Tijdens het onderzoek

Aan de andere kant van de kleedkamer zit een deur naar de onderzoeksruimte. Via die deur haalt de röntgenlaborante uw kind op en vertelt waar uw kind moet staan voor het röntgenapparaat. Als het nodig is kan uw kind zich vasthouden aan het apparaat, eventueel met hulp van een ouder/verzorger.

Tijdens het maken van de foto's vragen we uw kind om even héél diep in te ademen en steeds enkele seconden kort de adem vast te houden. Meestal maken we 2 foto's. Daarna mag uw kind zich weer aankleden. Het onderzoek doet geen pijn. 

Ouder/Verzorger aanwezig bij het onderzoek

Een ouder/verzorger mag bij het kind aanwezig zijn tijdens het onderzoek. De ouder/verzorger krijgt een loodschort aan. Dit is een speciale schort die u beschermt tegen straling. 

 

Patiëntenzorg Onderzoeken Longfoto Longfoto bij kinderen

Waarom een longfoto?

Met een longfoto onderzoeken we de longen van uw kind. Op een longfoto kunnen we afwijkingen van de longen zien. Een longfoto wordt gemaakt met röntgenstraling en wordt ook wel röntgenfoto van de longen genoemd.

Waarom naar het Radboudumc Amalia kinder­ziekenhuis?

In het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis hebben we de meest moderne apparatuur om een longfoto te maken. Ook zijn er speciale kinderradiologen, die veel ervaring hebben met het beoordelen van een longscan bij kinderen van 0 tot 18 jaar.

Over het onderzoek


Voorbereiding

Voor het maken van een longfoto moet het bovenlichaam ontbloot zijn. De röntgenlaborant(e) wijst uw kind een kleedkamer waar het de bovenkleding uit kan doen. Als uw kind te klein is om dit zelf te doen, kunt u uiteraard meehelpen.

Tijdens het onderzoek

De röntgenlaborante haalt uw kind op en vertelt waar uw kind moet staan voor het röntgenapparaat. Meestal maken we 2 foto's. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag uw kind meestal meteen naar huis of naar de verpleegafdeling waar uw kind is opgenomen. De uitslag krijgt u tijdens een afspraak met de (kinder)arts waar uw kind onder behandeling is. Deze is meestal binnen 1 week bekend.

Meer informatie


Afspraak maken of verhinderd? neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt het onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet door kan gaan. lees meer

Afspraak maken of verhinderd? neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. Wilt u zorgen dat u op tijd aanwezig bent? Anders kan het onderzoek niet doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Bel dan met de afdeling Radiologie:

T (024) 361 45 25 (tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur)

We maken als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Onderzoek aangevraagd via specialist

U ontvangt van ons een uitnodiging voor een afspraak.

  • Als het onderzoek of de behandeling binnen 15 weken plaats moet vinden, ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
  • Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek.

Onderzoek aangevraagd via huisarts

Als uw huisarts het onderzoek voor u heeft aangevraagd, kunt u ons bellen voor het maken van een afspraak. 


 

Kinderradiologie

  • Medewerkers
  • Intranet