Plakproef allergieonderzoek

Met een plakproef zoeken we uit voor welke stoffen u allergisch bent. We plakken ongeveer 50 stoffen op uw rug of armen en beoordelen 2 en 3 dagen later of uw huid heeft gereageerd.

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Voorbereiding

Voordat u een allergietest krijgt, heeft u eerst een gesprek met uw behandelend arts. In dit gesprek gaat de arts uitgebreid in op uw klachten.

lees meer

Voorbereiding

Voordat u een allergietest krijgt, heeft u eerst een gesprek met uw behandelend arts. In dit gesprek gaat de arts uitgebreid in op uw klachten. Meteen daarna maakt de verpleegkundige samen met u afspraken voor het afnemen en aflezen van de plakproef.

Omdat we de plakproef uitvoeren op uw rug of armen, moeten deze op het moment van het onderzoek vrij zijn van eczeem. Ook mag u ze niet insmeren met crème of bodylotion. Een week voor de test mag u geen hormoonzalf meer op uw rug en armen gebruiken. Op alle andere delen van uw lichaam mag dit wel. Vermijd ook de zon(nebank) de week voor het onderzoek. Als uw huid verbrand is of te bruin, kan de test soms niet doorgaan.

De verpleegkundige spreekt met u af welke stoffen u mee kunt nemen op de dag van onderzoek. Op de testdag zelf kunt u de meegenomen stoffen van tevoren aan de verpleegkundige afgeven.

Het onderzoek

Op de huid van uw armen of rug plakken we ongeveer 50 stoffen, waar iedereen regelmatig mee in contact komt. Meestal breiden we het onderzoek uit met voor u specifieke stoffen, waarmee u thuis of op uw werk in aanraking komt.

lees meer

Het onderzoek

Met een plakproef onderzoeken we allergie: overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Tijdens dit pijnloze onderzoek zoeken we uit voor welke stoffen u allergisch bent. Op de huid van uw armen of rug plakken we ongeveer 50 stoffen, waar iedereen regelmatig mee in contact komt. Meestal breiden we het onderzoek uit met voor u specifieke stoffen, waarmee u thuis of op uw werk in aanraking komt.

Teststoffen klaarmaken en aanbrengen

Nadat u de meegebrachte stoffen aan de verpleegkundige heeft gegeven, maken we de test klaar. Afhankelijk van de hoeveelheid en de soort stoffen duurt dit een half uur tot een uur. We brengen de stoffen daarna aan op uw rug en/of armen en dekken ze af met pleisters, zodat alles goed blijft zitten.

Voorschriften na de test

Omdat het belangrijk is dat de pleisters niet verschuiven, mag u tijdens het onderzoek niet douchen of overmatig transpireren, bijvoorbeeld door te sporten. Na 2 dagen verwijderen we de pleisters en maken we uw rug schoon met alcohol. Let op met de keuze van uw kleding: de stift, die de allergieverpleegkundige gebruikt om de plaatsen te markeren waar de stoffen zijn aangebracht, kan afgeven en moeilijk uitwasbaar zijn.

Resultaat aflezen

Uw huid kan rood worden door het verwijderen van de pleisters. Dit trekt meestal binnen een half uur weer weg. Daarna kan de arts beoordelen of uw huid heeft gereageerd (het aflezen van de plakproef) en vervolgens kunt u naar huis. U mag dan nog steeds niet douchen of overmatig transpireren. Een dag later volgt namelijk een tweede beoordeling van de afgetekende plaatsen. Dit duurt ongeveer een half uur. Hierna is de test afgelopen en kunt u alle dagelijkse bezigheden hervatten.

Na het onderzoek

Een positieve reactie op een plaktest verdwijnt doorgaans binnen 1 tot 2 weken. Wilt u contact opnemen als er na de tweede beoordeling alsnog een reactie op uw rug of de armen ontstaat?

lees meer

Na het onderzoek

Een positieve reactie op een plaktest verdwijnt doorgaans binnen 1 tot 2 weken. Een enkele keer kan een reactie erg heftig zijn en kan een lichtgekleurde plek zichtbaar blijven. Wilt u contact opnemen als er na de tweede beoordeling alsnog een reactie op uw rug of de armen ontstaat? Als een huidreactie tijdens het weekend ontstaat, kunt u hier zelf een foto van maken. Op doordeweekse dagen kunt u direct telefonisch contact opnemen. 

Uitslag

De arts bespreekt de resultaten van de plakproef met u en noteert deze in het medisch dossier.