Patientenzorg Onderzoeken Gewrichtsonderzoek (DAS-score)

Over het gewrichtsonderzoek

Uw arts of verpleegkundige onderzoekt uw gewrichten om de DAS-score te bepalen. DAS staat voor Disease Activity Score en is een gewrichtsscore.

lees meer

Over het gewrichtsonderzoek

Uw arts of verpleegkundige onderzoekt uw gewrichten om de DAS-score te bepalen. DAS staat voor Disease Activity Score en is een gewrichtsscore. Hiermee kunnen we de activiteit van uw reumatoïde artritis meten. De DAS wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 10. Hoe hoger het getal, hoe hoger uw ziekteactiviteit is.

We berekenen de DAS-score aan de hand van:

  • het aantal gezwollen gewrichten
  • het aantal pijnlijke gewrichten
  • de ziekteactiviteit die u ervaart
  • de bezinking in uw bloed (hiermee meten we de ontsteking)

We bepalen regelmatig de DAS-score. Zo zien we hoe de ziekte zich ontwikkelt. Aan de hand van de DAS-score is ook te zien of een bepaald medicijn aanslaat.

Wanneer u makkelijk zittende kleding aantrekt kan de arts of verpleegkundige goed bij de gewrichten.


Contact

Afdeling Reumatische Ziekten

(024) 361 45 80

Deelname aan gewrichts-scoretraining

Artsen en verpleegkundigen volgen regelmatig een gewrichtsscoretraining. In deze training oefenen ze het gewrichtsonderzoek. Dit doen de artsen en verpleegkundigen bij patiënten met reumatoïde artritis die zich vrijwillig hebben opgegeven.

lees meer

Deelname aan gewrichts-scoretraining

Het gewrichtsonderzoek is een belangrijk onderzoek en moet dus goed uitgevoerd worden. Daarom volgen artsen en verpleegkundigen die dit onderzoek doen regelmatig een gewrichtsscoretraining. In deze training oefenen ze het gewrichtsonderzoek. Dit doen de artsen en verpleegkundigen bij patiënten met reumatoïde artritis die zich vrijwillig hebben opgegeven voor de training. Zij komen hiervoor een dagdeel naar het Radboudumc.

Lijkt het u ook leuk om deel te nemen aan de training? En dus samen met ons het gewrichtsonderzoek te verbeteren? Neem dan contact op met Thea van Gaalen, coördinator scoretraining: 024-361 01 92, thea.vangaalen@radboudumc.nl. De reiskosten worden vergoed en u ontvangt een tegemoetkoming van €40,- per trainingsbijeenkomst.  

Reumatioïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische auto-immuunziekte waarbij u ontstekingen in de gewrichten hebt en vaak ook slijmbeurzen en pezen. naar de aandoening

Naar uw afspraak

Ingang: Radboud Apotheek (rechts naast hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboud Apotheek (rechts naast hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 433

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Radboud Apotheek (rechts naast hoofdingang)
Volg route 433

Afdeling Reumatische Ziekten

De afdeling Reumatische Ziekten onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen.

lees meer