Wat is het doel van de navigatie-MRI?

Een onderdeel van de voorbereiding op de operatie is het maken van een navigatie-MRI. De navigatie-MRI wordt gemaakt op de afdeling Radiologie op de dag voor de operatie. lees meer

Wat is het doel van de navigatie-MRI?

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatieve behandeling op de afdeling Neurochirurgie in het Radboudumc. Een onderdeel van de voorbereiding op de operatie is het maken van een navigatie-MRI. De navigatie-MRI wordt gemaakt op de afdeling Radiologie op de dag voor de operatie. U bent dan al opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer u op maandag geopereerd wordt en op de vrijdag ervoor de navigatie-MRI krijgt, mag u tussendoor wel met weekendverlof.

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met een sterke magneet. De navigatie-MRI geeft de chirurg nauwkeurige informatie over de plaats van de aandoening in uw hoofd. De MRI-beelden slaan we op in een speciale computer: de Neuro-navigator. Deze computer kan een driedimensioneel beeld van uw hoofd op een monitor in de operatiekamer weergeven. Zo kan de chirurg voor en tijdens uw operatie de beelden bestuderen en nauwkeuriger de te opereren plek bepalen.

Voorbereiding op het onderzoek

De assistent-arts plakt speciale stickers (fiducials) op uw hoofd van ongeveer één centimeter groot. Ook krijgt u een infuus. In verband met de sterke magneet, moet u zorgen dat u geen metalen voorwerpen draagt, zoals sieraden, een bril of kleingeld in uw zak.

lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

Stickers op uw hoofd

Voor de scan gemaakt wordt krijgt u op de verpleegafdeling speciale stickers (fiducials) op uw hoofd geplakt van ongeveer één centimeter groot. Twee fiducials komen om uw voorhoofd en twee of meer op de achterzijde en bovenzijde van uw hoofd. Meestal wordt er wat haar weggeschoren om de fiducials te kunnen plakken. Ook wordt met een viltstift de plaats aangegeven waar de fiducials geplakt zijn. Het is belangrijk dat de fiducials tot na de operatie op dezelfde plek blijven zitten. U mag daarom uw haar niet wassen. We raden u daarom aan dit vlak voor de opname te doen.

Als er per ongeluk toch een fiducial verschuift of eraf valt, geeft u dit dan door aan de verpleegkundige. De verpleegkundige zal de plek van de fiducials met viltstift markeren, zodat hij of zij de sticker weer op de juiste plek kan plakken.

Voordat u naar de radiologie gaat voor het maken van de scan krijgt u een infuus. Dit is nodig om contrastmiddel door te geven. Verder is voor het onderzoek geen speciale voorbereiding nodig. U kunt normaal eten en drinken en uw medicijnen innemen. Een medewerker van patiëntenvervoer brengt u naar de afdeling Radiologie.

Geen metalen voorwerpen

In verband met de sterke magneet, moet u zorgen dat u geen metalen voorwerpen bij u draagt, zoals sieraden, een bril of kleingeld in uw zak. Heeft u metaal in uw lichaam, zoals een pacemaker of heupprothese? Laat dit dan vóór het onderzoek weten aan uw behandelend arts.

Het MRI-apparaat trekt metalen voorwerpen in of buiten uw lichaam sterk aan. U mag de onderzoekskamer daarom niet betreden met:

 • een pacemaker / defibrillator (of draden hiervan)
 • geïmplanteerde kaakmagneetjes
 • een neurostimulator in uw wervelkanaal
 • een blaasstimulator of niet-afkoppelbare insulinepomp
 • metaalsplinters in uw oog
 • een bepaalde oudere vaatclip in uw hoofd of hartklep
 • een bepaald type gehoorbeenprothese
 • een rolstoel
 • sleutels

Wij vragen u ruim voor het onderzoek (liefst 3 weken) de MR controlelijst in te vullen 9zie blokje MR controlelijst elders op de pagina).

Pleister met medicijn

Gebruikt u een pleister met een medicijn genaamd rotigotine/neupro? Deze pleister bevat aluminium en mag dus ook niet in de MRI. U moet de pleister voor het onderzoek verwijderen. Na het onderzoek mag u een nieuwe pleister opplakken.

Kleding en sieraden

We raden u aan sieraden en kostbaarheden thuis te laten. Een piercing van zilver, goud of andere edelmetalen kan wel blijven zitten. Het is makkelijk om aparte kleding voor boven- en onderlichaam te dragen. Kies voor kleding en schoenen zonder metaal. Als er toch iets van metaal in de kleding zit, krijgt u van ons een soort pyjama. Vaak zit er metaal in schoenen, neemt u daarom alstublieft slippers of sneakers mee zodat u van het kleedhokje naar de onderzoekskamer kunt lopen op uw eigen slippers of sneakers.
Gehoorapparaten, pasjes met een chip of magneetstrip, mobiele telefoons en horloges kunnen kapot gaan in de MRI-onderzoekskamer.

Geluid

Het MRI-apparaat maakt geluid. Om dit te dempen, krijgt u oordopjes.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Radiologie. Hoewel er geen bewijs is dat een MRI-scan schadelijk is voor uw ongeboren kind, doen we in de eerste 12 weken van uw zwangerschap liever geen MRI-onderzoek. Contrastvloeistof gebruiken we helemaal niet als u zwanger bent. 

Er komt maar een beperkte hoeveelheid contrastmiddel in de moedermelk terecht. Het is daarom veilig om borstvoeding te geven. Voelt u zich daar toch niet prettig bij? Dan kunt u de borstvoeding 24 uur afkolven en weggooien.

Claustrofobie (angst in kleine ruimten)

Als u (veel) last heeft van claustrofobie, kunt u dit bij uw behandelend arts of huisarts melden. Als het nodig is, kan die u een rustgevend medicijn voorschrijven. Deze medicijnen beïnvloeden meestal uw rijvaardigheid, dus zorg er dan voor dat u die dag niet zelf aan het verkeer hoeft deel te nemen.

Begeleider

Als u wilt mag 1 persoon bij u in de onderzoekskamer blijven. Deze persoon mag ook geen metalen voorwerpen, pacemaker of clips bij zich dragen.

Zo ligt u in de MRI

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. lees meer

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom vragen wij u een MR controlelijst in te vullen.

U kunt de MR controlelijst invullen via mijnRadboud óf als u de activatiecode heeft geactiveerd. We verzoeken u de controlelijst in te vullen 3 weken voor uw afspraak

Is uw antwoord Ja op 1 of meer vragen uit de lijst, dan ontvangen wij daarover een automatisch bericht en hebben wij voldoende tijd om uit te zoeken of u veilig in de MRI kunt. Bij implantaten vragen wij eventueel informatie op bij de fabrikant of bij het ziekenhuis waar het geïmplanteerd is.

Als u de vragenlijst via mijnRadboud volledig heeft ingevuld, dan kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. De aanmeldzuil controleert of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Zo ja, komt er een ticket uit de zuil en kunt u met het ticket doorlopen naar de wachtkamer. Zo nee, verwijst de aanmeldzuil u naar onze baliemedewerker.

mijnRadboud

Meer informatie over mijnRadboud.

Activatiecode

Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijnRadboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.

Direct inloggen

Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).

Als invullen via internet niet mogelijk is

Vult u dan deze controlelijst in, 3 weken voor uw afspraak. De controlelijst gaat over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in. In de lijst staat aangegeven wanneer u ons moet bellen. Neemt u deze lijst mee tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. De lijst levert u dan in bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u de lijst op papier invult, kunt u zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, maar moet u zich aanmelden bij de balie.


De MRI-scan met een pacemaker of ICD

U kunt niet zomaar in de MRI met een pacemaker of ICD. Mogelijk zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig. lees meer

De MRI-scan met een pacemaker of ICD

Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen in uw lichaam zichtbaar maken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven. Als u een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, ofwel inwendige defibrillator) heeft, kunt u niet zomaar in de MRI.

Neem contact met ons op of vul de MR-controlelijst in

Het is belangrijk dat u ons vooraf laat weten dat u een pacemaker of ICD heeft. U kunt dit aan ons laten weten door 3 weken vóór uw MRI (liefst nog eerder) de MR-controlelijst in te vullen (zie blokje MR-controlelijst). Of u belt minstens 3 weken vóór uw MRI met onze Helpdesk om dit door te geven. Bel ons ook als u al eerder in de MRI geweest bent met uw pacemaker. Het telefoonnummer van de helpdesk is 024- 361 45 29. Wij hebben dan ruim de tijd om uit te zoeken of uw pacemaker echt in de MRI kan en of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn die door ons geregeld moeten worden.

Extra voorzorgsmaatregelen

Als extra voorzorgsmaatregel is een hartstimulatiespecialist (pacemakertechnicus) aanwezig. De hartstimulatiespecialist zet uw pacemaker/ICD vlak voor het onderzoek in een veilige stand. Daarna maken we de opnamen. Als u tijdens de MRI-scan voelt dat uw pacemaker/ICD iets opwarmt of dat de magneet er licht aan trekt, kunt u dit altijd aangeven. De hartstimulatiespecialist controleert uw pacemaker/ICD direct na het onderzoek en zet daarna de oorspronkelijke instellingen terug.

MR controlelijst

Ook als u telefonisch overleg met ons heeft gehad, willen we graag dat u de MR controlelijst (via internet) invult in verband met de overige vragen. Wilt u dan tevens vermelden of u al contact met ons heeft gehad? 


Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04
 • Medewerkers
 • Intranet