Patiƫntenzorg Onderzoeken Ontwikkelingsachterstand bij kinderen

Wat is bijzondere zorg voor bijzondere kinderen?

Binnen het Amalia kinderziekenhuis bieden we bijzondere zorg voor bijzondere kinderen aan. Dit doen we door versneld DNA-onderzoek te doen naar de oorzaak van een ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Dit noemen we DNA-sneldiagnostiek. lees meer

Wat is bijzondere zorg voor bijzondere kinderen?

Binnen het Amalia kinderziekenhuis bieden we bijzondere zorg voor bijzondere kinderen aan. Dit doen we door versneld DNA-onderzoek te doen naar de oorzaak van een ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Dit noemen we sneldiagnostiek. Na ongeveer 4 weken is de uitslag van het DNA-onderzoek bekend. 

Bij ongeveer 6 op 10 de kinderen met een ontwikkelingsachterstand heeft de achterstand een medische oorzaak. Meestal is dit een verandering in het erfelijk materiaal (DNA). Dat is de reden dat we binnen het Amalia kinderziekenhuis eerst DNA-onderzoek uitvoeren, voordat verder onderzoek plaatsvindt. 

Snel duidelijkheid

Dit sneltraject is bijzonder omdat het voorheen 4 maanden duurde voordat de uitslag bekend was. Nu hoort u na ongeveer 4 weken wat de uitslag is van het DNA-onderzoek. Hierdoor heeft u sneller duidelijkheid en kunnen we sneller een individueel zorgplan voor kinderen maken. Helaas lukt het nog steeds niet om bij ieder kind een medische oorzaak te vinden.

We gebruiken we de allernieuwste technieken en lopen hiermee voorop in Nederland, maar ook internationaal. Het expertiseteam ontwikkelingsstoornissen heeft jarenlange ervaring met het zoeken naar medische oorzaken voor ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. 


Wat is een ontwikkelings­achterstand?

Bij een ontwikkelingsachterstand ontwikkelt uw kind zich minder snel dan leeftijdsgenoten. Bij ongeveer 60% van de kinderen met een ontwikkelingsachterstand vinden we een medische oorzaak. lees meer

Wat is een ontwikkelings­achterstand?

Bij een ontwikkelingsachterstand ontwikkelt uw kind zich minder snel dan leeftijdsgenoten. Bij ontwikkeling kunt u denken aan:

  • motoriek (bewegen)
  • taal en spreken
  • cognitie (denkvermogen)
  • gedrag/sociaal-emotioneel

Als uw kind zich minder snel ontwikkelt op 2 of meer van deze gebieden, dan spreken we van een algemene ontwikkelingsachterstand. Een algemene ontwikkelingsachterstand kan vastgesteld worden door zorgprofessionals, zoals een fysiotherapeut, logopedist, orthopedagoog of psycholoog. Er zijn ook teams die samen de ontwikkeling van een kind in kaart kunnen brengen.

Medische oorzaak

Met de huidige technieken is het mogelijk om bij ongeveer 60% van de kinderen een medische oorzaak te vinden. Dit is meestal een verandering in het erfelijk materiaal (DNA), maar er kan ook een fout zijn in de stofwisseling of in de aanleg van de hersenen, zenuwen en/of spieren.

Zorgpad Ontwikkelings­achterstand

In dit zorgpad staat stap voor stap beschreven hoe het onderzoek binnen het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis er uitziet en met wie u te maken krijgt. lees meer

Informatie voor verwijzers

Verwijzing voor sneldiagnostiek is alleen mogelijk als een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking al in een eerder stadium is vastgesteld. lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet