangbeeldanalyse?

Tijdens een gangbeeldanalyse bekijken we de loopbewegingen van uw kind. We proberen hiermee een beter beeld te krijgen in de loopproblemen van uw kind. We bekijken hoe de verschillende spieren tijdens het lopen  samenwerken. Deze informatie gebruiken we om advies te geven over hoe en waarmee uw kind beter kan lopen (bijvoorbeeld met oefentherapie, spalken, injectie of een operatie).

Met speciale videocamera’s nemen we het lopen over een normale, vlakke vloer op. We plakken enkele lichtgewicht bolletjes op de benen, zodat camera’s de bewegingen van de enkel, de knie en heup vastleggen. Tegelijkertijd meten we de activiteit van enkele belangrijke spieren in de benen. Deze spieractiviteit meten we met speciale gel-plakkers die we op de huid bevestigen en verbinden aan een klein zendertje dat we ook op het been van uw kind plakken. De krachten die ontstaan tijdens het plaatsen van de voeten op het vloeroppervlak, registreren we met een krachtenplatform dat is ingebouwd in de vloer.


Contact

Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden voorafgaand aan het onderzoek. lees meer

Voor het onderzoek

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden voorafgaand aan het onderzoek.

  • Uw kind neemt zijn of haar medicatie  zoals gebruikelijk. Op de dag van de meting mag uw kind geen extra medicatie gebruiken.
  • Op de dag van het onderzoek mag uw kind geen crème of bodylotion gebruiken. De plakkers hechten dan niet goed waardoor we de activiteit van de spieren niet goed kunnen meten.
  • De benen van uw kind moeten tot en met de heup goed zichtbaar zijn. Het is het beste als uw kind een strak hemdje of t-shirt én een strak zittende, donkerkleurige slip draagt. Er is een omkleedruimte.
  • Wanneer uw kind speciale schoenen, orthesen/spalken en/of loophulpmiddelen gebruikt, neemt u deze dan mee naar de gangbeeldregistratie.
  • Uw kind mag voor het onderzoek gewoon eten.

Tijdens het onderzoek

De afspraak voor de gangbeeldanalyse bestaat uit twee delen: het standaard lichamelijk onderzoek en de gangbeeldregistratie. lees meer

Tijdens het onderzoek

De afspraak voor de gangbeeldanalyse bestaat uit twee delen: het standaard lichamelijk onderzoek en de gangbeeldregistratie. Het standaard lichamelijk onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de gangbeeldregistratie, in dezelfde ruimte. Soms is het alleen een aanvulling op wat de revalidatie-arts tijdens het spreekuur al heeft bekeken en gemeten.

Lichamelijk onderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek kijken we naar de spierkracht, de spierspanning, de spierlengte, en de beweeglijkheid van de gewrichten. Als het nodig is nemen we ook enkele balans- en spierkrachttesten af.

Gangbeeldregistratie

Na het lichamelijk onderzoek gaan we verder met de  gangbeeldregistratie. We brengen hiervoor lichtgewicht bolletjes, plakkers en zendertjes op de huid van de benen aan. We meten beide benen om goed te kunnen vergelijken. Soms is het nodig om de huid een stukje te scheren om de plakkers aan te brengen.

Uw kind loopt een aantal keren heen en weer over een normaal vloeroppervlak met een lengte van ongeveer tien tot vijftien meter. Uw kind kan mag op blote voeten of met schoenen aan eventueel met een loophulpmiddel lopen als hij of zij dat gebruikt. We slaan de metingen op in de computer. De totale duur van het onderzoek is ongeveer twee uur. Een kinderfysiotherapeut die veel ervaring heeft op dit gebied voert het onderzoek uit. Hij of zij legt uw kind op een begrijpelijke manier uit hoe het onderzoek verloopt. Het onderzoek is pijnloos. Alleen het verwijderen van de plakkers kan vervelend zijn. Het gevoel is vergelijkbaar met het verwijderen van pleisters. De huid is daarna op de plaatsen van de plakkers mogelijk wat rood en gevoelig.


De uitslag

De kinderfysiotherapeut en de revalidatiearts maken een verslag van de gangbeeldanalyse. lees meer

De uitslag

De kinderfysiotherapeut en de revalidatiearts maken een verslag van de gangbeeldanalyse. In dit verslag staan de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek en de gangbeeldregistratie, en een behandeladvies. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag en de gevolgen voor de geplande behandeling met u. U kunt de behandelend arts om een kopie van de uitslag vragen.

Meer informatie


Toestemming onderwijs en onderzoek

Mogelijk vragen wij u voor of na de meting om schriftelijk toestemming te geven om de beelden van de gangbeeldanalyse voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden te mogen gebruiken. lees meer

Toestemming onderwijs en onderzoek

Mogelijk vragen wij u voor of na de meting om schriftelijk toestemming te geven om de beelden van de gangbeeldanalyse voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden te mogen gebruiken. De onderzoeker/kinderfysiotherapeut legt uit wat we met deze gegevens doen. Uw kind en u mogen zelf beslissen of we de gegevens mogen gebruiken.  Uiteraard gebruiken we de gegevens anoniem.
 

Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in uw online medisch dossier ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. We plannen zo snel mogelijk een nieuwe afspraak met u in. inloggen mijnRadboud

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet