Patiëntenzorg Onderzoeken Plakproef contactallergie

Plakproef allergieonderzoek

Met een plakproef zoeken we uit voor welke stoffen u allergisch bent. We plakken ongeveer 30 - 50 stoffen op uw rug en beoordelen 2 en 3 dagen later of uw huid heeft gereageerd.

Contact

Behandelunit Dermatologie

ma t/m vrij, 08.00 – 17.00 uur
Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Voorbereiding

Voordat u een allergietest krijgt, heeft u eerst een gesprek met uw behandelend arts. In dit gesprek gaat de arts uitgebreid in op uw klachten. lees meer

Voorbereiding

Voordat u een allergietest krijgt, heeft u eerst een gesprek met uw behandelend arts. In dit gesprek gaat de arts uitgebreid in op uw klachten. Daarna wordt een afspraak ingepland voor het afnemen en aflezen van de plakproef.

Omdat we de plakproef uitvoeren op uw rug, moeten deze op het moment van het onderzoek vrij zijn van eczeem. Ook mag u de rug niet insmeren met crème of bodylotion. Een week vóór de test mag u geen hormoonzalf meer op uw rug gebruiken. Op alle andere delen van uw lichaam mag dit wel. De rug mag tot aan het moment van aflezen niet nat worden. U mag daarom niet douchen of baden. Vermijd ook de zon(nebank) de week voor het onderzoek. Als uw huid verbrand is of te bruin, kan de test soms niet doorgaan.


Waar kunt u zich melden voor de test?

Op de dag van de allergietest, kunt u zich melden bij de Behandelunit Dermatologie. Hoofdingang, gebouw A, route 678 Oost. U meldt zich met uw barcode aan bij de aanmeldzuil in de hal en neemt de lift of de trap naar de 1e verdieping.

lees meer

Waar kunt u zich melden voor de test?

Ga naar de hoofdingang, gebouw A. U meldt zich met uw barcode aan bij de aanmeldzuil in de hal en neemt de lift of de trap naar de 1e verdieping. Volg route 678 naar Plein A1 Oost. Daar checkt u zich nog een keer in bij de aanmeldzuil. U ontvangt een ticket met een persoonlijke oproepcode. Neemt u plaats in de wachtruimte. Zodra uw oproepcode met kamernummer op het informatiescherm verschijnt, mag u naar de kamer toelopen. De verpleegkundige begeleidt u verder naar de onderzoekskamer.


Het onderzoek

Op de huid van uw rug plakken we ongeveer 30 stoffen (Europeese standaardreeks), waar iedereen regelmatig mee in contact komt. Meestal breiden we het onderzoek uit met een aanvullende serie van ca. 20 stoffen die veel voorkomen in crèmes en zalven voor de behandeling van huidziekten. lees meer

Het onderzoek

Op de huid van uw rug plakken we ongeveer 30 stoffen (Europeese standaardreeks), waar iedereen regelmatig mee in contact komt. Meestal breiden we het onderzoek uit met een aanvullende serie van ca. 20 stoffen die veel voorkomen in crèmes en zalven voor de behandeling van huidziekten.

Het onderzoek

Met een plakproef onderzoeken we allergie: overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Tijdens dit pijnloze onderzoek zoeken we uit voor welke stoffen u allergisch bent. Op de huid van uw rug plakken we ongeveer 30 – 50 stoffen, waar iedereen regelmatig mee in contact komt.

Teststoffen klaarmaken en aanbrengen

De te testen stoffen worden door de verpleegkundige in kleine plastic bakjes (“testkamertjes”) gedaan. We brengen de stoffen daarna aan op uw rug en dekken ze af met pleisters, zodat alles goed blijft zitten.

Voorschriften na de test

Omdat het belangrijk is dat de pleisters niet verschuiven, mag u tijdens het onderzoek niet douchen of overmatig transpireren, bijvoorbeeld door te sporten. Na 2 dagen verwijderen we de pleisters en maken we uw rug schoon met alcohol. Let op met de keuze van uw kleding: de stift, die de verpleegkundige gebruikt om de plaatsen te markeren waar de stoffen zijn aangebracht, kan afgeven en moeilijk uitwasbaar zijn.

Resultaat aflezen

Uw huid kan rood worden door het verwijderen van de pleisters. Dit trekt meestal binnen een half uur weer weg. Daarna kan de verpleegkundige beoordelen of uw huid heeft gereageerd (het aflezen van de plakproef) en vervolgens kunt u naar huis. U mag dan nog steeds niet douchen of overmatig transpireren. Een dag later volgt namelijk een tweede beoordeling van de afgetekende plaatsen, maar dan door de arts. Dit duurt ongeveer een half uur. Hierna is de test afgelopen en kunt u alle dagelijkse bezigheden hervatten.


Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678

Na het onderzoek

Een positieve reactie op een plaktest verdwijnt doorgaans binnen 1 tot 2 weken. Wilt u contact opnemen als er na de tweede beoordeling alsnog een reactie op uw rug ontstaat? lees meer

Na het onderzoek

Een positieve reactie op een plaktest verdwijnt doorgaans binnen 1 tot 2 weken. Een enkele keer kan een reactie erg heftig zijn en kan een lichtgekleurde plek zichtbaar blijven. Wilt u contact opnemen als er na de tweede beoordeling alsnog een reactie op uw rug ontstaat? Als een huidreactie tijdens het weekend ontstaat, kunt u hier zelf een foto van maken, en doorsturen via mijnRadboud. Op doordeweekse dagen kunt u direct telefonisch contact opnemen. 

Uitslag

De arts bespreekt de resultaten van de plakproef met u en noteert deze in het medisch dossier.

  • Medewerkers
  • Intranet