Het onderzoek

Voor dit onderzoek zit u met ontbloot bovenlijf rechtop op de rand van een bed. De arts zoekt door te kloppen en/of met echografie de plaats waar het meeste vocht zit en markeert deze plaats. Met een injectie verdoven we uw huid, spierlaag en longvlies. Vervolgens brengt de arts aan uw rugzijde een naald of een dunne katheter in tot in de holte tussen uw twee longbladen. Met de punctienaald of katheter zuigen we vocht op. Dit vocht sturen we voor onderzoek naar het laboratorium. 

Complicaties

Complicaties die kunnen optreden:
  • Bloeding
  • Infectie
  • Klaplong: Dit komt in 10% van de ingrepen voor, afhankelijk van de plaats van de afwijking in de long en de toestand van de long zelf. Als de klaplong klein is, kan het verloop worden afgewacht. Is deze groot, dan kan de arts een dunne slang in de borstholte brengen om zo de lucht sneller te laten verdwijnen en te zorgen dat de long weer ontplooit. U wordt dan opgenomen op de verpleegafdeling.

Wat is een pleurapunctie?

Bij een pleurapunctie halen we vocht weg dat rond uw long zit met behulp van een naald. Door het vocht te onderzoeken kunnen we de oorzaak van de vochtophoping achterhalen.

Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Voorbereiding

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Gebruikt u bloedverdunners, dan zullen deze in overleg met u tijdelijk gestopt worden.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek zit u met ontbloot bovenlijf rechtop op de rand van een bed. De arts zoekt door te kloppen en/of met echografie de plaats waar het meeste vocht zit en markeert deze plaats. lees meer

Na het onderzoek

Op de punctieplaats plakken we een pleister. Deze mag u de volgende dag zelf verwijderen. Soms maken we na het onderzoek nog een röntgenfoto om het effect van de pleurapunctie te beoordelen.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1
  • Medewerkers
  • Intranet