Het onderzoek

We vragen u een half uur voor de geplande tijd aanwezig te zijn op de afdeling. Deze tijd is nodig voor de voorbereiding van het onderzoek. Het is verstandig schoon ondergoed en maandverband mee te nemen.

Fosfaatklysma

Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u een fosfaatklysma toegediend. Op het toilet krijgt u 120 ml vloeistof via een dun slangetje dat de verpleegkundige in uw anus inbrengt. U moet proberen dit tien minuten op te houden. Dit kan krampen geven. Als u aandrang krijgt zal de ontlasting samen met de klysma-vloeistof het lichaam verlaten. Meestal is de darm op deze manier voldoende gereinigd. We proberen het onderzoek meteen aan te laten sluiten.

Rectoscopie

Een verpleegkundige of medisch assistent neemt voor het onderzoek met u een checklist door. U moet uw broek of rok en slip uittrekken. U gaat op het onderzoeksbed liggen op uw linkerzijde met uw knieën heel hoog opgetrokken. Het hele endoscopieteam komt een paar minuten bij elkaar om aan de hand van een lijst een aantal gegevens te controleren. Dit heet een time out procedure.

De arts betast eerst met zijn of haar vinger het anale kanaal. Dan volgt de rectoscopie. Hiervoor maakt de arts gebruik van een rectoscoop. Dit is een rechte starre buis ter dikte van een vinger met daarin een lampje. De arts smeert de buis in met vaseline en schuift deze via de anus in uw endeldarm. Het helpt als u hierbij perst, zodat de kringspier zich ontspant. Dit kan onaangenaam zijn, maar in het algemeen is het pijnloos.

Via de buis wordt lucht ingeblazen. Ook kan de arts vocht afzuigen en zo nodig hapjes voor weefselonderzoek (biopten) afnemen. Het onderzoek duurt tien tot vijftien minuten.

Na het onderzoek

Meestal kunt u direct na het onderzoek naar huis. In verband met mogelijke darmkrampen is het niet verstandig zelf auto te rijden. U kunt rectaal bloedverlies hebben.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd of direct van de arts die het onderzoek uitgevoerd heeft. De uitslag van de weefselbiopten volgt twee weken later.


 


Rectoscopie

Een rectoscopie is het bekijken van de endeldarm via de anus. Dit onderzoek vindt plaats op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc.

Contact

Polikliniek Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Uw medische conditie

Heeft u een afwijking aan het hart of de bloedvaten? Bent u onder behandeling van de trombosedienst? Bestaat er de kans dat u zwanger bent? Het is belangrijk dat uw arts op de hoogte is van uw medische conditie. lees meer

Uw medische conditie

Wilt u de onderstaande vragen beantwoorden?
  • Heeft u een afwijking aan het hart of de bloedvaten? En heeft u het advies gekregen om bij ingrepen vantevoren antibiotica te gebruiken?
  • Bent u momenteel onder behandeling van de trombosedienst? Of gebruikt u één van de volgende bloedverdunnende medicijnen: Acenocoumarol (Sintrom of Sintrommitis), Clopidogrel (Plavix), Fenprocoumon (Marcoumar), Dipyridamol (Persantin), Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Praxada) of Apixaban (Eiquis)?
  • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
  • Bestaat er een kans dat u zwanger bent?

Eén of meer keer ja? Neem contact op met uw arts

Als u één of meerdere van bovenstaande vragen met ja heeft beantwoord, dan is het belangrijk dat uw arts hier van weet. Als dit niet ter sprake is geweest bij het maken van de afspraak, vragen wij u contact op te nemen met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Heeft u alle vragen met nee beantwoord, dan hoeft u geen actie te ondernemen.

Medicijnen

Als u ijzertabletten gebruikt is het nodig dat u hiermee stopt vanaf vijf dagen voor het onderzoek. Overleg met uw arts als u andere medicijnen gebruikt. Bijvoorbeeld aspirine of bloedverdunnende middelen.

Het onderzoek

U moet een half uur voor het onderzoek aanwezig zijn. U krijgt een fosfaatklysma toegediend. Hierna volgt de rectoscopie. Dit onderzoek duurt tien tot vijftien minuten. lees meer

Bericht van verhindering

Het onderzoek vindt plaats op het Endoscopie Centrum. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Bel tijdig als u verhinderd bent naar de polikliniek Heelkunde. U krijgt dan een nieuwe afspraak.

Complicaties

Na het nemen van biopten komen nabloedingen veel voor. Neem meteen contact op als u stolsels verliest, u zich onwel voelt, veel bloed verliest (een kopje vol) of het bloeden niet duidelijk minder wordt.

Endoscopie Centrum (EC)

Het Endoscopie Centrum is onderdeel van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten (MDL).

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet