Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt voor uw stoelgang, dan krijgt u instructies van uw behandelend arts over het gebruik. Er zijn 2 mogelijkheden:

Markerstudie mét medicijnen en/of dieet

De arts wil weten hoe de functie van de dikke darm is tijdens uw behandeling. In dit geval voert de arts het onderzoek uit terwijl u uw eigen medicijnen gebruikt en uw normale eet- en toiletgewoontes aanhoudt.

Markerstudie zonder medicijnen en/of dieet

De arts wil weten hoe de dikke darm werkt zonder uw medicijnen en/of dieet. U mag vanaf het innemen van de eerste capsule tot na het maken van de röntgenfoto geen medicijnen gebruiken die invloed op de stoelgang hebben; dus geen laxeermiddelen en klysma’s. De arts bekijkt met u welke medicijnen u wel mag gebruiken.
Patiëntenzorg Onderzoeken Markerstudie passagesnelheid ontlasting

Wat is een markerstudie?

Tijdens een markerstudie onderzoeken we de passagesnelheid van de ontlasting in uw dikke darm. lees meer

Wat is een markerstudie?

Tijdens een markerstudie onderzoeken we de passagesnelheid van de ontlasting in uw dikke darm. De röntgenfoto die bij dit onderzoek hoort, wordt op de afdeling Radiologie van het Radboudumc gemaakt. Klachten over de stoelgang kunnen samenhangen met een verstopping in de dikke darm. Met een markerstudie kunnen we een vertraagde passage van de ontlasting opsporen. Hierbij maken we gebruik van “markers”. Markers zijn kleine kunststof ringetjes in een capsule die u van tevoren moet slikken. De capsule lost op en de ringetjes vermengen zich met het voedsel en later met uw ontlasting. Doordat de ringetjes klein zijn, ziet u er niets van terug in de ontlasting. Nadat u deze markers een 10 dagen heeft geslikt krijgt u een röntgenfoto van uw buik (buikoverzicht). De ringetjes zijn dan op deze foto te zien.


Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Het onderzoek


Voor het onderzoek

10 dagen voor het maken van de foto begint u met het innemen van één of 2 capsules per dag. lees meer

Voor het onderzoek

Capsules

10 dagen voor het maken van de foto begint u met het innemen van één of 2 capsules per dag. Dit is afhankelijk van het aantal ringetjes in de pillen die u meekrijgt. Als u 10 capsules meekrijgt, neemt u elke dag 1 capsule in. Als u 20 capsules mee krijgt, neemt u elke dag 2 capsules in. Op de 11e dag krijgt u een röntgenfoto van uw buik.

Uw arts kan dit schema voor u invullen:

U start op …………dag .. - .. - …. vóór het ontbijt met de inname.

De laatste inname is op …………dag
.. - ..-…. voor het ontbijt.

De foto wordt gemaakt op ……….dag
.. - .. - ….om ……..uur op de Radiologie, route 780.


Tijdens het onderzoek

Nadat u zich aan de balie van de afdeling Radiologie heeft gemeld, haalt de radiodiagnostisch laborant u op uit de wachtkamer. lees meer

Tijdens het onderzoek

Nadat u zich aan de balie van de afdeling Radiologie heeft gemeld, haalt de radiodiagnostisch laborant u op uit de wachtkamer. In het kleedhokje naast de onderzoekkamer kleedt u zich uit. In de röntgenkamer gaat u op uw rug op de onderzoektafel liggen. De laborant zorgt ervoor dat u goed ligt voor de opname. Tijdens het maken van de opname moet u eerst inademen en dan uw adem vasthouden. Als de foto gelukt is, kunt u zich weer aankleden. Het onderzoek duurt 5 minuten.

Na het onderzoek

Als u niet opgenomen bent, kunt u zelf autorijden of met het openbaar vervoer naar huis gaan.

Bijwerkingen en complicaties

De markers hebben geen bijwerkingen en verlaten het lichaam via de ontlasting.


Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Zwanger

Als u zwanger bent, kan het onderzoek niet doorgaan. U moet dit ook doorgeven aan uw behandelend arts.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt voor uw stoelgang, dan krijgt u instructies van uw behandelend arts over het gebruik. lees meer

Kleding

Kies voor de foto kleding die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Houd er rekening mee dat u tijdens het maken van de foto alleen uw onderbroek en panty of sokken kunt aanhouden.

Meer informatie


Afspraak verzetten

Omdat de röntgenfoto op de 11e dag gemaakt moet worden, kunt u de afspraak niet verzetten. Als het mogelijk is, kunt u hooguit een uurtje eerder of later komen. Als het onderzoek niet door kan gaan, neem dan contact op met uw behandelend arts en met de afdeling Radiologie

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet